Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015

Επεσε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας -Κίνδυνος για επανάληψη του σεναρίου «Ελλάδα»

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κοέλιο έπεσε στην Πορτογαλία υπό την πίεση της αριστεράς που κατέχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η πτώση του Κοέλιο θα φέρει στην εξουσία κυβέρνηση συνασπισμού της Αριστεράς, η οποία φιλοδοξεί να ξεκινήσει συζητήσεις για την αναθεώρηση του χρέους. «Είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση της κεντροαριστεράς θα βρει αντιμέτωπους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί το σενάριο της Ελλάδας», προειδοποιούν οι αναλυτές.
Οι ίδιοι αναλυτές προσθέτουν ότι η υπό διαμόρωση κυβέρνηση της κεντροαριστεράς επιθυμεί να αλλάξει τους όρους της πολιτικής λιτότητας αλλά θα αναγκαστεί να κάνει παραχωρήσεις, όπως ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι παραχωρήσεις θα πάρουν χρόνο για να γίνουν και βλέπουμε ότι στην Ελλάδα δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα. Σήμερα, υπάρχουν εκ νέου εντάσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, αφού οι τελευταίοι πιέζουν την κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις που εκείνη δεν μπορεί να υλοποιήσει. Αυτά τα πολιτικά προβλήματα συσσωρεύονται και στο ελληνικό πρόβλημα προστίθεται το ζήτημα της Πορτογαλίας, στη συνέχεια ίσως τεθεί το θέμα της Ισπανίας αλλά και της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα το 2016 για την παραμονή της στην ΕΕ. Το σύνολο αυτών των προβλημάτων δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την ευρωζώνη αλλά και για την ίδια την ευρωπαϊκή ένωση», δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής Jacques Sapir.
Πανηγυρίζει ο Παπαδημούλης
Με ένα tweet σε πανηγυρικό ύφος αντέδρασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στα νέα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία, τις οποίες χαρακτήρισε ως «Καλά νέα».


Πηγή:  iefimerida.gr
Δημοσίευση σχολίου