Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

«Πράσινο» όχημα συνδυάζει πεντάλ με κινητήρα

Ονομάζεται Ελφ και σύμφωνα με τους κατασκευαστές του είναι το μέλλον στις βιώσιμες μεταφορές. Το Ελφ είναι κατά το ήμισυ ποδήλατο και κατά το ήμισυ ηλεκτρικό όχημα. Το σύστημα ταχυτήτων του έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μεγιστοποιεί και να ισορροπεί την παραγωγή ενέργειας, μεταξύ του πεντάλ και του ηλεκτρικού του κινητήρα που φορτίζει με ηλιακή ενέργεια.
Ο εμπνευστής αυτής της καινοτομίας είναι ο αμερικανός σχεδιαστής Ρομπ Κότερ από την Βόρεια Καρολίνα, ο οποίος θεωρεί την εφεύρεσή του το τέλειο πάντρεμα ανθρώπου και μηχανής:
«Όταν χρησιμοποιούμε πολύ ένα Ελφ στον δρόμο, μπορούμε να γλιτώσουμε από έξι τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο. Θα έπρεπε να έχουμε ένα 100% ηλιακά φορτιζόμενο σπίτι για να έχουμε μια παρόμοια εξίσωση και αυτό είναι μόνο ένα τμήμα του κόστους».
Το Ελφ μπορεί να ταξιδέψει με 48 χλμ την ώρα, κουβαλώντας 160 κιλά ωφέλιμου φορτίου με απόδοση που έχει και ένα συμβατικό όχημα. Αν κάποια μέρα βαριέστε να κάνετε πετάλι, το όχημα μπορεί να κινηθεί με 27 χλμ την ώρα, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τον ηλεκτρικό του κινητήρα.
«Σύντομα θα έχουμε αυτόνομα Ελφ. Θα περιμένετε να έρθει το δικό σας Ελφ. Υποτίθεται ότι έχετε ένα ραντεβού. Να το έρχεται. Ανεβαίνετε και φεύγετε. Μπορείτε να κάνετε παραδόσεις, σαν να έχετε ένα μη επανδρωμένο όχημα» ανέφερε ο Ρομπ Κότερ.
Τώρα ο εφευρέτης και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν το Οξ, τον μεγάλο αδελφό του Ελφ, που θα μπορεί να κουβαλήσει μέχρι και 400 κιλά ωφέλιμο φορτίο. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πουληθεί περισσότερα από 400 Ελφ, σε επτά χώρες και σύμφωνα με τον κατασκευαστή τους, οι πωλήσεις αυξάνονται διαρκώς.
Copyright © 2014 euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια :