Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Παράλιο Αστρος

Στην αγκαλιά του Αργολικού

Μπορεί το πάλαι ποτέ γραφικό ψαροχώρι ανάμεσα στον Αργολικό Κόλπο και τον Πάρνωνα να έχει πλέον μετατραπεί σε πολυσύχναστο θέρετρο, όμως αν το επισκεφθείτε την κατάλληλη εποχή, θα απολαύσετε τις πεντακάθαρες παραλίες και το νησιώτικο χρώμα σε... οικογενειακή ατμόσφαιρα!
Σκαλί σκαλί οι κόκκινες κεραμοσκεπές κατηφορίζουν τον λόφο και γλιστρούν προς τη θάλασσα. Το λιμανάκι του Παράλιου Αστρους με τα ασάλευτα σα γυαλί νερά προσφέρει ασφάλεια στα δεκάδες μικρά και μεγαλύτερα πλεούμενα.

Το βλέμμα χαλαρά ανιχνεύει τα σπίτια που απλώνονται κατά μήκος της παραλίας, την απλωτή αμμουδιά Πόρτες που διαγράφει το λαμπερό της τόξο σε μήκος 4-5 χιλιομέτρων και ακόμη νοτιότερα έως τη μικροσκοπική γαλάζια κηλίδα της λίμνης Μουστού που αγγίζει την ακτογραμμή.

Στον δυτικό ορίζοντα η μακρόστενη σιλουέτα του Πάρνωνα σαν τεράστιο τείχος φράζει το οπτικό πεδίο. Πίσω από τις χορταριασμένες πέτρες και τις ερειπωμένες πύλες του κάστρου που δεσπόζει ψηλά στον λόφο, πάνω από τον οικισμό Νησί, ξεπροβάλλει σχεδόν όλη η ακτογραμμή της Κυνουρίας και το μεγαλύτερο μέρος του γαλάζιου Αργολικού Κόλπου.

Από ψηλά όλα μοιάζουν ειδυλλιακά. Τα ψεγάδια φαίνονται μικρά και ασήμαντα, όπως εξάλλου και οι βέβηλες ανθρώπινες επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον που τα τελευταία χρόνια πληγώνουν το ανυπέρβλητο αρκαδικό τοπίο. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείς το δημοφιλές θαλασσινό θέρετρο του Παράλιου Αστρους και να χαρείς τις ομορφιές του, είναι σίγουρα ο Ιούνιος και οι πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου, πριν αρχίσουν οι μαζικές άδειες και τα πλήθη των εκδρομέων από την Αθήνα και την Πελοπόννησο να κατακλύζουν ξενοδοχεία και παραλίες.
Αυτό θα πει «παράθυρο με θέα»
Αυτό θα πει «παράθυρο με θέα»

Αφήνοντας πίσω το Αργος και την πεδιάδα του, ακολουθούμε τον παραλιακό δρόμο που τραβά προς Νότο για τις αρκαδικές ακτές. Η διαδρομή που καθώς παρακολουθεί τον διαμελισμό των ακτών έχει αρκετές στροφές, είναι μια από τις ομορφότερες της Ανατολικής Πελοποννήσου.
Θα περάσουμε το Κίβερι, τις πηγές του Ανάβαλου και σε αρκαδικό πλέον έδαφος θα απολαύσουμε το πανόραμα του Αργολικού Κόλπου.

Στο βάθος του ορίζοντα τα μικρονήσια Ρόμβη, Πλατειά, Ψιλή απέναντι από τις παραλίες του Τολού, μοιάζουν να κολυμπούν σαν μικρές βάρκες στο πέλαγος. Λίγο νοτιότερα οι Σπέτσες διαγράφονται ξεκάθαρα στον ορίζοντα με τον σκουροπράσινο όγκο τους. Κάτω απ' τα πόδια μας η δαντέλα του Αργολικού αποκαλύπτει ανάμεσα στα απόκρημνα βράχια, μία μία, τις μικροσκοπικές αμμουδιές της να πολιορκούνται απ' το πράσινο κύμα των ελαιώνων.

Οι περισσότερες από αυτές που μοιάζουν σφηνωμένες στο τελείωμα των γκρεμών, δεν προσεγγίζονται με αυτοκίνητο. Αν θελήσετε να κολυμπήστε στα διάφανα νερά τους, θα πρέπει να αφήσετε το όχημά σας στην άκρη του δρόμου και να κατηφορίσετε το μονοπάτι που θα σας βγάλει στην ακροθαλασσιά.
Ο φάρος του Παράλιου Αστρους
Ο φάρος του Παράλιου Αστρους
Μετά το Ξηροπήγαδο, ένα γύρισμα του δρόμου θα σας φέρει στις ακτές του Αστρους και στη χαρακτηριστική χερσόνησο που τρυπά σαν δόρυ το γαλάζιο του Αργολικού Κόλπου.


Ενα «νησί» στεριανό
Το Παράλιο Αστρος που είναι το επίνειο της μεσόγειας ομώνυμης κωμόπολης, είναι κτισμένο στη ρίζα μιας μικρής πέτρινης γλώσσας που εισχωρεί για μερικές δεκάδες μέτρα στη θάλασσα. Στην κορφή του λόφου ξεχωρίζει το ρημαγμένο κάστρο, ενώ στα πόδια του απλώνει τις πέτρινες γειτονιές του ο οικισμός «Νησί».

Στον μυχό του απλωτού όρμου βρίσκεται το καινούργιο λιμάνι, ιδανικό αγκυροβόλιο για τα καΐκια των ψαράδων και τα σκάφη αναψυχής. Για να σχηματίσεις ολοκληρωμένη άποψη για τον όμορφο τούτο τόπο, θα πρέπει να ανηφορίσεις τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο κάστρο. Από εδώ η θέα σε όλο τον Αργολικό Κόλπο, την πεδιάδα, αλλά και τον Πάρνωνα, είναι εξαιρετική.

Το κάστρο του Αστρους κτίστηκε βιαστικά υπό την απειλή του Ιμπραήμ πασά που περνούσε «διά πυρός και σιδήρου» τα χωριά του Μοριά, πάνω σε απομεινάρια παλαιοτέρων οχυρώσεων της Φραγκοκρατίας. Εδώ βρήκαν καταφύγιο τα γυναικόπαιδα της Κυνουρίας όταν στις 4 Αυγούστου του 1826 οι εισβολείς προσπάθησαν, χωρίς όμως επιτυχία, να το καταλύσουν. Λόγω της στρατηγικής θέσης του ήλεγχε την κίνηση των πλοίων από και προς το Ναύπλιο.
Το Νησί, όπως φαίνεται από το λιμανάκι του Αστρους
Το Νησί, όπως φαίνεται από το λιμανάκι του Αστρους

Η ιδιόμορφη αυτή βίγλα ξεχωρίζει με το τετράπλευρο τείχος της, καθώς διατηρεί σε σχετικά καλή κατάσταση μεγάλο μέρος του και έναν από τους πύργους που το περιφρουρούσαν. Εδώ έκτισαν τα σπίτια τους -σώζονται ακόμη- οι εύποροι ευπατρίδες αδελφοί Ζαφειρόπουλοι όταν τον 18ο αιώνα επέστρεψαν στον τόπο τους από την ξενιτιά, για να συνεισφέρουν στον αγώνα κατά των Τούρκων.

Στους πρόποδες του λόφου αραδιάζει τις ασβεστωμένες γειτονιές του το παλιό χωριό με τα όμορφα πετρόχτιστα σπίτια. Νομίζει κανείς πως σαν από θαύμα γλίτωσε από το τσιμεντένιο «τσουνάμι» που έχει σαρώσει τον οικοδομικό ιστό του σύγχρονου θερέτρου φτάνοντας μέχρι την άκρη της ακρογιαλιάς.

Οι ντόπιοι ονομάζουν αυτό το σημείο «Νησί» και δεν έχουν άδικο, αφού ο λευκός οικισμός κόντρα στο βαθύ γαλάζιο της θάλασσας και το γραφικό λιμάνι με τις ψαροταβέρνες θυμίζει έντονα αιγαιοπελαγίτικο σκηνικό. Ανάμεσα στα πολλά παλιά σπίτια γύρω από την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, ξεχωρίζει η πέτρινη κατοικία (κτίσμα του 1828) του Μιχαήλ Λογοθέτη που ήταν από τους πρώτους οικιστές της περιοχής ανάμεσα στα 1821 και 1830.

Η προκυμαία γύρω από το λιμάνι, ευχάριστα διαμορφωμένη, προσφέρεται για περιπάτους. Αμέσως μετά τον ανατολικό λιμενοβραχίονα, κτισμένο σχεδόν πάνω στα βράχια της χερσονήσου, βρίσκεται το θεατράκι που το καλοκαίρι φιλοξενεί ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.ά.). Ακολουθώντας τα σκαλοπάτια θα βρεθείτε στον φάρο (κτίσμα του 1893) και στο παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία, ένα από τα πιο ευχάριστα και ήσυχα σημεία για να απολαύσετε τη θέα στον Αργολικό Κόλπο.
Η παραλία Πόρτες
Η παραλία Πόρτες

Το μεγάλο προτέρημα του Παράλιου Αστρους είναι οι απλωτές αμμουδιές, ανάμεσά τους δύο από τις ομορφότερες της Πελοποννήσου, οι οποίες όμως συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο.
Η παραλία Ατσίγγανος απλώνεται βόρεια από το Νησί. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πολυσύχναστη ακτή, καθώς πλάι της κινείται ο παραλιακός δρόμος. Είναι στρωμένη με ψιλή ξανθιά άμμο, ενώ τα νερά είναι ρηχά και ζεστά.
Η παραλία Πόρτες ουσιαστικά αρχίζει από την άκρη του λιμανιού και τερματίζει 5 χιλιόμετρα νοτιότερα στο Χερρονήσι, κοντά στα ακτές του Αγίου Ανδρέα. Μέχρι κάποιο σημείο θα πάτε ακολουθώντας βατό χωματόδρομο. Είναι στρωμένη με χοντρή άμμο και βοτσαλάκι και έχει σχετικά βαθιά και δροσερά νερά.


Κοντινές εκδρομές
Γύρω από το Μεσόγειο Αστρος: Μια ευθεία 4,5 χιλιομέτρων χαραγμένη μέσα στον ελαιώνα θα σας φέρει από το Παραλιακό Αστρος στο Μεσόγειο, την έδρα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Στη θέση όπου αναπτύσσεται η σημερινή κωμόπολη άκμαζε η πόλη Θυρέα, μια από τις τέσσερις ισχυρές πόλεις της αρχαίας Κυνουρίας. Μάλιστα λίγο έξω από τον οικισμό Ελληνικό, στον δρόμο προς τον Αγιο Πέτρο, υπάρχουν υπολείμματα οχυρώσεων που πιθανόν να ταυτίζονται με αυτήν. Στο προαύλιο του νεοκλασικού κτιρίου της παλιάς σχολής Καρυτσιώτη έγινε η Β' Εθνοσυνέλευση των επαναστατημένων Ελλήνων. Ηταν αυτή που καθόρισε, μεταξύ άλλων, τα χρώματα της ελληνικής σημαίας.
Βόρεια από το Αστρος προς Ξηροπήγαδο θα βρείτε επίσης μικρές θαυμάσιες παραλίες
Βόρεια από το Αστρος προς Ξηροπήγαδο θα βρείτε επίσης μικρές θαυμάσιες παραλίες

Στο λιμανάκι του Αγίου Ανδρέα: Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα από το Παράλιο Αστρος, στον δρόμο για Λεωνίδιο βρίσκεται ο Αγιος Ανδρέας. Ο οικισμός κτισμένος σε ομαλή πλαγιά ατενίζει την όμορφη λαδοπράσινη κοιλάδα και δίνει στέγη σε 3.000 περίπου κατοίκους. Μια πινακίδα στα αριστερά μας οδηγεί στην ακτή.
Δυο, τρεις ψαροταβέρνες, ένα γραφικό λιμανάκι και μια απλωτή βοτσαλωτή παραλία στα βόρεια, απαρτίζουν το παραθαλάσσιο σκηνικό του Αγίου Ανδρέα.

Νοτιότερα, σε μια βραχώδη πευκόφυτη προεξοχή υπάρχουν υπολείμματα κυκλώπειου τείχους του 5ου και του 4ου π.Χ. αιώνα, που κατά πάσα πιθανότητα προστάτευαν την αρχαία πόλη Ανθήνη.

Το λιμανάκι του Αγίου Αντρέα έχει γλιτώσει από την άκρατη τουριστικοποίηση και προσφέρεται για ηρεμία και χαλάρωση. Αριστερά από το λιμάνι υπάρχει μια παραλία με χοντρό βότσαλο και αρκετές πέτρες -προσοχή στους αχινούς- η αγαπημένη των πιτσιρικάδων του χωριού.

Λίγο βορειότερα, αφού περάσετε το ποτάμι θα βρεθείτε σε μια υπέροχη εκτεταμένη παραλία με ψιλό βοτσαλάκι και διάφανα νερά όπου πάνω στο ακροθαλάσσι δεσπόζει ερειπωμένος ανεμόμυλος.
Στο λιμάνι του Παράλιου Αστρους αράζεις στην ακροθαλασσιά και απολαμβάνεις τον καφέ σου
Στο λιμάνι του Παράλιου Αστρους αράζεις στην ακροθαλασσιά και απολαμβάνεις τον καφέ σου
Δεξιά (νότια) από το λιμάνι αρχίζει μια δαντελωτή, αλλά εξαιρετικά βραχώδης ακτή, ιδανική για υποβρύχιο ψάρεμα. Από το μεσόγειο χωριό του Αγίου Ανδρέα, ακολουθώντας πλέον ασφάλτινους δρόμους θα ανηφορίσετε για τα χωριά Πραστός και Καστάνιτσα που φωλιάζουν στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Πάρνωνα, σε ύψος 900 μέτρων.


Φυσικές αποδράσεις
Στο φαράγγι του Τάνου: Βόρεια του Παράλιου Αστρους εκβάλλει το ποτάμι του Τάνου. Δυστυχώς η κοίτη του δέχεται άφθονα μπάζα και απορρίμματα των γειτονικών κοινοτήτων, λίγο ψηλότερα όμως το ποτάμι αποκτά και πάλι τη φυσική του υπόσταση καθώς ξετυλίγει το υγρό κορμί του σε αρκετά μεγάλο μήκος, μέσα στο ομώνυμο φαράγγι.
Μια καλή ιδέα για όσους αναζητούν ορεινές περιπέτειες, είναι να έρθουν οδικά μέχρι τη θέση «Λουλούδι Πλατάνας» που βρίσκεται πάνω στην επαρχιακή οδό Τριπόλεως - Αστρους (11 χλμ. από Αστρος) και αφού ακολουθήσουν το φαράγγι (πάντα με τη συνοδεία κάποιου ντόπιου), να καταλήξουν στο χωριό Περδικόβρυση.

Στη λίμνη Μουστού: Ανάμεσα στις παραλίες του Αστρους και αυτές του Αγίου Ανδρέα μια μικρή γαλαζωπή κηλίδα ξεπροβάλλει μέσα από τα καλάμια παιχνιδίζοντας με τα νερά του Αργολικού Κόλπου. Πρόκειται για τη λιλιπούτεια λίμνη Μουστού. Το νερό αναβλύζει με ορμή από τα σπλάχνα του βουνού και είναι υφάλμυρο. Το μικρό της μέγεθος δεν μειώνει στο παραμικρό την οικολογική αξία της, αφού εξασφαλίζει τις αναγκαίες συνθήκες για την επιβίωση ενός υγιούς υγροτοπικού συστήματος που έχει αναπτυχθεί γύρω της.
Η λίμνη Μουστού έχει υπαχθεί από το 2008 στο Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα
Η λίμνη Μουστού έχει υπαχθεί από το 2008 στο Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα

Η λίμνη Μουστού μαζί με τη μικρότερη λίμνη του Χερρονησίου (προς την πλευρά του Αγ. Ανδρέα) εντάχθηκαν στο Ευρωπαϊκό δίκτυο «Natura 2000» και πρόσφατα έχουν συμπεριληφθεί στο διευρυμένο Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα - Μουστού (θεσμοθετημένο το 2008) που προστατεύεται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παλαιότερα κάποιοι είχαν επιδιώξει να τη μετατρέψουν σε ιχθυοτροφείο, ευτυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

Σήμερα, παρόλο που το κυνήγι έχει απαγορευτεί, δεν είναι λίγοι αυτοί που παρανομούν πυροβολώντας προστατευόμενα είδη, κυρίως την εποχή της αποδημίας τους. Αν έχετε ποδήλατο κατάλληλο για χώμα, ιδανική είναι η κατηφορική διαδρομή από τις πηγές της λίμνης (βρίσκονται πλάι στον δρόμο Αστρους-Λεωνιδίου) παράλληλα με τις κατάφυτες όχθες έως την παραλία «Πόρτες» (3 χλμ.), που σε αυτό το τμήμα της παραμένει ερημική ακόμη και τον Αύγουστο.

Fast info
«Πόρτες» στη θάλασσα

Η παραλία Πόρτες που εκτείνεται νότια του λιμανιού του Παράλιου Αστρους, πήρε το όνομά της από τα έργα (πόρτες) αποστράγγισης των ελών της περιοχής στη θάλασσα που έγιναν επί Οθωνος.

Μονή Λουκούς
Στο δρόμο Αστρος - Κάτω Δολιανά, συναντάμε την ιστορική μονή Λουκούς. Το καθολικό αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος κτίστηκε τον 12ο αιώνα πάνω σε απομεινάρια παλαιοχριστιανικού μοναστηριού του 5ου αιώνα. Σε μικρή απόσταση έχουν βρεθεί τμήματα της περίφημης Επαυλης του Ηρώδη του Αττικού.

H σπηλιά της Μπουμπουλίνας
Στα ριζά του βράχου όπου είναι κτισμένος ο φάρος υπάρχει μια σπηλιά που φέρει το όνομα «της Μπουμπουλίνας». Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο εδώ υπήρχε μια μυστική σήραγγα που έβγαζε στο κάστρο και μέσω της οποίας τα Σπετσιώτικα καράβια μετέφεραν εφόδια στους πολιορκημένους αγωνιστές.


Διαμονή
«Astros Beach Hotel» (27550 52720).
«Castro Aparts» (27550 51885).
«Filoxenia Aparts» (27550 51252).
«Castle View» (27550 52142).
«Maria Studios» (27550 51212).
«Διαμερίσματα Μητσέας» (27550 51449).


Φαγητό
Στο Παράλιο Αστρος, κυρίως γύρω από το λιμάνι και κατά μήκος της παραλίας «Πόρτες» υπάρχουν αρκετά εστιατόρια και ψαροταβέρνες. Ξεχωρίσαμε το εστιατόριο - ψαροταβέρνα «Λαγουδέρα», τα εστιατόρια «Αύρα» και «Στέκι», ενώ στο κέντρο του οικισμού γύρω από το λιμάνι τις ταβέρνες «Ψηστήρι», «Μονοπώλιο» και «Ιππόκαμπος». Επίσης προς την παραλία Ατσίγγανος θα βρείτε την ψαροταβέρνα «Γλυφάδα».



Κείμενο: Ζερμαίν Αλεξάκη
Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
ΠΗΓΗ:thetravelbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :