Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Κακοσμία στόματος: Μήπως φταίει η… γλώσσα σας; (φωτογραφίες)

Βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε καθημερινά οδοντικό νήμα, όμως η κακοσμία του στόματος επιμένει. Τι μπορεί να φταίει;
Σύμφωνα με τον Αμερικανό οδοντίατρο Χάρολντ Κατζ, μπορεί για τη δυσάρεστη μυρωδιά να ευθύνεται η ίδια η γλώσσα σας.
Η κακοσμία του στόματος οφείλεται στα εκατομμύρια βακτήρια που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα και τα οποία τρέφονται από υπολείμματα, παράγοντας στη συνέχεια δύσοσμες θειούχες ενώσεις.
Όταν η επιφάνεια της γλώσσας δεν είναι λεία, τα βακτήρια που αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα μπορούν πιο εύκολα να «κρυφτούν» και να παράγουν ανενόχλητα δύσοσμες ουσίες.
Η γλώσσα μας μοιάζει με ένα χάρτη και η «τοπογραφία» της καθορίζει πόσο έντονη θα είναι η κακοσμία του στόματος.
Σε γενικές γραμμές, όσο πιο τραχιά είναι η γλώσσα, με βαθιές αυλακώσεις και ρωγμές, τόσο πιθανότερο είναι να εμφανιστεί το πρόβλημα της κακοσμίας. Οι κοιλότητες στη γλώσσα είναι το ιδανικό περιβάλλον για να κρυφτούν και να αναπαραχθούν τα βακτήρια.
tongue 1 bad breath
Εάν η γλώσσα έχει λευκή ή κιτρινωπή επίστρωση, πρόκειται για υπολείμματα που έχουν αφήσει τα βακτήρια επάνω σε αυτήν.
tongue 2 bad breath
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γλώσσα διαθέτει θηλές, μικροσκοπικές ίνες στην επιφάνειά της, μεγαλύτερες σε μήκος από το κανονικό. Όσο μεγαλύτερες είναι οι θηλές, τόσο πιο τραχιά είναι η γλώσσα και επομένως τόσο πιο εύκολο είναι να αναπαραχθούν τα βακτήρια.
tongue 3 bad breath


Πηγή:onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :