Διαδικασίες - εξπρές για τη χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια προβλέπει το νομοσχέδιο για τον τουρισμό. Παράλληλα οι τουριστικές κατοικίες θα μπορούν να πωλούνται από τα σχέδια.
Μέσα σε 50 ημέρες -και με διαδικασίες-εξπρές- θα παίρνουν πλέον το ειδικό σήμα λειτουργίας τα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά ακόμα και στα ΚΕΠ.
Παράλληλα οι τουριστικές κατοικίες, που βρίσκονται μέσα σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, θα μπορούν να πωλούνται από τα σχέδια, ενώ -με τα μέχρι τώρα ισχύοντα- για να προχωρήσει η πώληση έπρεπε να ολοκληρωθεί η μονάδα και να έχει και σήμα λειτουργίας.
Τα παραπάνω προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στο νέο σχέδιο νόμου που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη με τίτλο: «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις».
Το σχέδιο νόμου φέρνει 10 μεγάλες αλλαγές στις αδειοδοτήσεις, δίνει φορολογικά κίνητρα σε όσους αναλάβουν ρόλο χορηγού για την προβολή του ελληνικού τουρισμού, δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο για τις ειδικές μορφές τουρισμού, «προστατεύει» τα μικρά νησιά από τα κότερα....
Ειδικότερα, αρμόδια αρχή για τη χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι το υπουργείο Τουρισμού. Η κατάταξη του καταλύματος -με βάση τα «αστέρια» για τα ξενοδοχεία και τα «κλειδιά» για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια- γίνεται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.
Μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, η αρμόδια υπηρεσία τουρισμού είναι υποχρεωμένη να εξετάσει τον φάκελο και να χορηγήσει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας εντός 50 ημερών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι απλοποιείται η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών, αφού ο πλήρης φάκελος θα μπορεί να κατατίθεται ακόμα και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (τα οποία θα λειτουργούν ως Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης - ΕΚΕ).
Τα ξενοδοχεία θα κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες αστέρων και προβλέπεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος με το οποίο θα επανακαθοριστούν οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
Οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων θα κατατάσσονται σε κατηγορίες «κλειδιών». Ο υπουργός Τουρισμού θα καθορίζει με απόφασή του τον αριθμό των κλειδιών, τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων/διαμερισμάτων, τον τρόπο και τη διαδικασία κατάταξής τους, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας θα είναι ο αρμόδιος φορέας που θα αναλάβει την ευθύνη κατάταξης των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων σε κατηγορίες, καθώς όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο «είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, λόγω της τεχνογνωσίας και της γνώσης της πραγματικής κατάστασης στον τομέα του Τουρισμού και μπορεί να εξασφαλίσει με δέοντα τρόπο την ορθή κατάταξη των καταλυμάτων».
Παράλληλα οι υπηρεσίες τουρισμού μπορούν ανά πάσα ώρα να διενεργούν ελέγχους για το αν η κατάταξη των καταλυμάτων έγινε σύμφωνα με τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές τους. Αν διαπιστωθεί ότι κατετάγησαν σε υψηλότερη κατηγορία από ό,τι θα έπρεπε, θα τους αφαιρείται το ειδικό σήμα λειτουργίας και θα πρέπει να προσκομίζουν νέο πιστοποιητικό κατάταξης από το ΞΕΕ.
Επίσης προβλέπονται κυρώσεις που ξεκινούν από πρόστιμα των 1.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τη σφράγιση επιχειρήσεων, αν διαπιστωθεί ότι δεν διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας ή δεν παρέχουν στην πελατεία τους όσα υποσχέθηκαν.
Το προνόμιο να δημιουργούν εξέδρες για πρόσδεση σκαφών ή τη διευκόλυνση των λουομένων θα έχουν όχι μόνο τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών αλλά και μικρότερα.
Ενώ στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μεγάλου αριθμού παράνομων καταλυμάτων που «θα πρέπει να περιοριστεί».
Ρυθμίσεις για τις μαρίνες και τον ελλιμενισμό σκαφών
Ρυθμίζονται θέματα χωροθέτησης και καθορισμού των χερσαίων ορίων αλλά και της ζώνης αιγιαλού στις μαρίνες με στόχο, μεταξύ άλλων, να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η συγκεκριμένη κατηγορία δημόσιας περιουσίας.
«Με την παρούσα ρύθμιση και εν όψει της πρόθεσης η διαδικασία να συμβαδίζει με τις ταχύτητες που απαιτεί η υλοποίηση επενδύσεων δημιουργείται η αναγκαιότητα διεύρυνσης των ορίων της χερσαίας ζώνης των μαρινών που θα ακολουθούν τη διαδικασία χωροθέτησης από 20.000τ.μ. σε 50.000 τ.μ.».
Ακόμα προβλέπεται ότι τα υδροπλάνα θα μπορούν να χρησιμοποιούν χώρους μαρινών με στόχο να εξυπηρετηθεί η εποχικά αυξημένη ανάγκη για μετακινήσεις με αυτό το μέσο σε προσφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Το νομοσχέδιο βάζει «φραγή» στον «τζάμπα» ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής σε «παρθένους προορισμούς» ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά και στην παράνομη εμπορική εκμετάλλευση από επιτήδειους αυτής της κατάστασης.
Θεσπίζονται λοιπόν θαλάσσιες ζώνες «ναυδέτων» που θα λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς τις μαρίνες και θα εισφέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Το υπουργείο Τουρισμού με σκοπό τον περιορισμό της άναρχης θαλάσσιας εκμετάλλευσης κρίνει σκόπιμη τη δημιουργία αυτής της επιπλέον κατηγορίας, η οποία και θα λειτουργεί αναλογικά με το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας των τουριστικών λιμένων.
Προσαρμογές εισάγει το νομοσχέδιο και για τη δημιουργία αυτοκινητοδρομίων (πίστες ταχύτητας), χαρακτηρίζοντας τις προηγούμενες προδιαγραφές «ιδιαίτερα μαξιμαλιστικές, ξένες προς την πραγματικότητα» και εισάγονται τροποποιήσεις (ελάχιστο εμβαδόν, διαστάσεις εγκαταστάσεων).
ΣΥΝΘΕΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ
Μαγνήτης για προσέλκυση επενδύσεων
Μαγνήτης για προσέλκυση επενδύσεων
Το σχέδιο νόμου τροποποιεί πρόσφατες διατάξεις σχετικά με τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και τις πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες πλέον μπορούν να πωλούνται από τα σχέδια.
Σημειώνεται ότι τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα αποτελούν το νέο προϊόν πάνω στο οποίο θα βασιστεί η προσέλκυση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων.
Ειδικότερα το «σύνθετο τουριστικό κατάλυμα» συμπεριλαμβάνει υποχρεωτικά ξενοδοχείο 5 αστέρων, ειδική τουριστική υποδομή (γκολφ, συνεδριακό, μαρίνα, θαλασσοθεραπεία, μονάδα ιαματικού τουρισμού, κέντρα αναζωογόνησης κ.λπ.) και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, οι οποίες μπορούν να μισθωθούν μακροχρονίως ή να πωληθούν.
Με το προηγούμενο νομοσχέδιο προβλεπόταν ότι για να παραχωρηθούν ή πωληθούν θα έπρεπε προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η επένδυση και το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα να έχει εξασφαλίσει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας. Με τον νέο νόμο αυτές οι πολυτελείς κατοικίες θα μπορούν να πωλούνται ακόμα και από τα σχέδια.
Οινοτουρισμός και ιατρικός τουρισμός
Το νομοσχέδιο εστιάζει και στην ενίσχυση ειδικών μορφών τουρισμού. Ειδικά για τον «Οινοτουρισμό» και κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων μέσα στα όρια των οινοπαραγωγικών ή οινοπαρασκευαστικών εγκαταστάσεων μπορούν να ιδρύονται μη κύρια τουριστικά καταλύματα. Μια οινοπαρασκευαστική ή οινοπαραγωγική εγκατάσταση χαρακτηρίζεται ως οινοτουριστική και εφοδιάζεται με «Σήμα επισκέψιμου οινοποιείου», εφόσον α) μέσα στα όρια της εγκατάστασης παρέχονται υπηρεσίες υποδοχής και φιλοξενίας σε τουριστικά καταλύματα και β) διαθέτει χώρους και εγκαταστάσεις ειδικών προδιαγραφών που διασφαλίζουν την επισκεψιμότητα.
Το νομοσχέδιο εστιάζει και στην ενίσχυση ειδικών μορφών τουρισμού. Ειδικά για τον «Οινοτουρισμό» και κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων μέσα στα όρια των οινοπαραγωγικών ή οινοπαρασκευαστικών εγκαταστάσεων μπορούν να ιδρύονται μη κύρια τουριστικά καταλύματα. Μια οινοπαρασκευαστική ή οινοπαραγωγική εγκατάσταση χαρακτηρίζεται ως οινοτουριστική και εφοδιάζεται με «Σήμα επισκέψιμου οινοποιείου», εφόσον α) μέσα στα όρια της εγκατάστασης παρέχονται υπηρεσίες υποδοχής και φιλοξενίας σε τουριστικά καταλύματα και β) διαθέτει χώρους και εγκαταστάσεις ειδικών προδιαγραφών που διασφαλίζουν την επισκεψιμότητα.
Το «Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου» είναι σήμα με ειδικό λογότυπο που χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού, με το οποίο πιστοποιείται ότι μια οινοπαραγωγική επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.
Επίσης ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τον ιατρικό τουρισμό και ειδικότερα, τη σύσταση Μητρώου Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού, καθώς και την πιστοποίηση των ιατρικών παρόχων.
Και ακόμα δίνεται παράταση των προθεσμιών του Ν. 3498/2006, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αναγνώρισης των ιαματικών πηγών και την αδειοδότηση των υφιστάμενων.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Κίνητρα για χορηγίες
Κίνητρα για χορηγίες
Θεσπίζονται φορολογικά κίνητρα σε όσους προσφέρουν χορηγίες για την προβολή του ελληνικού τουρισμού.
Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στον χορηγό να εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογουμένου ή τα ακαθάριστα εισοδήματα της επιχείρησης το ποσό που προσέφεραν.
Ωστόσο υπάρχει όριο: το αφαιρούμενο συνολικό ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνολικού φορολογούμενου εισοδήματος ή των καθαρών κερδών που προκύπτουν από τα βιβλία της επιχείρησης που προσέφερε τη χορηγία.
Τα ποσά των χορηγιών που έχουν ως αποδέκτη το Δημόσιο εισπράττονται μέσω ειδικού κωδικού εσόδου του προϋπολογισμού και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την υποστήριξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας για την τουριστική προβολή της Ελλάδας, για την οποία έχει συναφθεί σύμβαση χορηγίας.
Εφη Καραγεώργου
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΟΛΓΑ Κεφαλογιάννη
ΟΛΓΑ Κεφαλογιάννη
Σύγχρονο πλαίσιο
Με ένα ευέλικτο και στοχευμένο νομοσχέδιο, το υπουργείο Τουρισμού επιδιώκει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τον ελληνικό τουρισμό και την προσέλκυση επενδύσεων. Στόχος της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, η οποία έφερε προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων, είναι: • Να δημιουργηθούν συνθήκες «φιλικές» προς την επιχειρηματικότητα. • Να επιτευχθεί η προσέλκυση επενδύσεων. • Να προστατευθούν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μη τουριστικά ανεπτυγμένων, γνωστές και ως «παρθένοι προορισμοί», που αποτελούν πόλο έλξης για τον θαλάσσιο τουρισμό αλλά και αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτηδείους. Το νομοσχέδιο είναι έτσι δομημένο, ώστε να βάλει «φραγή» επιτέλους στη γραφειοκρατία και οι τουριστικές επιχειρήσεις να λαμβάνουν σήμα λειτουργίας μέσα σε 50 ημέρες. Εισαγάγει τον θεσμό της χορηγίας, προσφέροντας φορολογικά κίνητρα, ώστε μέσα από χορηγούς ο ΕΟΤ να εξασφαλίσει πόρους για την τουριστική προβολή της χώρας. Το νομοσχέδιο έρχεται να κάνει πράξη αυτό που επανειλημμένα έχει δηλώσει η κ. Κεφαλογιάννη, ότι δηλαδή: «Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον τομέα-κλειδί που θα δημιουργήσει ευκαιρίες, θέσεις εργασίας κυρίως για τις νέες ηλικίες και θα συμβάλει στην ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη της χώρας».
Με ένα ευέλικτο και στοχευμένο νομοσχέδιο, το υπουργείο Τουρισμού επιδιώκει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τον ελληνικό τουρισμό και την προσέλκυση επενδύσεων. Στόχος της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, η οποία έφερε προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων, είναι: • Να δημιουργηθούν συνθήκες «φιλικές» προς την επιχειρηματικότητα. • Να επιτευχθεί η προσέλκυση επενδύσεων. • Να προστατευθούν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μη τουριστικά ανεπτυγμένων, γνωστές και ως «παρθένοι προορισμοί», που αποτελούν πόλο έλξης για τον θαλάσσιο τουρισμό αλλά και αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτηδείους. Το νομοσχέδιο είναι έτσι δομημένο, ώστε να βάλει «φραγή» επιτέλους στη γραφειοκρατία και οι τουριστικές επιχειρήσεις να λαμβάνουν σήμα λειτουργίας μέσα σε 50 ημέρες. Εισαγάγει τον θεσμό της χορηγίας, προσφέροντας φορολογικά κίνητρα, ώστε μέσα από χορηγούς ο ΕΟΤ να εξασφαλίσει πόρους για την τουριστική προβολή της χώρας. Το νομοσχέδιο έρχεται να κάνει πράξη αυτό που επανειλημμένα έχει δηλώσει η κ. Κεφαλογιάννη, ότι δηλαδή: «Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον τομέα-κλειδί που θα δημιουργήσει ευκαιρίες, θέσεις εργασίας κυρίως για τις νέες ηλικίες και θα συμβάλει στην ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη της χώρας».
ΠΗΓΗ :http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64029597
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου