Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Το θετικό σήμα από τη Fed έφερε κέρδη στις αγορές

Κέρδη χθες για τις μετοχές και το ευρώ δια χειρός της προέδρου της Fed, Τζάνετ Γέλεν

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα διεθνή χρηματιστήρια, με «οδηγό» τη Wall Street που αντέδρασε με ικανοποίηση στο μήνυμα που έστειλε η πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed Τζάνετ Γέλεν ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι αρκετά δυνατή για να αντέξει την «αποκόλληση» των επιτοκίων του δολαρίου από τα μηδενικά επίπεδα φέτος, η ανάκαμψη όμως δεν είναι επαρκώς εύρωστη ώστε να επιτρέπει επιθετικές κινήσεις.

Επομένως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα δρομολογηθεί με βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν μέχρι πρότινος: Η Fed αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ φέτος στο 1,9% από 2,5% προηγουμένως (μετά και τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,7% στο α’ τρίμηνο), ενώ η κ. Γέλεν επισήμανε ότι θέλει «πειστικότερες ενδείξεις» για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, με έμφαση στην αύξηση των μισθών.
Οι αγορές συμπέραναν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Fed θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου από το 2006 είτε τον Σεπτέμβριο είτε τον Δεκέμβριο. Ανάλογα με το ποιο σενάριο υιοθετεί κανείς, ανοιχτό παραμένει το εάν θα γίνουν μια ή δυο αυξήσεις έως το τέλος του έτους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Δ.Σ. της Fed εμφανίζεται διχασμένο ως προς το θέμα αυτό.
Τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ δικαιολογούν τo? «σπεύδε βραδέως» της Fed, αφού μπορεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή να αυξήθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο (στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο της τελευταίας διετίας), όμως αυτό οφείλεται στο άλμα 10,4% των τιμών των καυσίμων. Ο δομικός τιμάριθμος όμως αυξήθηκε μόλις 0,1% υπονοώντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στο σύνολο της οικονομίας παραμένουν ελεγχόμενες.
Γέλεν και Ελλάδα 
Με αυτά τα δεδομένα, οι βασικοί δείκτες στη Wall Street άνοιξαν χθες έντονα ανοδικά, συμπαρασύροντας σε θετικό έδαφος και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το θετικό σήμα της Fed υπερίσχυσε της νευρικότητας που τροφοδοτεί το βαρύ κλίμα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πιστωτών. Οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη έκλεισαν με μικρά κέρδη πριν ολοκληρωθεί το Eurogroup που πιστοποίησε το αδιέξοδο, ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, με καταλύτη την επιτυχημένη δημοπρασία ισπανικών ομολόγων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που έδειξε ότι προς το παρόν οι ενδείξεις διάχυσης της ελληνικής κρίσης «εκτός συνόρων» είναι περιορισμένες.
Το ευρώ ενισχύθηκε σε υψηλό ενός μηνός έναντι του δολαρίου στο 1,1436 δολ./ευρώ μετά τη διαρροή δημοσιεύματος γερμανικής εφημερίδας για παράταση του ελληνικού προγράμματος έως τον Δεκέμβριο (που διαψεύσθηκε πάραυτα), για να χάσει στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του. Αργά χθες το βράδυ το ενιαίο νόμισμα διαπραγματευτόταν γύρω στο 1,1370 δολ./ευρώ. Σημειώνεται τέλος ότι το -εν πολλοίς αναμενόμενο- «ναυάγιο» στο Eurogroup και η παράταση της αγωνίας έως την έκτακτη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα δεν χάλασε το «πάρτι» στη Νέα Υόρκη. Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 1,18% στις 18.150 μονάδες, ο S&P 500 κατά 1,12% στις 2.123 μονάδες και ο Nasdaq κατά 1,45% στις 5.146 μονάδες, πάνω από τα ιστορικά υψηλά του Μαρτίου 2000...
Της  Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :