Ένα νέο δισδιάστατο υλικό που συγγενεύει με το γνωστό μας γραφένιο έρχεται να αλλάξει το τοπίο στον κλάδο των ηλεκτρονικών χάρη στις ηλεκτρικές και οπτικές του ιδιότητες.
Ο λόγος για το “γερμανένιο” το οποίο δημιούργησαν για πρώτη φορά ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες σε Ευρώπη και Κίνα.
Όπως αναφέρουν οι ευρωπαίοι ερευνητές στην επιθεώρηση «New Journal of Physics», το νέο υλικό παράχθηκε με την απόθεση μεμονωμένων ατόμων γερμανίου πάνω σε ένα λεπτό υπόστρωμα από χρυσό σε συνθήκες κενού και υψηλής θερμοκρασίας. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για γερμανένιο με φασματοσκοπικές μετρήσεις και με την εξέταση της δομής του με μικροσκόπιο σήραγγας, ικανό να διακρίνει μεμονωμένα άτομα.
Την έρευνα διενήργησαν γάλλοι, ισπανοί και γερμανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκι Λε Λεϊ του Πανεπιστημίου της Αιξ Μασσαλίας.
Τη δημιουργία γραφενίου αναφέρει ότι πέτυχαν ανεξάρτητα ερευνητές στην Κίνα.
Θεωρητικά, το γερμανένιο διαθέτει εντυπωσιακές ηλεκτρικές και οπτικές ιδιότητες και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ευρέως σε όλη τη βιομηχανία ηλεκτρονικών. Αυτό που μένει είναι οι ιδιότητες αυτές να αποδειχθούν στην πράξη.
Μια από τις πιθανές εφαρμογές θα ήταν η χρήση του γραφενίου ως «τοπολογικού μονωτή» στους μελλοντικούς κβαντικούς υπολογιστές.
Το πρόβλημα βέβαια με το γερμάνιο είναι ένα σπάνιο υλικό που δεν υπάρχει σε άφθονες ποσότητες όπως ο άνθρακας που χρησιμοποιείται στο γραφένιο: η ετήσια παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο δεν ξεπερνά τους 120 τόνους το χρόνο.
econews
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου