Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Οι "φίλοι" της κυβέρνησης ΗΠΑ βάζουν φωτιά στην Ελλάδα

Με βάση απόρρητα έγγραφα, οι ΗΠΑ έχουν προδιαγεγραμμένη πολιτική να προσκαλούν σε διεθνείς συναντήσεις την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, πράγμα που έχει ταράξει την ελληνική διπλωματία, αποκαλύπτει η "Κ".
Σε μεγάλο βαθμό ασκεί επιρροή η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, με την άδεια ή την ανοχή του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Τα έγγραφα (που έχουν στείλει στην Αθήνα οι πρέσβεις της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και στα Σκόπια) αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, ένταξης του ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα ανάγκαζε την Αθήνα να θέσει βέτο.
Η ελληνική πλευρά έλαβε άρνηση από την Ουάσιγκτον ώστε η ΠΓΔΜ να αναφέρεται με το προσωρινό της όνομα.
Στην επίσκεψη της στα Σκόπια όπως λέει η "Κ" είχε επαφές με τους πολιτικούς της χώρας, ο Έλληνας πρέσβης στο τηλεγράφημά του προς την Αθήνα αναφέρει: «Βασικά μηνύματα που εξέπεμψε η Νούλαντ είναι ότι “έφθασε η ώρα να τελειώνουμε με την πολιτική κρίση. Η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ σας περιμένουν, οπότε και εσείς μη χάνετε την ευκαιρία και εφαρμόσετε τις μεταρρυθμίσεις που σας προτείνονται από την Ε.Ε., με την υποστήριξή μας και αφού προχωρήσετε, θα ασχοληθούμε και με την επίλυση του ονοματολογικού”».Η κ. Νούλαντ είχε βάλει τρεις προτεραιότητες για την ΠΓΔΜ: την υιοθέτηση της συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων για την αποκατάσταση της λειτουργίας της Βουλής, την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και μετά την επίλυση του ονοματολογικού... 
Στις 26 Ιουνίου, σε συνάντηση που είχε ο έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, στη διεύθυνση ΝΑΤΟ, η συζήτηση επικεντρώνεται στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη. Ο Αμερικανός δεν διαβεβαίωσε τον Έλληνα διπλωμάτη για το αν στη σύνοδο αυτή θα υπάρξει θέμα πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ αναφέροντας ότι «δεν αναμένεται να υπάρξουν εκπλήξεις, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει αναπάντεχες συγκυρίες...».
Ο κ. Παναγόπουλος σε ερώτηση προς τον Αμερικανό αξιωματούχο αναφορικά με ενδεχόμενη συζήτηση του ζητήματος «πολιτικής ανοιχτών θυρών» κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής, ο συνομιλητής του «απέκλεισε την πιθανότητα αυτή, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα». Άφησε δε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει θέμα άμεσης διεύρυνσης, θέση που φαίνεται ότι δεν έπεισε τον Έλληνα διπλωμάτη. Με την ευκαιρία, ο Αμερικανός αξιωματούχος και αυτό είναι επίσης αποκαλυπτικό, απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ για τη Γεωργία σημείωσε ότι πρόκειται για μια χώρα που έχει συνεισφέρει σημαντικά στη Συμμαχία και διαθέτει δυνατότητες.

ΠΗΓΗ:voicenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :