Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς για τα «κόκκινα» δάνεια -Οι νέες προτάσεις

Μετά από μαραθώνια σύσκεψη -που βρίσκεται σε εξέλιξη- αλλά και τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς που θα γίνει απόψε στις 10 μ.μ., τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να καταθέσουν τη νέα βελτιωμένη ελληνική πρόταση για την προστασία της Ά κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί αρκετά σενάρια με τροποποίηση των παραμέτρων ώστε το ποσοστό των νοικοκυριών που θα καλύπτονται να «πέσει» από το 72% που είναι σήμερα, κοντά στο 68%.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται η παράμετρος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου από τις 200.000 που είχε οριστεί με την τελευταία πρόταση Σταθάκη να υποχωρήσει κοντά στις 180.000. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου με τον Μάρτιν Σούλτς έκανε λόγο για «παράλογες απαιτήσεις» στο ζήτημα της Ά κατοικίας σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση δε θα κάνει πίσω». Μάλιστα συνεργάτης του Πρωθυπουργού εξηγούσε σε συνομιλητές του ότι «Μόνο αν προτείνουν μια λύση πολύ κοντά στο ποσοστό της ελληνικής πλευράς μπορεί να βρεθεί λύση  (όχι 30%  και 40%) αλλιώς αυτό το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό τονίζουν...δεν θα κλείσει στο Eurogroup...».
Φόρος στον τζόγο στα ισοδύναμα
Την ίδια ώρα μετά τα καλά λόγια κατανόησης από Μοσκοβισί και Σουλτς η Αθήνα προσανατολίζεται σε αύξηση κατά 5% του φόρου σε τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ προσδοκώντας σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Ένα έσοδο που θα την «απαλλάξει» από το «γόρδιο δεσμό» της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αφού ο κυβερνητικός σχεδιασμός για επιβάρυνση των «εχόντων» και «κατεχόντων» που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία αποδείχτηκε φούσκα με τους θεσμούς να ξεκαθαρίζουν ότι ο ΦΠΑ  στην ιδιωτική Παιδεία είτε θα είναι ενιαίος (οπότε θα επιβαρύνει και τα φροντιστήρια) είτε δε θα επιβληθεί.
Ομως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογραφεί το 2013, όσο και ο νόμος για τη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών προβλέπουν «κλειδωμένο» ποσοστό φόρου επί του τζίρου. Κάτι που πολύ απλά σημαίνει ότι θα πρέπει να συναινέσει ο ΟΠΑΠ και να τροποποιηθεί τόσο ο νόμος, όσο και η σύμβαση παραχώρησης, προκειμένου να αυξηθεί ο φόρος στα τυχερά παιχνίδια.


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :