Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Γράφουν - σβήνουν ισοδύναμα στην κυβέρνηση -Ολα τα σενάρια και τα αδιέξοδα

Στον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση έχουν εξελιχθεί τα ισοδύναμα μέτρα που αναζητά για να αντικαταστήσει τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Καθημερινά στο τραπέζι πέφτουν ιδέες και σενάρια για πιθανά ισοδύναμα, τα οποία όμως οδηγούν σε αδιέξοδο ή δεν καλύπτουν τα περίπου 400 εκατ. ευρώ που θέλει να βρει η κυβέρνηση.
Η πρόταση του ΥΠΟΙΚ για κλιμακωτούς συντελεστές 0%-13% έπεσε στο κενό, αφού οι δανειστές είπαν «όχι», ενώ ξεκάθαρος ήταν και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε πως μέση λύση με κλιμακωτό ΦΠΑ δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να επιβάλει το 23% είτε να βρει ισοδύναμα μέτρα. 
Ο χορός με τα ισοδύναμα 
Αρχικά η κυβέρνηση έδινε παράταση στην επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις «φωνές» από φορείς και κοινωνία, αλλά και για να κερδίσει χρόνο προκειμένου να βρει ισοδύναμα. Ωστόσο, έως τώρα έχουν ακουστεί πολλές προτάσεις, οι οποίες όμως κάπου σκοντάφτουν.
Τα τέλη κυκλοφορίας
Στην πρώτη θέση με τα πιθανά ισοδύναμα εξακολουθούν να βρίσκονται τα τέλη κυκλοφορίας.
Τα τελευταία σενάρια για τα τέλη είναι: 
  • Αύξηση 20% στα τέλη των καινούργιων Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού
  • Μείωση 5% στα τέλη για τα μικρά παλαιά Ι.Χ.
  • Διατήρηση των ίδιων τελών στα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού
  • Επιβάρυνση στα Ι.Χ. αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που έχουν ταξινομηθεί μετά την 1/11/2011. 
  • Στο ΥΠΟΙΚ όμως εξετάζουν και την κατάργηση των μηδενικών τελών που υπολογίζονται με βάση τους ρύπους, για αυτοκίνητα που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα κάτω από 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Ενα σενάριο θέλει τη μείωση του ορίου των 99 γρ./ CO2 στα 80 γρ./CO2. Σε τέτοια περίπτωση, περίπου 50.000 ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας για το 2016 τα οποία θα ανέρχονται σε περίπου 30-50 ευρώ.
Φόροι σε τζόγο, διόδια & ακίνητα εξωτερικού
Στο τραπέζι με τα ισοδύναμα έχουν πέσει και εναλλακτικά σενάρια από τη φορολόγηση σε: 
  • ηλεκτρονικό τζόγο
  • εταιρείες εκμετάλλευσης και διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων 
  • εταιρείες που κατέχουν ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό
Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας
Στην ατζέντα των πιθανών ισοδύναμων βρίσκεται πλέον και το μοσχαρίσιο κρέας, το οποίο, αν και γλίτωσε το καλοκαίρι τη φορολόγηση με 23%, τώρα επανέρχεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ από το 13% στο 23%.
Στο τραπέζι καπνικά προϊόντα και ποτά
Ως ισοδύναμα απέναντι στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έχουν ακουστεί τα καπνικά είδη και τα ποτά. Ωστόσο, ο προβληματισμός του οικονομικού επιτελείου είναι πως μία πιθανή αύξηση του ΦΠΑ σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης.
Μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές
Περισσότερο ιδέα παρά πρόταση, αφού δεν έχει ακουστεί κάτι συγκεκριμένο, είναι και η κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών που δεν συνδέονται με τα μικρά εισοδήματα. Ενα από τα σενάρια που έχουν ακουστεί είναι να γίνει κλιμακωτή μείωση στο ύψος της φοροαπαλλαγής ανάλογα με το εισόδημα, έτσι ώστε να μειώνεται η ελάφρυνση από τον φόρο όσο αυξάνεται το ετήσιο εισόδημα.
Εκτακτος φόρος στα ΚΤΕΟ
Eνα πιθανό ισοδύναμο μέτρο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι ένας έκτακτος φόρος στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ. Ωστόσο, και εδώ είναι θολό το τοπίο, αφού η κυβέρνηση θέλει η επιβάρυνση να πέσει αποκλειστικά στους ιδιοκτήτες ΚΤΕΟ και όχι στους ιδιοκτήτες Ι.Χ., χωρίς ωστόσο να μπορεί να διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα 168 εκατ. ευρώ για φέτος και 240 εκατ. ευρώ για το 2016 για να μην επιβάλει ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πάντως, ο χρόνος περνάει χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα, ενώ την Πέμπτη η Ευρωζώνη, στη συνεδρίαση του Euroworking Group, έστειλε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση: «Εφαρμόστε όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα, αν θέλετε να λάβετε την υποδόση των 2 δισ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα». 


Πηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :