Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Eurogroup: Εχετε 5 ημέρες– Αλλιώς στον αέρα η ανακεφαλαιοποίηση

Το Eurogroup ολοκληρώθηκε επιβεβαιώνοντας όσα είχαν σχεδόν προαναγγελθεί: Ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, αλλά όχι αρκετή για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ.για τις τράπεζες.

Το μήνυμα ήταν σαφές: Αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δεν πρόκειται να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές πως η Αθήνα έχει 5 ημέρες καιρό να συμμορφωθεί, σε διαφορετική περίπτωση, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα βρεθεί στον αέρα.
Πλέον οι ελπίδες εστιάζονται στα επόμενα 24ωρα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η Αθήνα πρέπει να κάνει ό,τι απαιτείται και ό,τι έχει συμφωνήσει, εκπληρώνοντας όλα τα προαπαιτούμενα που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές. Εφόσον όλα πάνε καλά, τα χρήματα των δόσεων θα εγκριθούν στο EuroWorking Group που συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα.
Ντάισελμπλουμ (Eurogroup): Θέλουμε συμφωνία και για τα «κόκκινα» δάνεια
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν από ΔΝΤ και φυσικά από τον ESM διαπιστώνοντας ότι έχε επιτευχθεί πολύ σημαντική πρόοδος, αλλά απαιτείται και πολλή δουλειά για την εφαρμογή του προγράμματος.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «καλά νέα για όλους μας» σημειώνοντας ότι το Eurogroup έλαβε υπόψιν του το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μετά και τα αποτελέσματα των stress tests. Τόνισε πως πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και το γεγονός ότι το μέγεθος της ανακεφαλαιοποίησης είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο, συμπληρώνοντας ότι «όλα όμως γίνονται με ήπιο τρόπο».
Οπως ανακοίνωσε, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος «δεσμεύτηκε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκκρεμοτήτων ιδιαίτερα για τα κόκκινα δάνεια κάποια ακόμη που πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει συμφωνία και σε αυτό». Προειδοποίησε ότι πρέπει όλη η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα, διαμηνύοντας ότι «όλα αυτά είναι σημαντικά για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση». Πρόσθεσε πάντως πως ήδη 10 δισ. ευρώ υπάρχουν «σε ξεχωριστό λογαριασμό για όποτε χρειαστούν».
Οπως είπε τις επόμενες ημέρες θα καταλήξουμε σε συμφωνία καθώς «ούτως ή άλλως το EuroWorkingroup θα συνέλθει μέσα στην επόμενη εβδομάδα το αργότερο και θα αξιολογήσει τις εκθέσεις των θεσμικών οργάνων». Τότε, σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, «θα είμαστε πιο ξεκάθαροι για την εικόνα και να καταλήξουμε στο συμπέρασμα το οποίο θα τεθεί υπό συζήτηση στον ESM, ώστε να μπορούν όλοι να έχουν εικόνα για τη χρήση των 10 δισ. για ανακεφαλαιοποίηση».
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε επίσης με νόημα ότι «έχουμε δεσμευθεί όλοι να ολοκληρώσουμε εμπρόθεσμα την διαδικασία
Οι δύο όροι του Eurogroup είναι να υπάρξει λύση στην διακυβέρνηση των τραπεζών και η λύση ως προς τα «κόκκινα» δάνεια.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά της Ελλάδος, δεσμεύτηκε να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα κόκκινα δάνεια για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση, γεγονός που χαιρέτισε μέσω twitter ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Μοσκοβισί (Επίτροπος Οικονομικών): Είμαστε σε σωστή κατεύθυνση αλλά απομένει ένα 20%
Ο γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί ήταν σε πιο θετικό κλίμα. Οπως είπε το 80% των προαπαιτούμενων έχουν ολοκληρωθεί, απομένει ένα 20% στο οποίο η διαβούλευση είναι σε θετική κατεύθυνση και ζήτησε από όλες τις πλευρές να κάνουν «σημαντική προσπάθεια» για να λυθούν τα «ακανθώδη» ζητήματα. Ζήτησε επίσης «να λάβουμε υπόψη τα μέτρα που είχαν ληφθεί»
«Είμαστε σωστή κατεύθυνση» είπε ο κ. Μοσκοβισί. Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση επεσήμανε και εκείνος το θέμα των «κόκκινων» δανείων, σημειώνοντας ότι «ο τραπεζικός τομέας πρέπει να θωρακιστεί ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να ρίξουν χρήματα στην αγορά».
Ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων σημείωσε ότι «υπάρχουν αυτή τη στιγμή ζητήματα χρηματοδότησης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην ευρωζώνη»
Αναφορικά με τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, είπε πως γίνεται ακόμη «έντονη συζήτηση» και επεσήμανε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση η οποία αφενός θα προστατεύει του πλέον ευάλωτους πολίτες, που είναι προτεραιότητα όλης της ευρωζώνης αφετέρου δεν θα δίνει την δυνατότητα σε ορισμένους να εκμεταλλεύονται το πλέγμα προστασίας για την κοινωνική συνοχή. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κοινώς αποδεκτή και αποτελεσματική λύση» είπε σημειώνοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση και οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας συνδέονται στενά.
Ρέγκλινγκ (ESM): Τα 10 δισ. θα εκταμιευθούν όταν ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι ο ESM έχει προσφέρει 86 δισ. Συνολικά. «Εχουμε δώσει σημαντικότατα ποσά για να καλύψει τις ανάγκες της η Ελλάδα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν 3 δισ. (2+1) σε εκκρεμότητα τα οποία θα εκταμιευθούν όταν ολοκληρώσουμε τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν».
Οπως επεσήμανε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης «επιβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα του ESM είναι κάτι παραπάνω από επαρκές για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες τους που είναι λιγότερες από 25 δισ. που είχαν αρχικώς δεσμευθεί. Αυτό δείχνει ότι το πρόγραμμα είχε αρκετά χρήματα στα χέρια του για να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών».
Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι τα 10 δισ. Ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση θα διατεθούν, υπό την προϋπόθεση ότι προαπαιτούμενα θα έχουν πλήρως ολοκληρωθεί και κατέληξε: «Μέχρι το τέλος της εβδομάδας περιμένουμε συγκεκριμένη συμφωνία».
Η ανακοίνωση του Eurogroup μετά από τη συνεδρίαση
«Οι Θεσμοί και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος του ESM, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Επίσης, το Eurogroup συζήτησε τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.
Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα μέτρα για τον τραπεζικό τομέα, όπως και τη νομοθεσία που έχει συμφωνηθεί για το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, μέσα στην εβδομάδα. Αυτό θα ''ξεκλειδώσει'' την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM και τη μεταφορά των χρημάτων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Εως και 10 δισ. προορίζονται για αυτό το σκοπό υπό το πρόγραμμα.
Το ποσό των 10 δισ. έχει ήδη μεταφερθεί από τον ESM σε ξεχωριστό λογαριασμό και μπορεί να μεταφερθεί στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μόλις υλοποιηθούν οι συμφωνημένοι όροι. Το Eurogroup ανέθεσε στο EuroWorking Group να αξιολογήσει την εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας».
Μαξίμου: Μέχρι την Δευτέρα η τελική συμφωνία
Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου η τελική συμφωνία θα έχει επέλθει μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
«Στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές υποστηρίζοντας πως «επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δις της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες».
Το Μαξίμου παραδέχεται ότι «οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας».
Τέλος, οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν ότι «διαψεύστηκαν όσοι τις προηγούμενες ημέρες ισχυρίζονταν η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης».

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :