Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ελλάδας και δανειστών

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ελλάδας και δανειστών

Κυβέρνηση και πιστωτές τραβούν στο σχοινί στα άκρα και ο κίνδυνος να επέλθει ρήξη και χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας είναι τόσο κοντά όσο ποτέ. Το κλίμα έχει βαρύνει επικίνδυνα και κανείς δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να βάλει «νερό στο κρασί» του, έτσι ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να επέλθει συμφωνία.
Η σταγόνα που «ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν η απόφαση της Ελλάδας να μην πληρώσει την χθεσινή δόση των 300 εκατ. προς το ΔΝΤ, βάζοντας το όνομά της σε ένα μικρό κατάλογο 32 χωρών, κυρίως του τρίτου κόσμου, που έχουν μεταθέσει ή ακυρώσει πληρωμές προς το Ταμείο. Στην τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ολάντ - Μέρκελ επιβεβαιώθηκε το κακό κλίμα και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ήταν η χειρότερη δυνατή επικοινωνία που είχαν οι τρεις ηγέτες το τελευταίο τετράμηνο.
Αρκέστηκαν να επαναλάβουν τις θέσεις τους, εντείνοντας το αδιέξοδο. Μέρκελ και Ολάντ τόνισαν στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση εντός των θεσμών και να είναι οικονομοτεχνικά τεκμηριωμένη. Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η χώρα έχει «κόκκινες» γραμμές τις οποίες δεν μπορεί να παραβεί, αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με αθέτηση της λαϊκής εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ομαδικά πυρά
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ελλάδα δέχεται τις τελευταίες ώρες πυρ ομαδόν από τους ξένους αξιωματούχους, αλλά και ΜΜΕ.
Στην Αθήνα, τα στελέχη της κυβέρνησης δεν περίμεναν τόσο σφοδρή αντίδραση από τους εταίρους και δείχνουν ένα παροδικό σάστισμα, αλλά δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα η επιστροφή στην κανονικότητα των σχέσεων με τους εταίρους. Εκείνο που δείχνει να νοιάζει περισσότερο το Μέγαρο Μαξίμου, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, είναι οι εσωτερικές ισορροπίες και η κοινοβουλευτική συνοχή. Πιστεύουν ότι εφόσον αυτό επιτευχθεί, θα αναγκαστούν οι ξένοι ηγέτες να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να κάνουν αυτοί το πρώτο βήμα προσέγγισης, ώστε να μπει σε τροχιά εκ νέου η προοπτική συμφωνίας, η οποία επί του παρόντος δείχνει να έχει... «εκτροχιαστεί».
Την ίδια ώρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σενάρια που επεξεργάζονται οι πιστωτές για παράταση του ισχύοντος προγράμματος, ώστε να δοθεί επιπλέον χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας, αφού οι λίγες ημέρες που απομένουν έως τη λήξη του υφιστάμενου, δεν δείχνουν αρκετές ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο σενάριο ενέχει σοβαρούς κινδύνους για... ελληνικό ατύχημα. Η Ελλάδα παραμένει υπό τον ασφυκτικό κλοιό της έλλειψης ρευστότητας και όσους «λαγούς» και αν βγάλει από το «καπέλο» της είναι αδύνατον να μπορέσει να πληρώσει τα 11 δισ. προς τους δανειστές, που απαιτούνται μέσα στο καλοκαίρι, αρχής γενομένης με το 1,6 δισ. προς το ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου. Η Αθήνα βρίσκεται μπροστά σε ένα ιστορικό δίλημμα: να προχωρήσει σε μία επώδυνη συμφωνία με ότι αυτό σημαίνει για την κυβερνητική συνοχή ή να μην αποδεχθεί τις προτάσεις των δανειστών, προχωρώντας όμως σε αχαρτογράφητα νερά και με ορατό τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν φαίνεται να έχουν δώσει ακόμη τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Όμως, χρόνος πλέον δεν υπάρχει. Ότι είναι αν γίνει, με φόντο, πάντα τη συμφωνία -οριστική ή ενδιάμεση- θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουνίου, αφού απαιτείται η έγκριση τόσο από το ελληνικό Κοινοβούλιο, όσο και από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, μεταξύ αυτών και της Γερμανίας. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέουν ότι αν στο τέλος του μήνα, τεθεί το δίλημμα ποιος θα πληρωθεί, ΔΝΤ ή μισθοί - συντάξεις, τότε είναι σίγουρο πως θα πληρωθούν οι εσωτερικές υποχρεώσεις. Εν τω μεταξύ, αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας η τριμερής ανάμεσα σε Τσίπρα, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ, η οποία ίσως πραγματοποιηθεί μετά την Τρίτη, σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών.
Αντιπρόταση 
Ο πρόεδρος του Eurogroup, χθες, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει αντιπρόταση σε αυτή την πιστωτών, τόνισε ότι «αν έλθουν με εναλλακτικές προτάσεις, αυτές θα πρέπει να είναι οικονομικά έγκυρες και οικονομικά εύλογες».
Εν τω μεταξύ, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον Β. Σόιμπλε και τον Γ. Βαρουφάκη την προσεχή Τρίτη. Πάντως, η γερμανική πλευρά σχολίασε δηκτικά την απόφαση της Ελλάδος να μην πληρώσει το ΔΝΤ. Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μ. Τζάγκερ τόνισε: «Εμείς πάντα πιστεύαμε -και ο Έλληνας πρωθυπουργός εκφράστηκε σε αυτή τη γραμμή- ότι η Ελλάδα βεβαίως θα ήταν σε θέση να καταβάλει τη σημερινή δόση. Το γιατί η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε αυτό το βήμα, δεν μπορώ να σας απαντήσω -πρέπει να απευθύνετε αυτή την ερώτηση στους εκπρόσωπους της Ελλάδας», κάνοντας αναφορά στην Ζάμπια που έκανε το ίδιο πράγμα τη δεκαετία του '70.
Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο τα 10,9 δισ. που βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδος για πιθανή εκ νέου ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Ομως, η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό και ως εκ τούτου έχει επαναφέρει το θέμα στο τραπέζι.
Του Θανάση Παπαδή

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :