Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Στο φως οικία του 6ου αιώνα π.Χ.

Στο φως οικία του 6ου αιώνα π.Χ.

Στην πλήρη αποκάλυψη οικίας των κλασικών χρόνων, με πρωιμότερη φάση κατοίκησης στο β' μισό του 6ου αι. π.Χ., εστιάστηκε φέτος το ενδιαφέρον της ανασκαφικής έρευνας στη χερσόνησο της Μολυβωτής νομού Ροδόπης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουλίου με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
Τα ερείπια της τειχισμένης πόλης συνδέθηκαν ήδη από τη δεκαετία του 1950 από τον καθηγητή Γεώργιο Μπακαλάκη με τη Στρύμη, μια αποικία των Θασίων, την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος όταν περιγράφει την πορεία του Ξέρξη στη θρακική ακτή. Πάντως, η ταύτιση της πόλης δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επιγραφικά. Κατά τη φετινή χρονιά, η ανασκαφική έρευνα επεδίωξε την πλήρη αποκάλυψη μιας οικίας των κλασικών χρόνων (5ος-4ος αι. π.Χ.) με εξωτερικές διαστάσεις 18,5 Χ 18,5 μ., που αποτελούσε το ένα από τα κτίσματα μιας οικοδομικής νησίδας.
Η πρωιμότερη φάση κατοίκησης τοποθετείται, σύμφωνα με τις ενδείξεις της κεραμικής, στο β΄ μισό του 6ου αι. π.Χ., ενώ η οικία εγκαταλείφθηκε στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ. ή στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Εκτός από τα δείγματα κεραμικής και αμφορέων, στα κινητά ευρήματα της ανασκαφής συγκαταλέγονται πολυάριθμα χάλκινα και αργυρά νομίσματα, ακροκέραμα, πήλινα υφαντικά βάρη, πήλινα ειδώλια, κοσμήματα και μεταλλικοί σύνδεσμοι. Σημαντικός αριθμός ευρημάτων προήλθε από τον καθαρισμό του ενός από τα δύο πηγάδια που εντοπίστηκαν στον χώρο της οικίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΪΛΑΚΗΣ

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :