Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Η αγορά περιμένει το πρώτο... «μπαζούκας» από τον Μάριο Ντράγκι

Η αγορά περιμένει το πρώτο... «μπαζούκας» από τον Μάριο Ντράγκι

ΠΙΘΑΝΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ABS
Να υποστηρίξει με έργα τα λόγια του καλείται σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Δεν έχουν μεσολαβήσει ούτε δύο εβδομάδες από την ομιλία του στο Συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, όπου η εκτός κειμένου αναφορά στη χρήση «κάθε διαθέσιμου εργαλείου» για να αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός, προκάλεσε αγοραστική φρενίτιδα στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης. Για ακόμα μια φορά (μετά την περίφημη δέσμευση να πράξει «ό,τι χρειαστεί» για να σωθεί η Ευρωζώνη) ο Μάριο Ντράγκι κατάφερε να κινήσει την αγορά με... τα χείλη του.
Στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει τη σημερινή συνεδρίαση της διοίκησης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα κληθεί να αποσαφηνίσει τι εννοούσε. Δύσκολα, όμως, θα ανακοινώσει αυτό που ελπίζουν οι αγορές - ένα πρόγραμμα εκτύπωσης ευρώ για να αγοραστούν κρατικά ομόλογα. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε έκρηξη δυσαρέσκειας στο «γερμανικό στρατόπεδο» της Φραγκφούρτης, ενώ θα είχε και εξαιρετικά περιορισμένα αποτελέσματα, καθώς ήδη το κόστος δανεισμού βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η αγορά περιμένει το πρώτο... «μπαζούκας» από τον Μάριο Ντράγκι
Μειωμένα περιθώρια 
Αυτό υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επανέλαβε χθες ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Άνσου Τζάιν, εκτιμώντας ότι «πλησιάζουμε στο σημείο όπου η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να ενισχύσει άλλο την ευρωπαϊκή οικονομία». «Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές αλλαγές», υποστήριξε, και με την άποψή του έσπευσε να συμφωνήσει η Γερμανίδα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ: «Για μένα το βασικό μήνυμα της ομιλίας Ντράγκι ήταν ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι το σημαντικότερο εργαλείο που διαθέτουμε πλέον».
Η αγορά περιμένει το πρώτο... «μπαζούκας» από τον Μάριο Ντράγκι
Ο συμβιβασμός που επιχειρεί να πετύχει ο κ. Ντράγκι είναι πιθανότατα αυτός: Να δεσμευτούν Γαλλία και Ιταλία σε επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ η Γερμανία θα αξιοποιήσει τα περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης που έχει και η ΕΚΤ θα υποστηρίξει τις προσπάθειες με άφθονη ρευστότητα προς τις τράπεζες. Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται η πρώτη από τις δύο πράξεις χορήγησης νέων πολυετών δανείων (TLTRO's), που ανακοίνωσε τον Ιούνιο η ΕΚΤ. Σήμερα είναι πιθανό να ανακοινωθεί επισήμως το επόμενο μέτρο προς την ίδια κατεύθυνση, η αγορά τιτλοποιημένων δανείων (ABS).
Λεπτομέρειες 
Η αγορά περιμένει το πρώτο... «μπαζούκας» από τον Μάριο Ντράγκι
Είναι κάτι που έχει κατ' επανάληψη προαναγγελθεί, αλλά σήμερα θα μπορούσαν να επισημοποιήσουν την απόφαση και να παρουσιάσουν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, όπως το συνολικό ύψος και η κατηγορία των τίτλων που θα περιληφθούν. Η αγορά ABS στην Ευρωζώνη είναι πολύ μικρότερη της αντίστοιχης στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους Financial Times, τα ABS που αφορούν δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (οι οποίες και αντιμετωπίζουν το σημαντικότερο πρόβλημα χρηματοδότησης) αξίζουν μόλις 108 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αν εξαιρεθούν τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, η αξία όλων των ευρωπαϊκών ABS δεν ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά βρίσκονται στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.
Η ΕΚΤ δεν θα είχε νόημα να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα αξίας μικρότερης των 50 δισ. ευρώ. Θα μπορούσε σε πρώτη φάση να δημιουργήσει ζήτηση για τα ABS που κατέχουν οι τράπεζες, ώστε να βελτιώσει τη ρευστότητά τους και να τις ενθαρρύνει να εκδώσουν και νέους τίτλους, ώστε να «ξεφορτωθούν» υφιστάμενα δάνεια και να δημιουργήσουν χώρο στα χαρτοφυλάκιά τους για νέα. Εάν στη Φραγκφούρτη επιθυμούν κάτι ακόμα πιο επιθετικό, μπορούν να διευρύνουν τις κατηγορίες των τίτλων προς αγορά, περιλαμβάνοντας τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια (MBS) ή εταιρικά ομόλογα. Σε μια τέτοια περίπτωση το σύνολο των τίτλων προς αγορά αυξάνεται σε 1,4 τρισ. ευρώ, πλην όμως θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από όσους φοβούνται ότι έτσι η ΕΚΤ τροφοδοτεί μια νέα «φούσκα» στην αγορά ακινήτων.
Σε ιστορικά χαμηλά το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη
Εν αναμονή των σημερινών δηλώσεων Ντράγκι οι επενδυτές έσπευσαν χθες να κατοχυρώσουν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, οδηγώντας τις τιμές των ομολόγων χαμηλότερα και το κόστος δανεισμού υψηλότερα. Ακόμα κι έτσι όμως, τα επιτόκια που προκύπτουν για τα κράτη της Ευρωζώνης είναι εντυπωσιακά χαμηλά. Αντιστοιχεί, μάλιστα, αρνητικό επιτόκιο στις τιμές των γερμανικών ομολόγων μέχρι τριετή διάρκεια και στα γαλλικά διετή
Επικεφαλής Commerzbank
Έκκληση για ευρω-οµόλογα
Άµεση -και οργισµένη- ήταν η αντίδραση του γερµανικού υπουργείου Οικονοµικών στη σύσταση του επικεφαλής της Commerzbank, δεύτερης µεγαλύτερης τράπεζας της χώρας για έκδοση ευρω-οµολόγων! Σε άρθρο του στην Handelsblatt, o Μάρτιν Μπλέσινγκ υποστήριξε ότι αυτό θα ενίσχυε τον διεθνη ρόλο του ενιαίου νοµίσµατος. «Αντί να ασχολείται µε το θέµα αυτό στη λάθος στιγµή, καλύτερα ο κ. Μπλέσινγκ να επικεντρωθεί στα καθήκοντά του ως διευθύνοντος συµβούλου της Commerzbank», σχολίασε ο υφυπουργός Οικονοµικών Στέφαν Καµπέτερ, επαναφέροντας στην τάξη τον τραπεζίτη που ξέφυγε εντελώς από τη γραµµή του Βερολίνου, που αποκλείει κατηγορηµατικά την έκδοση ευρω-οµολόγων. Η Commerzbank διεσώθη από το γερµανικό δηµόσιο στο απόγειο της κρίσης του 2008-2009, µε την κρατική συµµετοχή να ανέρχεται ακόµα και στο 17%.
Sparkassen
Γερμανικά βέλη κατά ΕΚΤ
Κορυφαίος Γερμανός τραπεζίτης κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για «αυθαιρεσία» και «ασυνέπεια» στα stress tests των τραπεζών, εκτιμώντας ότι οι παραδοχές που έχουν υιοθετηθεί θέτουν σε μειονεκτική θέση τα ισχυρότερα τραπεζικά ιδρύματα.
Τα βέλη προήλθαν από τον επικεφαλής του συνδέσμου των γερμανικών ταμιευτηρίων (Sparkassen) Γκέοργκ Φάρενσον, που υποστήριξε ότι οι παραδοχές διαφέρουν από χώρα σε χώρα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα.
Ισχυρίστηκε ότι ενώ οι ισπανικές και γαλλικές τράπεζες θα τεστάρουν τους ισολογισμούς τους με μοντέλα που προβλέπουν μείωση των τιμών των κατοικιών κατά 5%, για τη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 15%. Έκανε τέλος λόγο για αιφνιδιαστικό «κούρεμα» 10-20% σε ορισμένα στοιχεία ενεργητικού, όπως ναυτιλιακά δάνεια και real estate σε επιλεγμένες τράπεζες.
Του Χάρη Σαββίδη
hsav@pegasus.gr
ΠΗΓΗ:http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :