Η απόφαση για διακοπή της διαπραγμάτευσης και διεξαγωγή δημοψηφίσματος που έλαβε η κυβέρνηση φαίνεται ότι δημιούργησε ρήγματα τόσο στο υπουργικό συμβούλιο, όσο και στο κόμμα.
Φωνές στο υπουργικό για να φύγει ο Βαρουφάκης
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παραμονής στις Βρυξέλλες εκδηλώθηκε έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ συνεργάτη του κ. Τσίπρα και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.
«Εγώ δεν κάθομαι στο ίδιο τραπέζι ξανά με αυτόν εδώ τον τύπο», φέρεται να φώναξε για τον Βαρουφάκη ο Νίκος Παππάς στην κρίσιμη σύσκεψη το βράδυ της Κυριακής για τα capital controls.
Ο Γιώργος Παπαχρήστος σήμερα στα ΝΕΑ αποκαλύπτει πως το κλίμα στη σύσκεψη ήταν εκρηκτικό με τον Γιάνη Βαρουφάκη να σφυροκοπείται από στελέχη και υπουργούς που απαίτησαν την απομάκρυνσή του εδώ και τώρα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου ζήτησαν ευθέως την αποπομπή του Γιάνη Βαρουφάκη από την κυβέρνηση.
Την ίδια άποψη εξέφρασαν εντόνως ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού Σπύρος Τζανακόπουλος, ο επικεφαλής του ΣΟΕ και βασικό μέλος της διαπραγμάτευσης Γιώργος Χουλιαράκης και ο σύμβουλος για τα ευρωπαϊκά θέματα του Α. Τσίπρα, Δ. Παυλόπουλος.
Ακούστηκαν βαριές κουβέντες με αφορμή ένα κείμενο Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε συντάξει ο Γιάνης Βαρουφάκης ενώ ο Νίκος Παππάς έφτασε στο σημείο «ωρυόμενος» να δηλώσει «εγώ δεν κάθομαι στο ίδιο τραπέζι ξανά με αυτόν εδώ τον τύπο», σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.
Η ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν η Αθήνα επιλέξει τη ρήξη και αποχωρήσει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός, στις Βρυξέλλες, δεχόταν εισηγήσεις να αποδεχθεί τις βελτιωμένες προτάσεις των δανειστών.
Ενα από τα πρόσωπα που είχαν ταχθεί υπέρ της αποδοχής των προτάσεων ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Στην ίδια γραμμή κινούνταν και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος έμαθε για το δημοψήφισμα μέσω Twitter.
Ο Τσίπρας δεν άκουγε κουβέντα για συναίνεση
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας απέρριψε τις εισηγήσεις αυτές και επέστρεψε στην Αθήνα όπου συγκάλεσε αρχικά κυβερνητικό και εν συνεχεία υπουργικό συμβούλιο.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής, την Παρασκευή, αλλά και την Κυριακή όπου ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο των τραπεζών, κάποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου εξέφρασαν την αντίθεσή τους, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις των αποφάσεων θα ήταν ολέθριες και πιθανώς μη αναστρέψιμες. Το περιβάλλο, πάντως, στο οποίο έκαναν τις εισηγήσεις τους στο υπουργικό, ήταν εχθρικό.
Οπως αναφέρει η ίδια πηγή τα κυβερνητικά στελέχη που εξέφρασαν την αντίθεσή τους ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.
Οι επόμενες ώρες ήταν μάλιστα δραματικές καθώς καταβλήθηκαν προσπάθειες να μεταπειστεί ο πρωθυπουργός να αποφύγει τη ρήξη με την Ευρώπη και να αναζητήσει άλλη διέξοδο. Προσπάθειες που δεν είχαν αποτέλεσμα, όμως.
Αρκετά κορυφαία στελέχη, μάλιστα, πείστηκαν -άγνωστο με ποιό τρόπο- να σταματήσουν να διαφωνούν.
Η στάση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη που ήταν άλλη αρχικά και εντελώς διαφορετική το επιβεβαιώνει. Και αυτό γιατί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία παρέμβαση μέσω twitter στην οποία, θεωρώντας δεδομένη την σύγκλιση έκτακτης συνόδυ κορυφής ανέφερε:
«Η έκτακτη σύνοδος κορυφής την Τετάρτη μπορεί να οδηγήσει σε έντιμο συμβιβασμό και αποφυγή του Grexit» (ακυρώνοντας έτσι και την επιχερηματολογία της κυβέρνησης ότι δεν τίθεται ζήτημα Grexit).
Ωστόσο, χθες, μετά τη συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν ο κ. Παπαδημούλης εμφανίστηκε να συντάσσεται πλήρως με την κυβερνητική γραμμή, πάλι μέσω Twitter:
«Ο Γιούνκερ αναλαμβάνει αρχιστράτηγος του Ναι και δίνει το στίγμα: ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα. Απαντάμε: Οχι, μένουμε Ευρώπη με αξιοπρέπεια». ΤΙ μεσολάβησε;
Η βόμβα Χρυσόγονου για την Ελλάδα-Ζιμπάμπουε
Σε εντελώς, όμως, διαφορετική κατεύθυνση κινήθηκαν οι έτεροι ευρωβουλευτές του κόμματος, Κώστας Χρυσόγονος και Στέλιος Κούλογλου.
Ο κ. Χρυσόγονος δημοσιοποίησε επιστολή με νομική και πολιτική τεκμηρίωση των θέσεών του, την οποία είχε αποστείλει στον κ. Τσίπρα από τον προηγούμενο Μάρτιο, στην οποία υπερασπιζόταν την έννοια και την επιλογή της διαπραγμάτευσης με όρο και προϋπόθεση την διατήρηση της χώρας εντός ΕΕ και ΟΝΕ και προειδοποιούσε λίγο πολύ των πρωθυπουργό ότι κάνει τη χώρα κάτι χειρότερο από Ζιμπάμπουε. Εγραφε σχετικά με τις επιπτώσεις της αθέτησης των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας:
Ο κ. Χρυσόγονος δημοσιοποίησε επιστολή με νομική και πολιτική τεκμηρίωση των θέσεών του, την οποία είχε αποστείλει στον κ. Τσίπρα από τον προηγούμενο Μάρτιο, στην οποία υπερασπιζόταν την έννοια και την επιλογή της διαπραγμάτευσης με όρο και προϋπόθεση την διατήρηση της χώρας εντός ΕΕ και ΟΝΕ και προειδοποιούσε λίγο πολύ των πρωθυπουργό ότι κάνει τη χώρα κάτι χειρότερο από Ζιμπάμπουε. Εγραφε σχετικά με τις επιπτώσεις της αθέτησης των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας:
«Σημειωτέον ότι, σε αντίθεση με την ευρωζώνη όπου νομικά δεν προβλέπεται διαδικασία (ακούσιας) αποβολής κράτους, τέτοια προβλέπεται στο άρθρο 24 του καταστατικού του ΔΝΤ. Το χειρότερο είναι όμως ότι σε τέτοια περίπτωση (σ.σ. αθέτησης πληρωμών) θα μπορούσαν να μας επιβληθούν από τα κράτη κάθε είδους οικονομικά και άλλα αντίποινα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κάτι ελαφρώς χειρότερο από τη Ζιμπάμπουε».
Βόμβα και από τον Κούλογλου: Δεχτείτε τη νέα πρόταση Γιούνκερ
Ο κ. Κούλογλου από την πλευρά του με άρθρο του στο ΤVXS καλεί την κυβέρνηση να μην απορρίψει τη νέα πρωτοβουλία Γιούνκερ.
«Η πρωτοβουλία του για την εκ νέου επανέναρξη του διαλόγου, όπως διέρρευσε αργά χθες το βράδυ, φέρνει στην επιφάνεια τις παρασκηνιακές κινήσεις που βρίσκονται σε κίνηση, για την άρση του αδιεξόδου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές», γράφει και προσθέτει λίγο παρακάτω:
«Όμως ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι συντριπτικά σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης, που στην σημερινή συγκυρία δεν καλείται να νικήσει κατά κράτος, αλλά να πετύχει τον καλύτερο συμβιβασμό με τις λιγότερες απώλειες».
Αν βγει το Ναι, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε παραίτηση
Αναφερόμενος στο Δημοψήφισμα, παρότι προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες, γράφει:
«Το δημοψήφισμα της Κυριακής, κίνηση σχεδόν αναγκαστική μετά την αδιαλλαξία και τα βρόμικα παιχνίδια των δανειστών, δεν θα δώσει λύση στο αδιέξοδο. Αν το «ναι» υπερισχύσει, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε παραίτηση εγκαινιάζοντας, λόγω και της ανυπαρξίας εναλλακτικών λύσεων, ένα μεγάλο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας. Για τις οικονομικές και τις άλλες οδυνηρές συνέπειες της αβεβαιότητας αυτής, θα κατηγορηθεί η Αριστερά. Αλλά και στην περίπτωση που το «όχι» υπερισχύσει, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ολιγαρχία θα σεβαστούν την λαϊκή ετυμηγορία. Είναι αντίθετα πολύ πιθανό να υιοθετηθεί μια τιμωρητική απάντηση προς τους Έλληνες ψηφοφόρους, όχι μόνο με άρνηση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων αλλά και με πολλαπλασιασμό της οικονομικής ασφυξίας. Θα πρόκειται για πύρρειο νίκη της αριστεράς, που θα χρεωθεί την οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση. Ο απώτερος στόχος είναι να βγάλουν την αριστερά από τον χάρτη για τα επόμενα 50 χρόνια. Και θα πρέπει να αποφευχθούν όλα τα λάθη που θα μπορούσαν να επιτρέψουν κάτι τέτοιο».
«Για τους παραπάνω λόγους, είναι προς το συμφέρον της ελληνικής πλευράς να αξιοποιήσει τις όποιες πρωτοβουλίες,όπως αυτή του Γιούνκερ, για να επιτύχει τον βασικό της στόχο, σήμερα: την ακύρωση των πραξικοπηματικών κινήσεων για την ανατροπή της και την παραμονή της στην εξουσία. Παίζεται το μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της ευρωπαϊκής αριστεράς: μετά από τέτοιο πόλεμο, η σημερινή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη από την ιστορία, να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να επιβιώσει», καταλήγει ο Στέλιος Κούλογλου.
Πηγή:iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου