Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Νέο χτύπημα της Κίνας στη διεθνή οικονομία. Πιθανότητα απώλειας 3,5 εκατ. θέσεων εργασίας

Οι κινήσεις της κινεζικής αγοράς έρχονται ξανά στο προσκήνιο, αφού φαίνεται πως η Κίνα σκοπεύει να αποκτήσει τον τίτλο της «οικονομίας της αγοράς» μέχρι το τέλος του 2016.

Η συγκεκριμένη επιδίωξη πρόκειται, σύμφωνα με αναλυτές, να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα για την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς, εάν αναγνωριστεί η Κίνα ως «οικονομία της αγοράς», προβλέπεται αύξηση στην εισαγωγή βιομηχανικών αγαθών στην ΕΕ κατά 25% έως 50% μέσα σε βάθος 3 ετών, με άμεσο αποτέλεσμα την απώλεια 1,7 με 3,5 πιθανών θέσεων εργασίας.
Μέχρι στιγμής  πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ στηρίζουν μια μονομερή χορήγηση του τίτλου στην Κίνα, ενώ την ίδια στιγμή ΗΠΑ και λοιπά μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου εξετάζουν το ενδεχόμενο.
Την επίσημη στάση της ΕΕ εξέφρασε ο αρμόδιος για την πολιτική εμπορίου εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέροντας τα εξής: «Αυτή τη στιγμή ερευνούμε τις ενδεχόμενες οικονομικές και νομικές επιπτώσεις από την κατάργηση των μέσων εμπορικής άμυνας με την Κίνα. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν παίρνει αυτήν την απόφαση μόνη της, καθώς λαμβάνει υπόψη της την γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου»

ΠΗΓΗ:voicenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :