Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Κόκκινο κρέας & καρκίνος: Ποιες ποσότητες φρέσκου και επεξεργασμένου κρέατος συνιστούν οι ειδικοί μετά την προειδοποίηση του ΠΟΥ

Με μέτρο και σε μικρές δόσεις συνιστούν οι ειδικοί να καταναλώνουμε το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) και τα αλλαντικά, μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που προειδοποιεί ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι «πιθανώς καρκινογόνα».
Η κατανάλωση αλλαντικών θεωρείται καρκινογόνος και αυτή του κρέατος (εκτός των πουλερικών) «πιθανώς» καρκινογόνος, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε εχθές στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), η υπηρεσία του ΠΟΥ που ασχολείται με την έρευνα για τον καρκίνο.
Οι εκτιμήσεις του ΠΟΥ δεν αλλάζουν ριζικά τις συστάσεις διαφόρων οργανισμών, όπως του Παγκόσμιου Ταμείου για την Έρευνα Κατά του Καρκίνου (WCRF) ή του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (INCa) της Γαλλίας. Το WCRF, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, συνιστά στους καταναλωτές να τρώνε λιγότερα από 500 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και «ελάχιστα ή και καθόλου» επεξεργασμένα κρέατα όπως λουκάνικα, σαλάμια και πατέ.
Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό θα ήταν να μην τρώει κανείς περισσότερα από 300 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την εβδομάδα.
Η Δρ. Ντομινίκ Μπεσέτ του INCa σημείωσε επίσης ότι η κατανάλωση κρέατος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 500 γραμμάρια την εβδομάδα, με την κάθε μερίδα να μην είναι μεγαλύτερη από 70-100 γραμμάρια. Επιπροσθέτως, «τα αλλαντικά δεν πρέπει να περιλαμβάνονται καθημερινά στη διατροφή».
Στο ερώτημα ποια ποσότητα κρέατος θεωρεί ασφαλή, ο IARC απάντησε με μεγάλη επιφύλαξη. «Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεται, όμως τα διαθέσιμα δεδομένα δεν μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε αν υπάρχει κάποιο επίπεδο ασφάλειας», σημείωσε.
Σύμφωνα πάντως με την άποψη πολλών ειδικών, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου που να συνδέεται με την κατανάλωση κρεάτων είναι «μικρός». Όπως εξήγησε ο καθηγητής Ντέιβιντ Σπιγκελχάλτερ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, 6 στους 100 ανθρώπους θα εμφανίσουν κάποια στιγμή καρκίνο στο παχύ έντερο. Αν αυτοί οι 100 άνθρωποι καταναλώνουν ο καθένας τους από ένα σάντουιτς με τρεις φέτες μπέικον (περίπου 50 γραμμάρια) σε καθημερινή βάση, τα κρούσματα του καρκίνου θα αυξηθούν στα 7, όπως υπολογίζει.
Οι Αρχές της Αυστραλίας συνιστούν από την πλευρά τους να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 65-100 γραμμάρια κόκκινου, μαγειρεμένου κρέατος τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, όπως είπε η Κέιτι Τσάπμαν, η πρόεδρος της Επιτροπής Διατροφής και Σωματικής Δραστηριότητας του Συμβουλίου Καρκίνου της Αυστραλίας.
Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πάντως ότι αρκεί να ακολουθεί κανείς μια ισορροπημένη διατροφή, με ποικιλία τροφίμων που να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και δημητριακά αλλά και να ασκείται τακτικά, έστω και με απλό περπάτημα.


Πηγή:onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :