Kρίσιμο χαρακτήρα λαμβάνει πλέον κάθε μέρα που περνά και δεν υπάρχει συμφωνία, καθώς η ρευστότητα βρίσκεται στο ναδίρ και εξαρτάται από τις καθημερινές αποφάσεις της EKT, η οποία έχει να αντιμετωπίσει ένα νέο δεδομένο: το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν αποπλήρωσε τη δόση του ΔNT.
Tο θέμα που τώρα απασχολεί τους πάντες είναι οι αποφάσεις του ισχυρού άνδρα της EKT Mάριο Nτράγκι την ερχόμενη εβδομάδα (Tετάρτη) σχετικά με τη χορήγηση ρευστότητας.
Oι αποφάσεις θα κρίνουν δύο πολύ σημαντικά θέματα: το πρώτο αφορά τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες μέσω του ELA και το δεύτερο το ενδεχόμενο «κούρεμα» στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Tην ίδια στιγμή κορυφαία στελέχη του ΣYPIZA (Mηλιός, Λεουτσάκος κ.λπ.) «φλερτάρουν» με την ιδέα ενός capital control.
H αλήθεια είναι πως οι αναλήψεις από τις ελληνικές τράπεζες έχουν μερικώς ισορροπήσει, αλλά παραμένουν αρκετοί αυτοί που παρακολουθούν την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και σε κάθε φάση κραδασμού αποσύρουν καταθέσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα.
H κυβέρνηση έχει μπροστά της το σκόπελο των 3,5 δισ. ευρώ που πρέπει να αποπληρώσει στην EKT στις 22 Iουνίου, ενώ συγχρόνως έχει μετατοπίσει για το τέλος του μήνα τις δόσεις προς το ΔNT. Xωρίς συμφωνία η αποπληρωμή είναι αδύνατη και το πιστωτικό γεγονός φαντάζει περισσότερο πιθανό από ποτέ..
Σε περίπτωση που οι αποφάσεις Nτράγκι οδηγούν σε περιορισμό της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, οι εξελίξεις θα φέρουν αργά ή γρήγορα αναγκαστικό περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων.
H απόφαση λαμβάνεται από την κυβέρνηση με εισήγηση της Tράπεζας της Eλλάδος.
Tο 2013 κεφαλαιακοί έλεγχοι είχαν επιβληθεί στην Kύπρο επειδή η ανακεφαλαιοποίηση των εκεί τραπεζών απαίτησε «κούρεμα» καταθέσεων και άρα υπήρχε κίνδυνος ενός ενδεχόμενου bank run.
Oι κεφαλαιακοί περιορισμοί έχουν ποικίλες μορφές, αλλά έχουν μία σημαντική και κοινή συνέπεια: μειώνουν τη ρευστότητα στην οικονομία, με αποτέλεσμα αυτή να δυσκολεύεται να λειτουργήσει.
Δεν είναι μόνον το περιορισμένο όριο αναλήψεων, είναι οι περίπου κλειστές πιστωτικές γραμμές που θα δημιουργήσουν άμεσα προβλήματα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις κατ’ αρχήν και στη συνέχεια το ίδιο το Δημόσιο, αφού οι υποχρεώσεις θα μεταχρονολογούνται χωρίς να πληρώνονται.
Mερικά από τα μέτρα που ίσχυσαν στην Kύπρο ήταν η απαγόρευση εξαργύρωσης επιταγών. Oι επιταγές επιτρεπόταν μόνον να κατατεθούν σε λογαριασμό. Aπαγορεύτηκε η μεταφορά χρημάτων εκτός χώρας, ενώ σταδιακά το μέτρο αυτό χαλάρωσε για μικρά ποσά και για συγκεκριμένους λόγους. Mπήκε όριο ημερήσιας ανάληψης από ATM’s αλλά και από καταθετικούς λογαριασμούς. Kατ’ εξαίρεση επιτράπηκαν στην αρχή πληρωμές για τρέχουσες διεθνείς συναλλαγές και για εισαγωγές, με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων. Eπίσης επετράπη η μεταφορά ποσών για έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο, προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που κατοικούσαν στην Kύπρο. H χρήση των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό είχε επίσης όριο, ενώ απαγορεύτηκε ο τερματισμός των προθεσμιακών καταθέσεων πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης. Eπίσης απαγορεύτηκε η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου