Ο τελευταίος παροξυσμός γύρω από την ελληνική κρίση χρέους, αύξησε το φόβο, αν και ακόμη δεν έχει λάβει ευθεία κατεύθυνση, ότι το πιο φιλόδοξο project της ΕΕ, η νομισματική ένωση, μπορεί κάποια στιγμή να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη.
Σε αυτό καταλήγει ο δημοσιογράφος του Reuters, Ίαν Τρέιλορ, θεωρώντας πως το πιο ανησυχητικό σημάδι των ημερών ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζονται από την κοινή γνώμη των χωρών τους. Οι Γερμανοί, οι Φινλανδοί, οι Ολλανδοί και οι πολίτες των Βαλτικών χωρών δεν επιθυμούν πλέον να αναλάβουν το βάρος ενός νέου προγράμματος προς την Ελλάδα, τη στιγμή που οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Έλληνες κάνουν λόγο για μια Ευρωζώνη τιμωρητική που επιθυμεί να επιβάλλει τη λιτότητα αδιαφορώντας για την αλληλεγγύη και τα οικονομικά κίνητρα.
Το ουσιαστικό είναι ότι η σύμπραξη της Γερμανίας και της Γαλλίας για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση δεν είναι πλέον ικανή να λύσει τα προβλήματα, όσο στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη αναπτύσσεται αυτό το αρνητικό κλίμα. Οι κάτοχοι μετοχών βλέπουν πως το να διευθετηθεί η κρίση είναι ένα έργο πάρα πολύ δύσκολο, ενώ η μεταρρυθμιστική δομή των 19 χωρών, κάτω από ένα νόμισμα, είναι, μάλλον, μακρινή πιθανότητα.
Έπειτα από πολλές έκτακτες συναντήσεις στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και ηγετών των χωρών, όλες οι πλευρές κατέληξαν σε μια εύθραυστη συμφωνία, όπου ελάχιστοι πιστεύουν πως θα φέρει αποτέλεσμα.
Ο Τσίπρας έκανε λόγο για κακή συμφωνία, αλλά δεν είναι άλλη επιλογή. Ο Σόιμπλε έκανε λόγο για προσωρινό time out και η Μέρκελ σημείωσε πως η συμφωνία επιτεύχθηκε για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ευρωπαίος αξιωματούχος κάνει λόγο τώρα για πιθανότητες 20%-30% να πετύχει αυτή η συμφωνία και βλέπει μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα. Έτσι, το μόνο που κατάφερε η συμφωνία ήταν να αποτρέψει ένα χαοτικό Grexit.
Ωστόσο, τα προβλήματα αναμένεται να εμφανιστούν στον ορίζοντα στα τέλη του Αυγούστου ή του Σεπτεμβρίου, όταν θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το τρίτο πακέτο στήριξης. Τότε, η ελληνική οικονομία, ενδέχεται, να έχει βγει κι άλλο εκτός τροχιάς, ενώ η χώρα θα βαίνει προς εκλογές.
Το ΔΝΤ αναμένεται να προχωρήσει και σε μια νέα ανάλυση του ελληνικού χρέους πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας και μάλλον θα υποδεικνύει πως μόνο με «κούρεμα» θα μπορέσει το ελληνικό χρέος να παραμείνει βιώσιμο.
Ο Σόιμπλε, ήδη, κρίνει το «κούρεμα» παράνομο και θα περιμένει με τον Plan B να μιλήσει για διαγραφή χρέους, αλλά με την Ελλάδα εκτός ευρώ. Ο Τέιλορ αναφέρει πως οι πιθανότητες να πάρει σάρκα και οστά το τρίτο πακέτο στήριξης και να εφαρμοστούν όσα απαιτούνται, είναι λίγες. Η ελληνική κρίση, επιπροσθέτως, μεγάλωσε το χάσμα ανάμεσα στις χώρες του ευρώ και στις άλλες που βρίσκονται εκτός του κοινού νομίσματος, σε ό,τι είχε να κάνει με το πρόγραμμα-γέφυρα της Ελλάδας. Εάν το ελληνικό πρόβλημα ήταν το μοναδικό της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να το απομονώσει και να το λύσει.
H μεγαλύτερη πρόκληση στην ΕΕ είναι να αυξηθεί η προθυμία για μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και κοινές υποχρεώσεις, κάτι που μέχρι τώρα δεν εμφανίζεται από τα μέλη. Η ελληνική κρίση, από το 2010, έφερε κάποιους νέους θεσμούς εντός της ένωσης που σκοπό είχαν να την ενισχύσουν, ωστόσο η Γερμανία εξακολουθεί να αρνείται τον επιμερισμό του χρέους, η Γαλλία αντιστέκεται στον μεγαλύτερο έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών, ενώ τα ευρωσκεπτικιστικά, λαϊκιστικά κόμματα παρεμποδίζουν την Ευρωζώνη να προχωρήσει σε μια ουσιαστική εμβάθυνση.
Η τελευταία πρόταση του Φρανσουά Ολάντ για τη δημιουργία ενός κοινοβουλίου εντός της Ευρωζώνης που θα εμβαθύνει τη δημοκρατική νομιμότητά της, είναι φιλόδοξη και οραματική και μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε ολονύκτιες συνομιλίες, όπως γίνονται τώρα, και στους λογής διχαστικούς τόνους που αναπτύσσονται εντός του ευρώ.
Πηγή:iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου