Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Μοντέλο Αυστραλίας στο Ασφαλιστικό; Συντάξεις ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία!

Μοντέλο Αυστραλίας στο Ασφαλιστικό; Συντάξεις ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία!

Σοκάρει η αποκάλυψη που έκανε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος κατήγγειλε ότι στο ψηφισθέν μνημόνιο υπάρχει ρήτρα περιουσίας σημειώνοντας πως η καταβολή των συντάξεων θα γίνεται αναλόγως των περιουσιακών στοιχείων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Αυστραλία.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, οι συντάξεις θα δίνονται σε όλους όσοι είναι απόλυτα πένητες και ύστερα αυτές θα μειώνονται και θα κλιμακώνονται σε σχέση με την κινητή και την ακίνητη περιουσία των συνταξιούχων. «Και οι πένητες θα υποστούν αυτή τη ρύθμιση που είναι η πιο δρακόντεια, η πιο ακραία αντικοινωνική...» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το εν λόγω... μοντέλο λέγεται «μοντέλο Αυστραλίας και μοντέλο Νέας Ζηλανδίας», σύμφωνα με το οποίο «οι έχοντες περιουσία παίρνουν το λεγόμενο συνταξιοδοτικό επίδομα, και ό,τι παραπάνω δικαιούνται βάσει εισφορών το παίρνουν ανάλογα με την περιουσία τους».
Ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε πως όταν το καταψήφιζε, «δεν είχα ανακαλύψει την ακραία φιλελεύθερη, ακραία θατσερική διάταξη που δεν πίστευα ότι μια κυβέρνηση σαν τη δική μας θα μπορούσε να περάσει...».
Τι προβλέπει το μοντέλο
Το συγκεκριμένο μοντέλο είχε δει το φως της δημοσιότητας και το 2014 με αφορμή μελέτη ασφαλιστικού ομίλου καθώς η Αυστραλία θεωρείται, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, ότι έχει από τα πιο βιώσιμα ασφαλιστικά συστήματα στον κόσμο.
Οι ασφαλισμένοι που έχουν καταβάλει τις ίδιες εισφορές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εισπράττουν τελικά διαφορετικά ποσά (π.χ. ανάλογα με την ακίνητη περιουσία), με βάση το συγκεκριμένο. Ουσιαστικά το μοντέλο αυτό προβλέπει συντάξεις διαφορετικών «ταχυτήτων». Το χορηγούμενο ποσό εξαρτάται από την ηλικία, τα έτη ασφάλισης, την οικογενειακή κατάσταση (άγαμος, έγγαμος, διαζευγμένος), αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα, η αξία αυτοκινήτων, σκαφών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, το κατά πόσο έχει κανείς μερίδιο σε αγρόκτημα, επιχείρηση ή καταπίστευμα, αλλά και τα ακίνητα που διαθέτει εκτός από το σπίτι στο οποίο διαμένει (π.χ. εξοχικό).
Για την κάθε κατηγορία συνταξιούχου προβλέπεται διαφορετικό «πλαφόν» πάνω στο οποίο επέρχεται μείωση της σύνταξης. Για παράδειγμα, για ζευγάρι χωρίς δικό του σπίτι το όριο είναι στα 421,500 δολάρια Αυστραλίας (πλήρη σύνταξη). Για κάθε 1.000 δολάρια πάνω από το συγκεκριμένο πλαφόν, η σύνταξη μειώνεται κατά 1,50 δολάριο κάθε δεκαπενθήμερο.
Το σύστημα που εφαρμόζεται, προβλέπει μία κρατική σύνταξη (πρώτος πυλώνας) με συμπληρωματική υποχρεωτική συνταξιοδοτική ασφάλιση προκαθορισμένων εισφορών (δεύτερος πυλώνας) και προαιρετική ασφάλιση (τρίτος πυλώνας). Σύμφωνα με ειδικούς στο ασφαλιστικό, από το 2010 ξεκίνησε η αύξηση του ποσοστού της βασικής κρατικής σύνταξης από το 25% στο 27,7% του μέσου εβδομαδιαίου μισθού.
ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :