Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Έκτακτο! Κίνδυνος για την ΕΕ - Πόλεμος Ντράγκι - Σόιμπλε

Θέμα έχει δημιουργηθεί στις εσωτερικές ισορροπίες των εταίρων και δανειστών της Ελλάδας από τις απειλές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στείλει τη Γερμανία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας ενός νέου νόμου που αφαιρεί από την ΕΚΤ την εξουσία του να επιβλέπει τι ακριβώς συμβαίνει, αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg.

Λίγες μόλις ημέρες πριν, το γερμανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε σχέδιο νόμου που δίνει το δικαίωμεα στο υπουργείο Οικονομικών να καθορίζει τα σχέδια αναδιάρθρωσης τραπεζών και τη διαχείριση επιχειρηματικού ρίσκου.
Ωστόσο, ο νέος νόμος δεν αφήνει περιθώρια στην ΕΚΤ να πραγματοποιεί  ελέγχους και να ζητεί την λήψη μέτρων, όπως την ανακεφαλαιοποίησή τους όταν κρίνει ότι πως δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ΕΚΤ κοιτά το ενδεχόμενο να θέσει το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να προσφύγει, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Γερμανίας με αποκορύφωμα τον νέο νόμο.
Αφορμή για την αντιπαράθεση μεταξύ ΕΚΤ και Βερολίνου είναι η διάταξη περί «έγκαιρης παρέμβασης» που περιλαμβάνεται στην οδηγία για την Ανάκαμψη και Εξυγίανση των Τραπεζών που καλούνται να μεταφέρουν τα κράτη-μέλη στο εθνικό δίκαιό τους.
Να σημειωθεί ότι η νομική υπηρεσία της ΕΚΤ είχε βγάλει πριν 20 ημέρες γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία η κεντρική τράπεζα μπορεί να αγνοήσει τον γερμανικό νόμο. «Η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται από κυβερνητικούς κανονισμούς ή από παρόμοια μέτρα που ενδέχεται να επηρεάζουν την ανεξαρτησία της ή την ομαλή λειτουργία του Κοινού Μηχανισμού Εποπτείας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η διαμάχη που υπήρχε ανάμεσα στον Μάριο Ντράγκι και τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε πρόλαβε να διακοπεί άμεσα. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έχει έρθει δύο φορές σε έντονη αντιπαράθεση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Η λογομαχία αυτή πρόκειται να γίνει πιο ενδιαφέρουσα όταν γίνει συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και των νέων συσχετισμών που διαμορφώνονται στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ:voicenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :