Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο iefimerida: Πρέπει να κάνετε 44 μεταρρυθμίσεις σε δύο εβδομάδες

«Είναι σημαντικό ότι υπάρχει η πρώτη δόση των προαπαιτούμενων. Σηματοδοτεί ότι βρισκόμαστε σε πορεία ομαλότητας», σημείωσαν στο iefimerida ευρωπαϊκές πηγές, μετά από την ολοκλήρωση του EWG, όπου συμφωνήθηκαν τα πρώτα 44 προαπαιτούμενα.

Εν αναμονή και της τυπικής έγκρισης από το Eurogroup τη Δευτέρα- όπου θα έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Β. Σόιμπλε για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος- οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό που η Αθήνα εκπέμπει θετικό μήνυμα πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, αφού αυτό θα συμβάλει στην τόνωση της ψυχολογίας εντός και εκτός συνόρων. «Πρέπει να υπάρξει ρυθμός υλοποίησης» τονίζουν οι ίδιες πηγές, θυμίζοντας ότι στο παρελθόν υπήρξαν σκαμπανεβάσματα στην εφαρμογή του Προγράμματος, που τελικά οδήγησαν στην ακύρωση του.
Ως προς την ουσία, δηλαδή τα 44 προαπαιτούμενα, πρόκειται κατά βάση για εκκρεμότητες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, που σίγουρα δεν μπορούν να προκαλέσουν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, πριν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Μεταξύ άλλων, πρέπει να γίνουν αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που σχετίζονται με τα πρόστιμα για τη φοροδιαφυγή, αλλαγές στο ποινικό πλαίσιο για τη φοροδιαφυγή και την απάτη σε βάρος του Δημοσίου, δράσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, η επέκταση των ανώτατων ορίων επιστροφών για διαγνωστικές εξετάσεις- ιδιωτικές κλινικές- φάρμακα, η νομοθετική έγκριση της αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ, μέτρα για την επίσπευση των φορολογικών δικών, η αναθεώρηση των τιμολογίων της ΔΕΗ βάσει κόστους κ.λ.π.
Αντιθέτως, η δεύτερη δέσμη μέτρων θα είναι πιο «βαριά», αφού θα ακουμπά παρεμβάσεις στο δημοσιονομικό, με αιχμή τις τροποποιήσεις στη φορολογία εισοδήματος και στο ασφαλιστικό, ενώ θα πρέπει να είναι έτοιμο και το πλαίσιο με βάση το οποίο θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Είναι κοινό συμφέρον να γίνει γρήγορα η ανακεφαλαιοποίηση» τονίζουν οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, με φόντο τις διαρροές περί πιέσεων από το Βερολίνο έτσι ώστε η Αθήνα να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μην περάσει η ανακεφαλαιοποίηση τη γραμμή της 1ης Ιανουαρίου, οπότε και ενεργοποιείται η Κοινοτική Οδηγία για την αναδιάρθρωση των τραπεζών με διαδικασίες που προβλέπουν και «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα παραμένει το «αγκάθι» του ΔΝΤ. «Είναι σαν πετραδάκι στο παπούτσι» σημείωσαν οι ίδιες πηγές, περιγράφοντας την αμηχανία που έχει προκαλέσει στους Ευρωπαίους η «θολή» στάση του Ταμείου, το οποίο με όχημα τη διαχείριση του ελληνικού Χρέους βρίσκεται με το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα ελέγχοντας και αξιολογώντας και με το άλλο πόδι εκτός προγράμματος, αφού δεν συνεισφέρει στη χρηματοδότηση για πάνω από έναν χρόνο.

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :