Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Ανακεφαλαιοποίηση και «κόκκινα» δάνεια στη συνάντηση Χουλιαράκη - Στουρνάρα

Ανακεφαλαιοποίηση και «κόκκινα» δάνεια στη συνάντηση Χουλιαράκη - ΣτουρνάραΟι κρίσιμες εξελίξεις στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, θα είναι τα βασικά θέματα συζήτησης του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Το ραντεβού στο υπουργείο έχει κλειστεί για τις 5.30 το απόγευμα και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συζητηθούν όλες οι παράμετροι για τα εν εξελίξει stress tests. Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι κρίσιμο θέμα όπως επίσης και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης το συντομότερο δυνατόν.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με την Καθημερινή πρόβλημα υπάρχει με τα «κόκκινα δάνεια» αφού το σύνολο των πιστωτικών ανοιγμάτων, που περιλαμβάνει και δάνεια που εμφανίζουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν στο «κόκκινο» φθάνει το 45%. Στο τέλος Ιουνίου με την ανακοίνωση δηλαδή επιβολής των Capital Controls ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν στο 35% κατά τις εκτιμήσεις των ίδιων των τραπεζών.
Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και συνεπείς δανειολήπτες που κατέβαλαν τις δόσεις τους κανονικά ξαφνικά τον Ιούλιο προχώρησαν σε στάση πληρωμών. Συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών προς την εφημερίδα αναφέρουν ότι τον συγκεκριμένο μήνα μόλις το 15% των ενήμερων δανειοληπτών πλήρωσαν τη δόση τους. Αυτό το ποσοστό ωστόσο αυξήθηκε σημαντικά τον Αύγουστο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, φθάνοντας το 80%.
Κάτι που συνηγορεί στο ότι η άτυπη στάση πληρωμών ήταν αποτέλεσμα τόσο των πρακτικών δυσκολιών, καθώς οι τράπεζες δεν λειτουργούσαν για πολλές ημέρες τον Ιούλιο εξαιτίας της τραπεζικής αργίας, όσο και της αναστάτωσης που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών.

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :