Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

CNBC: Γιατί θα μπορούσε να χειροτερέψει η κατάσταση στην Ελλάδα

Ο κλονισμός της παγκόσμιας αγοράς σκόρπισε την ανησυχία σε όλο τον πλανήτη, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση στην Ελλάδα.

Αυτό σημειώνει άρθρο του CNBC, το οποίο προσθέτει πως η χώρα, πέρα από το ότι έχει αποδεκατιστεί από την πολιτική αβεβαιότητα και την οικονομική κρίση, θα μπορούσε να μην βγει αλώβητη από την αστάθεια που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές.
«Κάθε επενδυτική εμπιστοσύνη που είχε επιστρέψει στη χώρα, μετά τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, είναι πιθανόν να έχει πληγεί από την πρόσφατη φυγή προς ασφαλή καταφύγια», σημειώνει το δημοσίευμα.
Μπορεί το ευρώ να ακολουθεί ανοδική πορεία έναντι του δολαρίου, ωστόσο, η αρθρογράφος υπογραμμίζει πως αυτό πιθανόν βαθαίνει την κρίση, καθώς η χώρα δεν το αντέχει.
«Το πρόγραμμα σημαίνει νέα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα, όμως βεβαιότητα χρηματοδότησης, QE για τα ελληνικά ομόλογα σύντομα και μια σειρά από εργαλεία υπέρ της ανάπτυξης. Η πρόκληση είναι τώρα η ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή των τελευταίων», τονίζουν οι αναλυτές της Credit Suisse σε σημείωμά τους.
Προς το παρόν τα μέτρα λιτότητας ίσως να είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από τους Έλληνες πολίτες. Ακόμα ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος το πρόγραμμα διάσωσης να εκτροχιαστεί και να έρθει ένα Grexit, επισημαίνουν αναλυτές της UBS. Πιθανότατα, οι συμβιβασμοί του Αλέξη Τσίπρα να μην ήταν αρκετοί, εξαιτίας δυνάμεων εκτός του ελέγχου του, καταλήγει το δημοσίευμα.


Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :