Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Η Παπούα Νέα Γουινέα γίνεται... Ελλάδα -Βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης

Ο πιο κοντινός γείτονας της Αυστραλίας, η Παπούα Νέα Γουινέα βρίσκεται στα πρόθυρα σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης στα πρότυπα της Ελλάδα, καθώς βλέπει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού της να μεγαλώνουν εκθετικά.

Όπως αναφέρει η αυστραλιανή εφημερίδα, «Sydney Morning Herald», το προβλεπόμενο έλλειμμα της χώρας, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων, αναμένεται να ανέβει κατά 9,4%, διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, και πλησιάζει το αντίστοιχο ελληνικό (12,3%).
Αυτά τα στοιχεία έχουν προκαλέσει ισχυρό σοκ στη χώρα, αλλά και στην Αυστραλία που φέρεται να έχει βάλει το... χεράκι της ως προς τη διαφθορά που ανθεί στην Παπούα Νέα Γουινέα, αλλά ως προς τη διολίσθηση των τιμών των εμπορευμάτων.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρωθυπουργός της χώρας Πίτερ Ο'Νιλ κατηγόρησε τον τότε Αυστραλό ΥΠΟΙΚ, Πολ Φλάναγκαν για «πολιτική παρέμβαση» όταν ο τελευταίος έκανε λόγο για επικείμενη κρίση. Τότε, η κυβέρνηση της χώρας, με τον πλέον επίσημο τρόπο, είχε καθησυχάσει τους πάντες και ανέφερε πως όλα έδειχναν πως η Παπούα Νέα Γουινέα θα γινόταν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ασία.
Τα πράγματα, βέβαια, δεν ακολούθησαν αυτή την οδό και τα προβλεπόμενα έσοδα δεν ήρθαν ποτέ. Αντ' αυτού, οι οικονομικοί δείκτες ακολούθησαν ελεύθερη πτώση και τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου αναμένεται να πέσουν στο εκκωφαντικό ποσοστό του 20,4% μέσα στο 2015.
Ο Φλάμαγκαν, τώρα, κάνει λόγο για «τρομακτικές προοπτικές» και σημειώνει ότι η οικονομική κρίση θα είναι πιο άσχημη από αυτή που εκείνος είχε υπολογίσει. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ακόμη και εκείνο των αρχών της δεκαετίας του '90.
Οι οικονομολόγοι της Παπούα Νέας Γουινέας σημειώνουν πως θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε δραστικές μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση. Παράλληλα, αναζητούν ένα πακέτο διάσωσης από διεθνείς εταίρους.
Η Παπούα Νέα Γουινέα, όπως και η Αυστραλία, έχει πληγεί από την κατάρρευση των τιμών στα βασικά εμπορεύματα, ενώ υπάρχει και σημαντικό πρόβλημα στη διαχείριση των μεγάλων έργων. Στο μεταξύ, μια σειρά από σκάνδαλα έχουν κλονίσει το όλο σύστημα, καθώς σε αυτά εμπλέκεται και η Αυστραλία η οποία έχει κατηγορηθεί ότι παρέχει άσυλο σε διεφθαρμένους κρατικούς υπαλλήλους και έχει κάνει τα στραβά μάτια στο ξέπλυμα κεφαλαίων.
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :