Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

«Πράσινο φως» για την ενίσχυση των τραπεζών μέσω ELA - Θρίλερ με το ποσό που ενέκρινε η ΕΚΤ

«Πράσινο φως» για την ενίσχυση των τραπεζών μέσω ELA - Θρίλερ με το ποσό που ενέκρινε η ΕΚΤ

Σε θρίλερ για γερά νεύρα μοιάζει η υπόθεση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη που συγκλήθηκε εκτάκτως στις 12 το μεσημέρι αποφάσισε να ενισχύσει με περαιτέρω ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) ωστόσο η ΕΚΤ δεν έδωσε συγκεκριμένα νούμερα για το ποσό που εγκρίθηκε.

Είναι η πρώτη φορά που δεν δίνεται το ποσό της ενίσχυσης των τραπεζών, δείγμα των κρίσιμων καταστάσεων τις οποίες αντιμετωπίζει και η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η Ελλάδα έχει ζητήσει ένα ποσό της τάξης των 3-3,5 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό του ELA ανερχόταν μέχρι σήμερα στα 84,1 δισ. ευρώ, με το 1,1 δισ. ευρώ που είχε δοθεί την Τετάρτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Φραγκφούρτη, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα, μια διαβεβαίωση που δείχνει ότι οι τράπεζες θα στηριχθούν προκειμένου να μην καταρρεύσουν εξαιτίας των εκροών καταθέσεων.
Τονίζεται επίσης ότι όλοι αναμένου θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα το βράδυ στη Σύνοδο Κορυφής, εκεί όπου θα κριθούν όλα.
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες οι εκροές είναι ιδιαίτερα σημαντικές και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Συνολικά πάνω από 30 δισ. ευρώ έχουν φύγει τους τελευταίους μήνες «γονατίζοντας» το τραπεζικό σύστημα και προκαλώντας νευρική κρίση στους τραπεζίτες και την κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :