Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Ενα «δώρο» αξίας... 32 δισ. δολαρίων

Ενα «δώρο» αξίας... 32 δισ. δολαρίων

Ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ τάραξε τα νερά του κόσμου των δισεκατομμυριούχων πριν από λίγες ημέρες, όταν ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει σε βάθος χρόνου το σύνολο της περιουσίας του (που εκτιμάται στα 32 δισ. δολάρια) σε φιλανθρωπίες, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων γνωστών επιχειρηματιών (Μπιλ Γκέιτς, Γουόρεν Μπάφετ, Τζορτζ Σόρος, Τζακ Μα της Alibaba κ.ά.).
Όπως δήλωσε, στόχος του είναι «να δει μια ημέρα έναν κόσμο ανεκτικότητας, αποδοχής και ίσων ευκαιριών για όλους» (κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός...).
Η απόφαση του γνωστού μεγαλοεπενδυτή, του πλουσιότερου και ισχυρότερου ανθρώπου του αραβικού κόσμου, πυροδότησε φήμες ότι ενδεχομένως αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και γι’ αυτό θέλει να διασφαλίσει την υστεροφημία του. Όμως, ο 60χρονος Αλουαλίντ υποστήριξε ότι «αισθάνεται περίφημα» και ότι εμπνεύστηκε για την απόφασή του από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, μέσω του οποίου ο ιδρυτής της Microsoft διαθέτει πάνω από 4 δισ. δολάρια ετησίως σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Από τότε που ο Γκέιτς και ο Μπάφετ ανακοίνωσαν την «Πρωτοβουλία για Προσφορά» (Giving Pledge) το 2010, πάνω από 200 βαθύπλουτοι ιδιώτες δεσμεύθηκαν να προσφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους για κοινωφελείς σκοπούς, όσο βρίσκονται εν ζωή ή μετά θάνατον.
Υστεροφημία
Ο Αλουαλίντ προφανώς δεν ήθελε να «μείνει πίσω» καθώς το ποσό των 3,5 δισ. δολ. που έχει διαθέσει μέχρι στιγμής σε φιλανθρωπίες μέσω του δικού του ιδρύματος Alwaleed Philanthropies δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, αλλά ωχριούσε σε σχέση με την μέχρι στιγμής προσφορά των Γκέιτς και Μπάφετ: Οι δυο πλουσιότεροι Αμερικανοί, των οποίων η περιουσία εκτιμάται στα 151 δισ. δολ. έχουν ήδη διοχετεύσει πάνω από 46 δισ. δολ. στο ίδρυμα του Γκέιτς. Με την δική του κίνηση, ο Αλουαλίντ εξασφάλισε ότι θα γραφεί και αυτός στα «χρυσά κατάστιχα» των Μεγάλων Φιλανθρώπων. Όπως τόνισε, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα αξιοποιηθεί για φιλανθρωπικές δράσεις στη γενέτειρά του Σαουδική Αραβία, ενώ το υπόλοιπο θα διοχετευθεί σε χώρες του εξωτερικού για τη στήριξη φτωχών κοινοτήτων μέσω της παροχής υπηρεσιών υγείας και ηλεκτρικού ρεύματος, την κατασκευή σχολείων και ορφανοτροφείων κ.ά. Μεταξύ των προτεραιοτήτων του πρίγκιπα συγκαταλέγονται επίσης η χειραφέτηση των γυναικών στη Μέση Ανατολή (με δικά του χρήματα εκπαιδεύθηκε η πρώτη γυναίκα πιλότος στη Σαουδική Αραβία), η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η καλύτερη κατανόηση του Ισλάμ από τον δυτικό κόσμο.
«Χρυσό» χαρτοφυλάκιο
Οι ανακοινώσεις του Αλουαλίντ δημιούργησαν ορισμένα ερωτήματα για τη μελλοντική πορεία του βασικού περιουσιακού στοιχείου του πρίγκιπα: Ο λόγος για την εταιρεία Kingdom Holding Company (ΚHC), την εταιρεία χαρτοφυλακίου που ίδρυσε ο Αλουαλίντ και ελέγχει σε ποσοστό 95% (το υπόλοιπο 5% είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο του Ριάντ) και η οποία διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συμμετοχές σε blue chips όπως η Citigroup (της οποίας ο πρίγκιπας είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής), το Twitter, η Νews Corporation του Ρούπερτ Μέρντοχ (αν και πούλησε πρόσφατα μεγάλο πακέτο μετοχών περιορίζοντας το μερίδιό του στο 1%), η Eurodisney. Περίοπτη θέση καταλαμβανουν επίσης οι γνωστές αλυσίδες ξενοδοχείων Four Seasons, Movenpick Hotels & Resorts και Fairmont Raffles, καθώς και ορισμένα ιστορικά ξενοδοχεία που είναι παράλληλα και «φιλέτα» του διεθνούς real estate όπως το Hotel George V στο Παρίσι και το Hotel Savoy του Λονδίνου. Ο Αλουαλίντ τόνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη δωρεά των 32 δισ. δολαρίων (που σημαίνει ότι το ποσό θα διατεθεί σταδιακά, πιθανότατα σε ορίζοντα δεκαετιών), προσθέτοντας ότι για οι μετοχές της KHC δεν θα πουληθούν και η δέσμευσή του δεν θα έχει καμία επίπτωση ούτε στην εταιρεία, ούτε στην επενδυτική στρατηγική της για το ορατό μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση, η δωρεά αποτέλεσε ακόμα μια αφορμή για να τραβήξει ο Αλουαλίντ τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του: Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες πριν η απόφασή του να «θάψει το τσεκούρι του πολέμου» με το περιοδικό Forbes, το οποίο είχε μηνύσει για... συκοφαντική δυσφήμηση το 2013, ισχυριζόμενος ότι υποτιμά την αξία της περιουσίας του και δεν του αποδίδει τη θέση που του αρμόζει στη διαβόητη λίστα των δισεκατομμυριούχων του: Μετά τον αμοιβαίο συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές, το Forbes τον κατατάσσει πλέον στην 34η θέση της λίστας, υπολογίζοντας την περιουσία του στα 28 δισ. δολ. Υψηλότερη θέση (την 20ή για την ακρίβεια) καταλαμβάνει ο πρίγκιπας στον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, με εκτιμώμενη περιουσία 30,5 δισ. δολ.
Βασιλιάς της εκκεντρικότητας
Με το «δώρο» των 32 δισ. δολαρίων, εξάλλου, ο πρίγκιπας Αλουαλίντ δείχνει διάθεση να «αποκηρύξει» τον τίτλο του... βασιλιά της εκκεντρικότητας που του έχουν αποδώσει ορισμένα ΜΜΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι στο πολυάριθμο προσωπικό του περιλαμβάνεται και μια ομάδα γελωτοποιών που πρέπει να τον ψυχαγωγούν καθημερινά, ότι στον στόλο των 300 ΙΧ που διαθέτει περιλαμβάνεται μια Mercedes SL 600 καλυμμένη με διαμάντια (αξίας μόλις 4,2 εκατ. ευρώ), ότι το προσωπικό του αεροσκάφος είναι ένα Boeing 747 με έναν... χρυσό θρόνο μέσα και το γιοτ του έχει μήκος 180 μέτρων και είναι -φυσικά- ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου...
Who is who
Πρίγκιπας μεν, αυτοδημιούργητος δε
Ο πρίγκιπας Αλουαλίντ γεννήθηκε στο Ριάντ το 1955. Είναι εγγονός του ιδρυτή και πρώτου βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ αλ-Σαούντ και ανιψιός του σημερινού βασιλιά Σαλμάν. Αποφοίτησε από στρατιωτική σχολή (η οποία τον έκανε υπέρμαχο της πειθαρχίας) και στη συνέχεια σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Κοινωνικές Επιστήμες στις ΗΠΑ. Η επιχειρηματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1979, όταν η Σαουδική Αραβία βίωνε το πετρελαϊκό «μπουμ» της περιόδου 1974-1985, με αφετηρία τις κατασκευές και το real estate. Στη συνέχεια στράφηκε στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Ίδρυσε την KCH το 1980 και έγινε γνωστός στη Δύση το 1991, όταν αγόρασε μεγάλο μερίδιο μετοχών της (ευρισκόμενης σε κρίση) Citicorp. Χάρη στις επιτυχημένες επενδύσεις του, απέκτησε τον τίτλο του «Γουόρεν Μπάφετ της Σαουδικής Αραβίας» και την τεράστια περιουσία του, αν και δεν έλειψαν και ορισμένες «αστοχίες», όπως οι τοποθετήσεις του στην Eastman Kodak και την αεροπορική TWA. Έχει παντρευτεί και χωρίσει δύο φορές, και έχει έναν γιο και μια κόρη.
Φιλανθρωπικός...ανταγωνισμός
Το ποσό των 3,5 δισ. δολ. που έχει διαθέσει μέχρι στιγμής σε φιλανθρωπίες ο Αλουαλίντ δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, αλλά ωχριά σε σχέση με τα 46 δισ. δολ. που έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει οι Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ μέσω του ιδρύματος του πρώτου. Με τη δική του κίνηση, ο πρίγκιπας εξασφάλισε την εγγραφή του στα «χρυσά κατάστιχα» των μεγάλων φιλανθρώπων.
Κλείσιμο λογαριασμών
Λίγες ημέρες πριν από τη δωρεά των 32 δισ. δολ., ο Αλουαλίντ έβαλε τέλος και στη διαμάχη του με το περιοδικό Forbes, το οποίο είχε μηνύσει το 2013 κατηγορώντας το για κακόβουλη υποτίμηση της αξίας της περιουσίας του. Μετά τον αμοιβαίο συμβιβασμό, ο πρίγκιπας κατατάχθηκε στην 34η θέση της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Forbes.
ΤΗΣ ΛΑΛΕΛΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :