Η τελευταία προεκλογική εκστρατεία του Αλέξη Τσίπρα ακολούθησε τους ίδιους ηχητικούς τόνους και τα συνήθη χρειώδη μιας πολιτικής μάχης. Το μόνο που διέφερε ήταν οι άνθρωποι που τον πλαισίωναν.
Ο Πολ Μέισον, δημοσιογράφος που έχει ασχοληθεί με τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα με τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει εξαρχής ένα άκρως ιντριγκαδόρικο ερώτημα: «Θέλει να νικήσει στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ;»
Στο άρθρο του που δημοσιεύει το σάιτ του Channel 4, ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος αναφέρει πως η νευρικότητα στον κεντρικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερή, μετά την αποχώρηση ενός σημαντικού κομματικού του κόμματος, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο. Κάποιοι εντάχθηκαν στη Λαϊκή Ενότητα και άλλοι αποφάσισαν να αποστασιοποιηθούν. «Είναι φανερό πως η μαγεία έχει αποχωρήσει από το φαινόμενο ''ΣΥΡΙΖΑ''. Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση σε όλη τη μοντέρνα Ευρώπη κράτησε μόλις έξι μήνες. Χτυπήθηκε και υποτάχθηκε μετά το κλείσιμο των τραπεζών και δεινοπάθησε από λάθη τακτικής με κύριο ότι ο Τσίπρας αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι οι Ευρωπαίοι δεν είχαν σκοπό να συμβιβαστούν», αναφέρει ο Μέισον.
Σημειώνει, δε, πως η νέα κρίση στην Ευρωζώνη έδειξε ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση χωρών όπως η Σλοβακία, η Λετονία, η Φινλανδία και η Εσθονία γύρω από τη Γερμανία. Είναι οι χώρες δεν επιθυμούν νέες παραχωρήσεις στις χώρες της περιφέρειας. Το άλλο ζήτημα που αναδείχθηκε είναι ότι οι Έλληνες προτιμούν να μείνουν στην Ευρωζώνη έστω και με το τίμημα της λιτότητας, από το να αποχωρήσουν από αυτήν. Από την μεριά του, ο Τσίπρας βρέθηκε μπροστά σε δύο ρεαλιστικές καταστάσεις: να υπογράψει το Μνημόνιο και να επιβάλλει σκληρό νόμο στο εσωτερικό του κόμματος έναντι των ανταρτών.
Ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι το σκληροπυρηνικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ θα αποχωρούσε. Ειδικά μετά την επιβολή της πειθαρχίας από τον Τσίπρα. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στον Μέισον, είπε πως: «Το συμπέρασμα του Τσίπρα ήταν ότι η Αριστερά δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Φέρει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι έκανε τους ανθρώπους να το πιστέψουν αυτό. Κι όμως, το μάθημα από την Ελλάδα είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να σταματάς να πολεμάς».
Ο Μέισον βλέπει τη συνολική εικόνα της Αριστεράς στην Ευρώπης και σημειώνει ότι προσπαθεί να αρθρώσει ένα λόγο που αντίκειται στη λιτότητα, αλλά να διατηρεί τη θέση της στην Ευρωζώνη. Θεωρούν πως αυτό μπορεί να γίνει μέσω του εκδημοκρατισμού των θεσμών όπως η ΕΚΤ. Ο Τσίπρας δέχθηκε έντονη κριτική για το γεγονός ότι τον Ιούλιο έκανε πίσω και όχι μόνο από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τον κατηγορούν ότι πριν τα βάλει με τους ολιγάρχες, αποδέχθηκε τους όρους του παιχνιδιού και έπαιξε κανονικά.
Για τις εκλογές της Κυριακής, ο Μέισον αναφέρει πως ο Τσίπρας ζητάει μια νέα εντολή για να κάνει περισσότερα πράγματα και πιο γρήγορα. Μόνο που αυτή τη φορά, αν νικήσει, θα πρέπει να αναζητήσει άλλες συνεργασίες καθώς οι ΑΝΕΛ δεν φαίνεται να μπαίνουν στη Βουλή. Άρα, θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
«Ο Τσίπρας παλεύει για τη νίκη όχι γιατί το κόμμα του διαλύθηκε, αλλά γιατί η ΝΔ εμφάνισε ένα πιο μαλακό και φιλελεύθερο πρόσωπο. Υπάρχουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να μην πάνε να ψηφίσουν, ενώ κάποια αθηναϊκά προάστια ενδέχεται να κινηθούν πλέον προς τη ΝΔ όπως το έκαναν τον Ιούνιο του 2012. Το ερώτημα που αναφύεται είναι το εξής: θέλει πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει; Πολλοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν το παραδέχονται δημόσια, λένε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε λευκή πετσέτα το 2012 γιατί ο Τσίπρας πίστευε ότι δεν ήταν έτοιμοι να κυβερνήσουν.
Λίγο πριν ανέβει στο βήμα, κατά την τελευταία προεκλογική ομιλία του στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους συνεργάτες του, εις επήκοον του Μέισον, ότι νιώθει δικαιωμένος για το γεγονός ότι υπήρχε πολύς κόσμος στη συγκέντρωση.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου