Ένα επαναστατικό μαγνητικό εμφύτευμα αποκατέστησε την ακοή ενός 22χρονου ηθοποιού στη Βρετανία ο οποίος εμφάνισε κώφωση στο ένα αφτί του στην ηλικία των 17 ετών, δίνοντας ελπίδα σε πολλούς ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν δει όφελος από τα “παραδοσιακά» βοηθήματα ακοής.
O 22χρονος βρετανός ηθοποιός Μπίλι Κάγκλιν μπορεί να ακούει ξανά χάρη στο νέο εμφύτευμα
Νέα πρωτοποριακή… μαγνητική έκδοση
Η νέα συσκευή ονομάζεται Attract και “αγκιστρώνεται» στο οστό του κρανίου του ασθενούς (οι συσκευές του είδους ονομάζονται BAHA – bone anchored hearing aid). Aντικαθιστά τις παλαιότερες εκδόσεις αυτού του είδους των βοηθημάτων. Για την ακρίβεια, ενώ τα παραδοσιακά εμφυτεύματα BAHA φέρουν μια μεταλλική βίδα η οποία εισάγεται στο κρανίο και μεταφέρει δονήσεις στο έσω ους, η συσκευή Attract διαθέτει έναν μικρό μαγνητικό δίσκο ο οποίος εισάγεται κάτω από το δέρμα πίσω από το αφτί.
Ο μαγνητικός δίσκος επιτρέπει στον χρήστη να χρησιμοποιεί κατά βούληση έναν ηλεκτρονικό επεξεργαστή ήχου με μέγεθος όσο εκείνο ενός Bluetooth. Όταν ο ασθενής δεν φορά τον επεξεργαστή ήχου, το εμφύτευμα είναι πλήρως αόρατο.
Ο κ. Κάγκλιν έχασε σχεδόν πλήρως την ακοή στο αριστερό αφτί του μετά από μαστοειδίτιδα – μια φλεγμονή που “χτυπά» τη μαστοειδή απόφυση, δηλαδή το οστέινο τμήμα του κρανίου που βρίσκεται πίσω από το αφτί. Το πρόβλημα αυτό τον οδήγησε πριν από μερικούς μήνες στον δρα Μάθιου Τρότερ στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χάρτλαντς.
Πλήρης αποκατάσταση της ακοής
Ο νεαρός ασθενής δοκίμασε τη συσκευή φορώντας αρχικώς μια κορδέλα στο κεφάλι ώστε να την κρατά προσδεδεμένη πίσω από το αφτί. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε επέμβαση για την τοποθέτηση του μαγνητικού δίσκου κάτω από το δέρμα και έναν μήνα μετά την επέμβαση “φόρεσε» και τον επεξεργαστή ήχου ανακτώντας ξανά πλήρως την ακοή του.
Όπως εξήγησε ο δρ Τρότερ “το πώς θεραπεύουμε την απώλεια ακοής εξαρτάται από το φυσικό αίτιο που οδηγεί σε αυτή. Οι συσκευές BAHA είναι κατάλληλες για ασθενείς με προβλήματα στο έξω ή στο μέσο ους τα οποία έχουν κυρίως προκληθεί από λοιμώξεις ή προηγούμενες επεμβάσεις. Στα άτομα αυτά ένα κλασικό βοήθημα της ακοής στο ακουστικό κανάλι δεν μπορεί να βοηθήσει καθώς οι μεταδιδόμενοι ήχοι δεν μπορούν να φθάσουν στο έσω ους. Πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένες συσκευές δεν αποτελούν κοχλιακά εμφυτεύματα τα οποία τοποθετούνται σε μια άλλη ομάδα ασθενών – εκείνους που εμφανίζουν απώλεια ακοής εξαιτίας προβλήματος στο έσω ους».
Οι διαφορές
Ο ειδικός προσέθεσε ότι τα κλασικά βοηθήματα ΒΑΗΑ διαθέτουν μια βίδα από τιτάνιο η οποία εισάγεται στο κρανίο πίσω από το αφτί με αποτέλεσμα ένα μέρος της να προεξέχει από το δέρμα. “Μοιάζει με οδοντικό εμφύτευμα, ένα μέρος του οποίου εισάγεται στο οστό και ενσωματώνεται σε αυτό με αποτέλεσμα να είναι σταθερό αλλά το υπόλοιπο προεξέχει από τα ούλα. Στην περίπτωση του αφτιού, η βίδα μεταδίδει ήχους οι οποίοι λαμβάνονται από τον δέκτη των ήχων απευθείας στο έσω ους, παρακάμπτοντας τα εξωτερικά τμήματα του αφτιού. Ωστόσο οι ασθενείς έχουν για πάντα μια βίδα η οποία προεξέχει από το κεφάλι τους πίσω από το αφτί και είναι ορατή όταν αφαιρούν τον δέκτη και επεξεργαστή του ήχου, όπως για παράδειγμα όταν κολυμπούν. Το γεγονός αυτό αποθαρρύνει πολλούς ασθενείς από το να δεχθούν το εμφύτευμα ενώ παράλληλα απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα και ειδικός καθαρισμός της περιοχής προκειμένου να αποφεύγονται οι μολύνσεις».
Σύμφωνα με τον δρα Τρότερ το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου εμφυτεύματος είναι ότι καταργεί την ανάγκη για τη χρήση της βίδας. “Ο επεξεργαστής του ήχου προσδένεται σε έναν μικρό μαγνήτη που έχει τοποθετηθεί κάτω από το δέρμα. Όταν αφαιρεθεί, το κεφάλι φαίνεται απολύτως φυσιολογικό».
Η διαδικασία
Η διαδικασία τοποθέτησης του εμφυτεύματος διαρκεί περί τα 40 λεπτά και γίνεται με γενική αναισθησία. Ο γιατρός δημιουργεί με το νυστέρι ένα ημικυκλικό “καπάκι» με διάμετρο περίπου πέντε εκατοστών πίσω από το αφτί και το εμφύτευμα βιδώνεται σε βάθος περίπου ενός εκατοστού μέσα στο οστό. Ο μαγνήτης προσδένεται στο εμφύτευμα και ο γιατρός κλείνει το “καπάκι» και το ράβει. Ο δρ Τρότερ σημειώνει ότι “η επούλωση του δέρματος γίνεται σε δεκαπέντε ημέρες ενώ το εμφύτευμα ενσωματώνεται στο οστό σε περίπου έναν μήνα. Τότε στον ασθενή δίνεται και ο επεξεργαστής ήχου». Συμπληρώνει ότι το νέου τύπου εμφύτευμα δεν είναι κατάλληλο για όλους τους ασθενείς, ωστόσο μπορεί να βοηθήσει αρκετούς από αυτούς.
Οσο για τον κύριο Κάγκλιν λέει ότι “μετά την επέμβαση ένιωθα λίγο πόνο ο οποίος όμως πέρασε με μερικά παυσίπονα. Η στιγμή που η συσκευή τέθηκε σε λειτουργία ήταν αρχικώς σαν σοκ για εμένα. Το να μπορώ να ακούω τέλεια ξανά, στην αρχή με αποσυντόνισε. Ωστόσο τώρα πια όταν βγάλω τον επεξεργαστή ήχου είναι σαν κάποιος να μου έχει κλείσει με βαμβάκι το αφτί. Όταν τον φορώ νιώθω και πάλι φυσιολογικός».
ΠΗΓΗ :http://biologikaorganikaproionta.com/health/111993/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου