Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Ανίχνευση τής στεφανιαίας νόσου στο σπίτι με έμπνευση από το ...Διάστημα

Ανίχνευση τής στεφανιαίας νόσου στο σπίτι με έμπνευση από το ...Διάστημα

Μια καινοτόμα τεχνολογία, που στο κοντινό μέλλον θα μπορούσε ν' αποτελέσει τον τρόπο για την άμεση ανίχνευση στεφανιαίας νόσου στο σπίτι, ανέπτυξαν ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, φέρνοντας το ...Διάστημα στη γη!

'Οπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Πρακτορείο 104,9 FM ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, η συσκευή βασίζεται σε μετρήσεις ηλεκτρονικών σημάτων ώστε να είναι τελείως μη παρεμβατική και να μπορεί κάποιος να τη χρησιμοποιήσει μόνος του και στο σπίτι του για να κάνει έγκαιρη διάγνωση. Η συγκεκριμένη μέθοδος ανίχνευσης τής στεφανιαίας νόσου αποτελεί εξέλιξη τεχνολογίας που ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για τη διάγνωση της νόσου αποσυμπίεσης στους αστροναύτες.
"Το μόνο που υπάρχει σήμερα ως ανταγωνιστικό [προϊόν] είναι η χρήση υπερήχων, που σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να κλείσει ραντεβού, να υπάρχει συσκευή υπερήχων εκεί που βρίσκεται και ο γιατρός να είναι παρών. Αυτή τη στιγμή για κάποιες απομακρυσμένες περιοχές όπως τα νησιά ή γενικά για ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν με ευχέρεια, η συγκεκριμένη επιλογή [των υπερήχων] δεν είναι εύκολη. Υπάρχει λοιπόν πολύς χώρος για εμπορευματοποίηση του προϊόντος και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας" εξήγησε ο κ.Καραπάντσιος, που το Σάββατο θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη τις δυνατότητες της συσκευής στο 9ο πολυσυνέδριο "Καινοτομία και Ανάπτυξη". Το Σάββατο ο κ.Καραπάντσιος θα μιλήσει στην εκπομπή "Ένα φοβάμαι δρόμος" (12.00-13.00) και στην Αλεξάνδρα Γούτα στο Πρακτορείο 104,9 FM, εξηγώντας -μεταξύ άλλων- γιατί θεωρεί ότι δεν υπάρχουν περισσότερα εμπορικά προϊόντα της έρευνας στην Ελλάδα αλλά και τι πρέπει να γίνει με τους αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστημίων και την περιορισμένη πίτα που μοιράζονται σήμερα όσοι Έλληνες αναπτύσσουν καινοτομία.
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η συσκευή που αναπτύσσει η ομάδα; "'Εχουμε αποδείξει την αρχή λειτουργίας (proof of concept) κι έχουμε κάνει κάποια πρώτα τεστ, αλλά για να βγει μια ιατρική συσκευή [στην αγορά] πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Να γίνουν κάποια εγκεκριμένα κλινικά τεστ -είμαστε σε αυτή τη διαδικασία- και να ολοκληρώσουμε τις επαφές με χρηματοδότες -funds και μεγάλες εταιρείες από την Ελλάδα και εξωτερικό- για να μπορέσουμε να το κάνουμε εμπορικό προϊόν" υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ως συσκευή θα μπορούσε να κάνει τις απαιτούμενες μετρήσεις και τώρα, απλά δεν αποτελεί ακόμη πιστοποιημένο ιατρικό εξοπλισμό ώστε να βγει στην αγορά.
ΑΠΕ
ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :