Ανάμεσά τους μία στην Ελλάδα και μία στην Κύπρο - Δείτε τις φωτογραφίες
Μοιάζουν να είναι το σκηνικό ταινίας τρόμου σε ένα δυστοπικό μέλλον, μέρη που «στοιχειώνονται» από το παρελθόν και την τωρινή ερημιά τους. Ωστόσο αυτές οι πόλεις- φαντάσματα προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Κάποιες εκκενώθηκαν λόγω καταστροφών που προκάλεσε ο άνθρωπος, άλλες μαράζωσαν όταν μαράζωσε και η βιομηχανία που φιλοξενούσαν.
Αυτές είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές πόλεις-φαντάσματα σε όλο τον κόσμο- ανάμεσά τους μία είναι στην Κύπρο και μία στην Ελλάδα.
Pripyat, Ουκρανία
Το Pripyat είναι πιθανότατα η πιο «διάσημη» πόλη φάντασμα στον κόσμο. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία και οι κάτοικοί της την εγκατέλειψαν μετά το τραγικό πυρηνικό δυστύχημα του Τσέρνομπιλ τον Απρίλιο του 1986.
Έρημα νοσοκομεία, εγκαταλελειμμένα σπίτια, στοιχειωμένοι χώροι ψυχαγωγίας και πεταμένα παιχνίδια είναι αυτά που απεικονίζονται συχνά στις φωτογραφίες από την κάποτε ακμάζουσα σοβιετική πόλη των 50.000 κατοίκων.
Οι τουρίστες μπορούν με ημερήσιο πάσο να επισκεφτούν την πόλη ενώ ορισμένοι εργάτες που ανοικοδομούν τμήμα της πόλης παραμένουν σε αυτή για περιορισμένο διάστημα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η περιοχή δεν είναι κατοικήσιμη και δεν θα είναι για άλλα 20.000 χρόνια.
Νησί Hashima, Ιαπωνία
Οι θαυμαστές του James Bond θα αναγνωρίσουν το νησί Hashima της Ιαπωνίας, γνωστό επίσης και ως Gunkanjima ως το κρησφύγετο του εχθρού του 007, Raoul Silva, στην ταινία Skyfall. Περισσότεροι από 5000 άνθρωποι ζούσαν εκεί έως τον Απρίλιο του 1974, όταν το ανθρακωρυχείο έκλεισε και το νησί εγκαταλείφθηκε και παραδόθηκε στο χρόνο και τα στοιχεία της φύσης.
Oradour-sur-Glane, Γαλλία
Κατεστραμμένο από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το χωριό Oradour-sur-Glane ήταν ο τραγικός τόπος όπου σφαγιάστηκαν 642 κάτοικοί του τον Ιούνιο του 1944. Σήμερα τα ερείπιά του αποτελούν μνημείο για τους ανθρώπους που τότε εκτελέστηκαν ή κάηκαν ζωντανοί. Ανάμεσά τους ήταν 400 γυναίκες και παιδιά.
Το χωριό έχει μείνει ανέγγιχτο από τη σφαγή και ένα νέο χωριό που χτίστηκε σε κοντινή απόσταση έχει πληθυσμό 2000 ανθρώπων.
Βαρώσια, Κύπρος
Από μακριά μπορεί κανείς να περάσει τα Βαρώσια για οποιαδήποτε παραλιακή περιοχή όπου θα συνωστίζονται οι λάτρεις του ήλιου και της θάλασσας. Πλησιάζοντάς όμως μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως είναι μια από τις πιο ανατριχιαστικές ακτές στον κόσμο.
Εκεί κάποτε παρήλαυναν οι σταρ του Χόλιγουντ όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Μπριζίτ Μπαρντό.
Αλλά το 1974 η πόλη των 40.000 κατοίκων δέχθηκε εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων και εγκαταλείφθηκε.
Σήμερα ο χώρος είναι περίκλειστος, κατειλημμένος από τα τουρκικά στρατεύματα με το χρόνο και τη φύση να ανακαταλαμβάνουν τα ξενοδοχεία που κάποτε δέσποζαν στην ακτή και σήμερα παρακμάζουν.
Bodie, Καλιφόρνια
Η πόλη Bodie στην Καλιφόρνια είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των οικισμών που άνθισαν και ήκμασα κατά τη διάρκεια της αναζήτησης χρυσού και στη συνέχεια αφέθηκαν σε μαρασμό όταν το κυνήγι αυτό «ξεφούσκωσε».
Στα 1880 είχε πληθυσμό 10.000 ανθρώπων που διαρκώς μειωνόταν όσο οι χρυσοθήρες έφευγαν αναζητώντας άλλες πηγές χρυσού.
Τη δεκαετία του 1940 είχε πολύ λίγους κατοίκους και το 1962 χαρακτηρίστηκε ιστορικό πάρκο. Είναι έρημη αλλά τα κτήρια είναι ακόμα επιπλωμένα με την οικοσκευή των τελευταίων ιδιοκτητών.
Imber, Αγγλία
Εκκενώθηκε τον Δεκέμβριο του 1943 καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις το χρησιμοποίησαν για να προετοιμαστούν για την εισβολή στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Δεν επετράπη ποτέ στους κατοίκους να επιστρέψουν και παραμένει πεδίο εκπαίδευσης για τους Βρετανούς στρατιώτες.
Ωστόσο ανοίγει λίγες φορές μέσα στο χρόνο, κυρίως σε διαστήματα διακοπών.
Kolmanskop, Ναμίμπια
Η άμμος είναι πλέον ο μόνος… ένοικος στα σπίτια αυτής της κάποτε ακμάζουσας πόλης στην έρημο Ναμίμπ.
Εγκαταλελειμμένη για περισσότερο από μισό αιώνα, η πόλη φάντασμα Kolmanskop, χτισμένη σε γερμανικό στιλ, κάποτε άνθιζε όταν ανακαλύφθηκαν εκεί διαμάντια στα 1908. Ωστόσο όταν το κοίτασμα εξαντλήθηκε αφέθηκε στην τύχη της και ερήμωσε.
Το 1954 εγκαταλείφθηκε πλήρως και σήμερα ο θρύλος λέει πως είναι στοιχειωμένη.
Port Arthur, Τασμανία
Είναι η πιο δημοφιλής τουριστική ατραξιόν της Τασμανίας και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Παρότι η φυλακή του έκλεισε το 1877, μία νέα κοινότητα αναπτύχθηκε τον αιώνα που ακολούθησε.
Κέρδισε και πάλι πολλή αρνητική δημοσιότητα το 1996 όταν 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στη χειρότερη μαζική δολοφονία στην ιστορία της Αυστραλίας.
Fordlandia, Βραζιλία
Βαθιά μέσα στα τροπικά δάση της Βραζιλίας είναι κρυμμένα τα ερείπια της πόλης Fordlandia που είχε φτιαχτεί από τον Henry Ford το 1928 για τη φυτεία καουτσούκ που θα τροφοδοτούσε τα εργοστάσια του Μίσιγκαν.
Εκείνος ήλπιζε να ενσταλάξει τον αμερικανικό τρόπο ζωής στους Βραζιλιάνους εργάτες του αλλά το σχέδιο εγκαταλείφθηκε στα τέλη του Β’ ΠΠ λόγω πολλών προβλημάτων- ανάμεσά τους μια ασθένεια των δέντρων και οι εντάσεις ανάμεσα στους Αμερικανούς μάνατζερ και τους ντόπιους.
Το 194ο εγγονός του Ford, Henry Ford II, πούλησε την έκταση.
Pyramiden, Νορβηγία
Οι πολικές αρκούδες είναι μάλλον οι βασικοί κάτοικοι της περιοχής Pyramiden στη Νορβηγία, πόλη ανθρακωρύχων της σοβιετικής εποχής που εγκαταλείφθηκε επισήμως το 1998.
Τα περισσότερα κτήριά της παραμένουν ανέπαφα και ανήκουν σε ρωσική εταιρεία. Έγιναν μάλιστα προσπάθειες να μεταμορφωθεί σε τουριστικό προορισμός.
Οι σοβιετικοί είχαν αγοράσει την περιοχή από τη Σουηδία το 1927 και στην ακμή της η Pyramiden είχε πληθυσμό 1200 ανθρώπων.
Σπιναλόγκα, Ελλάδα
Το νησί λειτούργησε ως Λεπροκομείο έως το 1957, πέντε χρόνια πριν ερημώσει. Εκεί ζούσαν απομονωμένοι οι λεπροί που έφταναν από την Κρήτη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Σήμερα οι τουρίστες μπορούν να περιπλανηθούν στο νησί με καραβάκια που φτάνουν εκεί από την Κρήτη.
ΠΗΓΗ:newsbeast.gr
Βαθιά μέσα στα τροπικά δάση της Βραζιλίας είναι κρυμμένα τα ερείπια της πόλης Fordlandia που είχε φτιαχτεί από τον Henry Ford το 1928 για τη φυτεία καουτσούκ που θα τροφοδοτούσε τα εργοστάσια του Μίσιγκαν.
Οι πολικές αρκούδες είναι μάλλον οι βασικοί κάτοικοι της περιοχής Pyramiden στη Νορβηγία, πόλη ανθρακωρύχων της σοβιετικής εποχής που εγκαταλείφθηκε επισήμως το 1998.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου