Η πρόεδρος του ΠΣΕ περιγράφει: «Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, δείχνουν μία μικρή μείωση των εσόδων από εξαγωγές, σε σχέση με το 2014, γεγονός που αποτελεί ένδειξη υποχωρήσεων των Ελλήνων εξαγωγέων προς τους ξένους αγοραστές, σε ότι αφορά τους χρόνους αποπληρωμής.
Δηλαδή, η εξόφληση των εξαγωγών γίνεται σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, ασκώντας πρόσθετη πίεση ρευστότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις», λέει και συνεχίζει: «Σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίστηκαν και πιέσεις σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές πρώτων υλών, με τη μορφή άμεσων προκαταβολών. Ενδεικτικά αναφέρω την οριακή υποχώρηση των συνολικών εισαγωγών (-1,12%) στο ίδιο διάστημα, όταν μάλιστα εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει αύξηση της τάξης του 2,8%».
Ο κ. Μίχαλος μιλά για «στάση εμπορίου» στο εσωτερικό αλλά και για την επιβολή «ρήτρας δραχμής» στις συμφωνίες που προχωρούν ξένες προς τις ελληνικές επιχειρήσεις:
«Οι προμηθευτές στην πλειοψηφία των περιπτώσεων απαιτούν πλέον προπληρωμή των παραγγελιών τους και μάλιστα υπήρχαν και ακραίες περιπτώσεις που ζητήθηκαν ακόμη και ρήτρες δραχμής. Ιδιαίτερα περίπλοκη είναι η κατάσταση για τις εισαγωγές από τις λεγόμενες μη συνδεδεμένες χώρες. Στο εσωτερικό βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη στάση εμπορίου, καθώς υπάρχει μεγάλη δυσπιστία μεταξύ των συναλλασσομένων επιχειρήσεων, ενώ δυστυχώς και οι καταναλωτές δεν έχουν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση αφού πολλοί επιχειρηματίες να κάνουν πολύ περιορισμένες παραγγελίες».
Προπληρωμές
Ο κ. Κορκίδης παρουσιάζει τη συμπεριφορά των ξένων επιχειρήσεων ανάλογα με τη γεωγραφική τους προέλευση: «Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προμηθευτές μας στο εξωτερικό και στις χώρες του νότου απαιτούν 100% εξόφληση πριν ξεκινήσουν την παραγωγή και πρακτικά προπληρώνουμε τις παραγγελίες μας δύο μήνες προτού παραλάβουμε. Οι χώρες του βορρά είναι περισσότερο ελαστικές και ζητούν πληρωμή με την παράδοση, ενώ οι προμηθευτές μας από την Κίνα περιορίζονται στο να ζητούν 30% προκαταβολή».
Ο κ. Κορκίδης παρουσιάζει τη συμπεριφορά των ξένων επιχειρήσεων ανάλογα με τη γεωγραφική τους προέλευση: «Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προμηθευτές μας στο εξωτερικό και στις χώρες του νότου απαιτούν 100% εξόφληση πριν ξεκινήσουν την παραγωγή και πρακτικά προπληρώνουμε τις παραγγελίες μας δύο μήνες προτού παραλάβουμε. Οι χώρες του βορρά είναι περισσότερο ελαστικές και ζητούν πληρωμή με την παράδοση, ενώ οι προμηθευτές μας από την Κίνα περιορίζονται στο να ζητούν 30% προκαταβολή».
Με τα παραπάνω συμφωνεί και ο κ. Καββαθάς: «Είναι σαφές ότι οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σχετικά με τις πολιτικές πιστώσεων των προμηθευτών, το διάστημα αποπληρωμών, αλλά και την πρόσβαση σε αγορές εξωτερικού. Ακόμη κι οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις ανταγωνίζονται με δυσμενέστερους όρους τις επιχειρήσεις της αλλοδαπής».
ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ
Όχι άλλους φόρους
Όχι άλλους φόρους
Δεν αντέχουν άλλη φορολογική επιβάρυνση οι επιχειρηματίες και ανησυχούν για το τι θα περιλαμβάνει η νέα συμφωνία με τους δανειστές.
Ο κ. Καββαθάς λέει: «Θεωρούμε ότι οι συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις όπως διαγράφονται με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, η κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά (χωρίς να λαμβάνει υπόψη την εποχικότητα, το μεταφορικό ισοδύναμο κ.ά.) και στον τουριστικό κλάδο θα οδηγήσουν σε επιβάρυνση των επιχειρήσεων και μείωση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων».
Ο κ. Κορκίδης σημειώνει: «Εκ των πραγμάτων, οι περικοπές 1,5% του ΑΕΠ και περίπου 2,7 δισ. ευρώ, η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 1% του ΑΕΠ και περίπου 1,8 δισ. ευρώ και της έκτακτης εισφοράς κατά 30% για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, οι φόροι πολυτελείας και διαφήμισης και όλα τα άλλα επιπλέον μέτρα της νέας συμφωνίας, θα επιβαρύνουν και πάλι τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες».
Ασφυξία
Απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης
Απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης
Κλειστές είναι και οι... κάνουλες της τραπεζικής χρηματοδότησης. Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ επισημαίνει: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για έναν στους τρεις Έλληνες μικρομεσαίους είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, έναντι μόλις 11% στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Επίσης, ενώ στην υπόλοιπη Ευρωζώνη τα επιτόκια υποχωρούν και οι συνθήκες ρευστότητας έχουν βελτιωθεί, λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, στην Ελλάδα το κόστος χρήματος έχει αυξηθεί σε ποσοστό 20%, το μέσο δάνειο έχει μειωθεί σε ποσοστό 24%, ενώ η αξία των εγγυήσεων έχει μειωθεί».
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ συμπληρώνει: «Αναφορικά με τη ρευστότητα στην αγορά, το 95% των αιτημάτων χορήγησης δανείων απορρίπτεται καθημερινά από τις εμπορικές τράπεζες, κατόπιν εντολών και κανόνων της ΕΚΤ στην ΤτΕ. Πλέον μόνο μία στις δέκα, μικρομεσαία επιχείρηση ζητά απογοητευμένη δανειοδότηση από τις συστημικές τράπεζες. Η απορρόφηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την επιχειρηματική ρευστότητα δεν υπερβαίνει το 40% και στη χρηματοδότηση του Εμπορίου μόλις το 12%».
Η πρόεδρος του ΠΣΕ τονίζει: Η πρόσβαση σε νέες γραμμές χρηματοδότησης, αλλά και το ίδιο το κόστος του χρήματος, παραμένει η υπ’ αριθμόν μία πρόκληση για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας. Ο εξαγωγικός κόσμος αναμένει σε κάθε περίπτωση και τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και να απελευθερωθεί φρέσκο χρήμα, ώστε να κατευθυνθεί σε παραγωγικές επιχειρήσεις και κυρίως επιχειρήσεις με εξαγωγική προοπτική».
Η ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Επιπλέον οφειλές 717 εκατ. του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα
Επιπλέον οφειλές 717 εκατ. του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα
Απλήρωτες είναι οι επιχειρήσεις και από τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, ενώ και οι οφειλές των επιχειρηματιών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται. Ο κ. Κορκίδης παρουσιάζει τα στοιχεία: «Είναι ενδεικτικό πως η αγορά έχει επιβαρυνθεί στους τρεις πρώτους μήνες του έτους με επιπλέον 717 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το ποσό που χρωστούσε το Δημόσιο στα τέλη του 2014, εξέλιξη η οποία εκτινάσσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα επίπεδα άνω των 5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, οι οφειλέτες του Δημοσίου ξεπερνούν τα 4,1 εκατ., εκ των οποίων 3.670.000 είναι φυσικά πρόσωπα και 447.000 επιχειρήσεις, ενώ το συνολικό ποσό οφειλής έχει ξεπεράσει τα 77 δισ. ευρώ (Απρίλιος 2015), με το 20% (περίπου 15 δισ. ευρώ) να προέρχονται από τη μη απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας». Ο κ. Μίχαλος μιλά για στάση πληρωμών του Δημοσίου: «Το Δημόσιο εδώ και καιρό έχει κηρύξει στάση πληρωμών έναντι των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Το Δημόσιο οφείλει πάνω από 4 δισ. ευρώ στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ δεν γίνεται καν λόγος για επιστροφή του ΦΠΑ. Δυστυχώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, όπως γνωρίζετε, φτάνουν τα 75 δισ. ευρώ». Για οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις που ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ κάνει λόγο και ο κ. Καββαθάς, ο οποίος συνεχίζει: «Μεγάλο μερίδιο νοικοκυριών και επιχειρήσεων οφείλει στην εφορία (περί τα 80 δισ. ληξιπρόθεσμα με τάσεις αύξησης αν συνεχιστούν τα επώδυνα μέτρα), ενώ και στα ασφαλιστικά ταμεία το χρέος αγγίζει τα 20 δισ., εκ των οποίων περίπου τα 10 δισ. αφορούν το Ταμείο των Επαγγελματιών». Για την επανεμφάνιση του προβλήματος της μη επιστροφής του ΦΠΑ στους εξαγωγείς μιλά η κ. Σακελλαρίδη: «Το πιο βαρύ τίμημα της πρόσφατης περιόδου αβεβαιότητας, είναι η επανεμφάνιση των φαινομένων καθυστέρησης στις επιστροφές εξαγωγικού ΦΠΑ, από τα τέλη του 2014 και τις αρχές του 2015, ενώ είχε διαφανεί μία κατάσταση εξομάλυνσης ως τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι οφειλές αυτές ανέρχονται ήδη σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προς τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, γεγονός που επιτείνει την αγωνία και τις συνέπειες της παγίδας ρευστότητας στην οποία βρίσκεται η ελληνική πραγματική οικονομία σήμερα».
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου