Σε πρότυπη «πράσινη» γειτονιά εξελίσσεται μια από τις πλέον υποβαθμισμένες συνοικίες των δυτικών προαστίων της Αθήνας. Ο λόγος για την Αγία Βαρβάρα, όπου ένα σύμπλεγμα εργατικών και προσφυγικών πολυκατοικιών με κτίρια από τα μέσα του περασμένου αιώνα αναβαθμίζεται ενεργειακά και αλλάζει ριζικά εικόνα.
Η πρώτη πράσινη (πιλοτική αστική) γειτονιά της πρωτεύουσας που δημιουργείται στην Αγία Βαρβάρα με την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ αποτελεί ένα καινοτόμο κοινωνικό έργο του ΥΠΕΚΑ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) και υλοποιείται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) που έχει και τον συνολικό συντονισμό του, σε άμεση συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας.
Σε ένα οικοδομικό τετράγωνο του δήμου που κατοικείται από πολίτες χαμηλού εισοδήματος και διαθέτει μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και προοπτικές σημαντικής βελτίωσης του τοπικού μικροκλίματος, δημιουργείται μια βιώσιμη οικιστική αστική ενότητα «σχεδόν μηδενικού ισοζυγίου ενέργειας».
Το τετράγωνο
Το... πράσινο οικοδομικό τετράγωνο βρίσκεται μεταξύ των οδών Σίφνου, Σμύρνης, Βουτένης και Κολοκυθά και είναι οι λεγόμενες «πολυκατοικίες Πρόνοιας», που είχε παραχωρήσει το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το 1965 σε Ελληνες πρόσφυγες. Ενα συγκρότημα τεσσάρων πολυκατοικιών, με δεκαέξι όμοια διαμερίσματα η καθεμία, που περικλείουν υπαίθριο χώρο.
Το... πράσινο οικοδομικό τετράγωνο βρίσκεται μεταξύ των οδών Σίφνου, Σμύρνης, Βουτένης και Κολοκυθά και είναι οι λεγόμενες «πολυκατοικίες Πρόνοιας», που είχε παραχωρήσει το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το 1965 σε Ελληνες πρόσφυγες. Ενα συγκρότημα τεσσάρων πολυκατοικιών, με δεκαέξι όμοια διαμερίσματα η καθεμία, που περικλείουν υπαίθριο χώρο.
«Τα κτίρια αναβαθμίζονται ενεργειακά, με τη χρήση τεχνικών και συστημάτων εξοικονόμησης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. ψύξη και θέρμανση με χρήση γεωθερμίας), ώστε να παρουσιάζουν μειωμένη, εξορθολογισμένη, ενεργειακή κατανάλωση και μειωμένες εκπομπές αερίων. Χρησιμοποιούνται υλικά, συστήματα και μεθοδολογίες που επιφέρουν το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό κόστος, ενώ, παράλληλα, το αστικό περιβάλλον της περιοχής αναβαθμίζεται, ώστε να βελτιωθεί το μικροκλίμα, να αποφευχθεί η κλιματική επιβάρυνση των κτιρίων και να ενισχυθεί η θερμική και οπτική άνεση των πολιτών», λέει στο «Εθνος» ο προϊστάμενος του Τμήματος Αναπτυξιακών Εργων στο ΚΑΠΕ Μάρκος Δαμασιώτης.
Σε ένα από τα τέσσερα κτίρια της γειτονιάς, αυτό επί της οδού Σίφνου, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πιλοτικά μμε την αξιοποίηση χορηγιών εταιρειών του χώρουμ οι πρώτες παρεμβάσεις. Επειτα από έλεγχο της στατικής επάρκειας του κτιρίου, τοποθετήθηκε εξωτερική θερμομόνωση και αντικαταστάθηκαν τα παλαιά κουφώματα με νέα, υψηλών προδιαγραφών με ενεργειακά υαλοστάσια.
Η επιτυχία της Πράσινης Γειτονιάς στηρίζεται και στη συναίνεση και την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων της, οι οποίοι με την ολοκλήρωση του έργου θα επιβαρύνονται με σχεδόν μηδενικά έξοδα για δαπάνες που συνδέονται με την ενέργεια.
Καθυστερήσεις
«Η αλήθεια είναι ότι έχουν καθυστερήσει τα έργα και το καλοκαίρι ζεσταθήκαμε πολύ αλλά με το κρύο είμαστε μια χαρά. Δεν μπορούμε να μην πούμε ότι η δουλειά που γίνεται είναι εξαιρετικά καλή, μόνο που θα έπρεπε ήδη να έχουν τελειώσει και οι τέσσερις πολυκατοικίες», τονίζει η Παναγιώτα Γαλάνη που ζει στην ήδη τροποποιημένη πολυκατοικία εδώ και μία εικοσαετία με την οικογένειά της.
Το έργο θα επιφέρει ένα σύνολο οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών κερδών, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Την ίδια στιγμή, θα προσφέρει θέσεις εργασίας και πρακτική εκπαίδευση, αξιοποιώντας το τοπικό εργατικό δυναμικό μιας κοινωνίας χαμηλών εισοδημάτων και δημιουργώντας προοπτικές ανάπτυξης.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι οχτώ παρεμβάσεις στα κτίρια
Οι οχτώ παρεμβάσεις στα κτίρια
Το πρόγραμμα «Πράσινη Γειτονιά» πρόκειται να αναβαθμίσει ενεργειακά και περιβαλλοντικά κατοικίες πολιτών χαμηλού εισοδήματος. Στο πλαίσιο αυτής της αναβάθμισης, μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκε εξωτερική μόνωση για να διασφαλιστεί η μηδενική διαρροή ενέργειας από τις κατοικίες, ο σοβάς είναι αυτοκαθαριζόμενος φτιαγμένος με νανοϋλικά, ενώ εσωτερικά των κατοικιών τοποθετήθηκαν έξυπνοι μετρητές ενεργειακής κατανάλωσης.
Οι κυριότερες παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι:
- Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στους τοίχους των κτιρίων, μειώνοντας τις απώλειες θερμότητας.
- Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στο δώμα των κτιρίων.
- Αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα, θερμοδιακοπτόμενα και αντικατάσταση των υαλοστασίων με ενεργειακά διπλά υαλοστάσια.
- Τοποθέτηση ψυχρών επιχρισμάτων σε δώμα και κατακόρυφα δομικά στοιχεία.
- Αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης και δροσισμού με σύστημα κλιματισμού Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας.
- Εξυπνα δίκτυα στα κτίρια που θα δίνουν τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε κάτοικο να ενημερώνεται για το ενεργειακό κόστος του νοικοκυριού του.
- Τοποθέτηση «πράσινων» οροφών.
Επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο που θα βασίζονται στη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας υλικών και στην αύξηση του πρασίνου, ώστε να βελτιωθεί το θερμικό ισοζύγιο της περιοχής. Επίσης θα εγκατασταθούν συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά και ηλιακοί συλλέκτες. Οι ενεργειακές παρεμβάσεις θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2015, ενώ μετά την υλοποίηση του έργου κάθε νοικοκυριό θα πληρώνει ελάχιστα έως μηδενικά χρήματα για θέρμανση τον χειμώνα και δροσισμό το καλοκαίρι.
Στέλλα Κεμανετζή
Φωτό Χάρης Γκίκας
Φωτό Χάρης Γκίκας
ΠΗΓΗ:ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου