Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

El Mundo: Στο προσκήνιο πάλι η Ελλάδα -Τι θα συζητήσει το Eurogroup για χρέος, ΔΝΤ και εκλογές

Θα είναι το πρώτο Eurogroup στο οποίο η Ελλάδα θα καταλάβει σημαντικό μέρος της ατζέντας, αλλά δεν θα προκληθεί «φωτιά». Θα είναι το πρώτο Eurogroup μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές.

Πολλούς «νεωτερισμούς» θα περιλαμβάνει το Eurogroup και το Ecofin που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στο Λουξεμβούργο. Μια ακόμη είναι ότι οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για την πρόοδο του προγράμματος, δίχως να δημιουργήσουν «κλοιό» γύρω από την Ελλάδα (λόγω των εκλογών), ενώ θα βρουν μπροστά τους τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά τον υπηρεσιακό ΥΠΟΙΚ, Γιώργο Χουλιαράκη.
Για το τι αναμένεται να συμβεί στο σημερινό Eurogroup, αλλά και στο άμεσο μέλλον (που είναι και το σημαντικότερο), η ισπανική εφημερίδα El Mundo δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ στο οποίο υπάρχουν και πληροφορίες της εφημερίδας από πηγές των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για την έκθεση των θεσμών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, τις λεπτομέρειες που μένουν να διευκρινιστούν, αλλά και για τις προοπτικές του προγράμματος. Εν συνεχεία, θα είναι η σειρά του κ. Χουλιαράκη να παρουσιάσει μια αντίστοιχη έκθεση από ελληνικής πλευράς.
Πηγές από τις Βρυξέλλες σημειώνουν πως λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, «δεν μπορεί να υπάρξει εις βάθος συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή τους». Πάντως, οι Ευρωπαίοι αναμένουν από τον κ. Χουλιαράκη να παρουσιάσει την ατζέντα των νομοθετικών εφαρμογών, μεταξύ άλλων, που σκοπεύει να προωθήσει η Αθήνα.
Οι εκλογές, φυσικά, και θα αποτελέσουν κομμάτι της συζήτησης, έστω και παρασκηνιακά, με το Eurogroup να μην ανησυχεί, καθώς θεωρεί πως το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης Βουλής (περίπου το 80%) θα αποτελείται από κόμματα που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας. Αυτό που γεννάει προβληματισμούς είναι αν θα καταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας να σχηματίσει κυβέρνηση. Σε περίπτωση, βέβαια, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα.
Το άλλο σημαντικό θέμα που θα προκύψει από το Eurogroup είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Θέμα που υπάρχει στον... αφρό εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είναι δεδομένο ότι η Ευρωζώνη, η Γερμανία και η ΕΚΤ επιθυμούν τη συμμετοχή του Ταμείου, ενώ και αυτό έχει κάμψει τις αντιστάσεις του και θέλει να συμμετάσχει. Βέβαια, εξακολουθεί να θέτει συγκεκριμένους όρους: μείωση του ελληνικού χρέους και μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τον τραπεζικό τομέα.
Το ποια κυβέρνηση θα προκύψει από τις εκλογές δεν είναι αδιάφορο, καθώς, όπως αναφέρει το άρθρο, ο Τσίπρας θα θεωρήσει «μικρή νίκη» το γεγονός να μην πάρει μέρος το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Και τούτο διότι θα φαίνεται πως «σπάει», έστω κατά ένα μέλος, η Τρόικα που επιτηρεί την Ελλάδα.
«Τo ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αν δεν τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η ελάφρυνση του χρέους, σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τον τραπεζικό τομέα», εξηγούν οι Βρυξέλλες. Πάντως, ο χρονικός ορίζοντας για να αποφασιστούν όλα αυτά δεν είναι δεσμευτικός και έχει ορίζοντα τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες.
Το σίγουρο είναι ότι το πρώτο review πηγαίνει για τον Οκτώβριο, όπως έχουν επισημάνει εδώ και ημέρες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Αν οι ελεγκτές των τεχνικών κλιμακίων κρίνουν πως τα πράγματα βαίνουν καλώς, τότε θα εκταμιευτεί και το υπόλοιπο μέρος της πρώτης δόσης που αυτή τη στιγμή είναι «κλειδωμένο».
Τα «οφέλη» για την ελληνική πλευρά, με το ευκταίο σενάριο του θετικού review, είναι και άλλα: θα μπορεί να πέσει στο τραπέζι και το θέμα του χρέους. Άρα, να ξεκινήσουν επισήμως οι συζητήσεις για την ελάφρυνσή του.
Βέβαια, και σε αυτό το θέμα δεν θα πρέπει να περιμένουμε εκπλήξεις από τη στιγμή που οι θέσεις των Ευρωπαίων είναι δεδομένες και παγιωμένες. Δεν αποδέχονται καμία περίπτωση «κουρέματος» του ονομαστικού χρέους της Ελλάδας, αλλά μπορούν να συζητήσουν την αναδιάρθρωσή του. Ήτοι: τη μείωση των επιτοκίων, την επέκταση στη λήξη αποπληρωμής και την περαιτέρω αύξηση της περιόδου πριν αρχίσουν να επιστρέφουν την οικονομική βοήθεια.
Οι Βρυξέλλες ρίχνουν και ένα ακόμη... καλό χαρτί προς την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες της El Mundo από την ΕΕ, μετά την πρώτη αξιολόγηση (ή μπορεί και κατά τη διάρκεια), ενδέχεται να εγκριθούν κάποιες αλλαγές στο Μνημόνιο. Όπου «αλλαγές» σημαίνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις, τροποποιήσεις σε κάποιους όρους, χαλάρωση σε κάποιους άλλους ή αντικατάσταση μέτρων που μπορεί να κριθούν μη λειτουργικά.
Για τις Βρυξέλλες η ύπαρξη της υπηρεσιακής κυβέρνησης δεν αλλάζει πολύ τα πράγματα που περιμένει να γίνουν. Κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Χουλιαράκης οφείλει να συνεχίσει να λειτουργεί βάσει των συμφωνηθέντων με τρόπο έντονο και εποικοδομητικό. Οι Βρυξέλλες θεωρούν πως η σταθερή δέσμευση της Αθήνας είναι κρίσιμη για να καταστεί λειτουργικό το πρόγραμμα. Όχι μόνο τώρα, αλλά και μετά τις εκλογές – όποια και αν είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές.


Πηγή:iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :