Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Κύμα καταλήψεων απειλεί την ηρεμία στα Πανεπιστήμια

Κύμα καταλήψεων απειλεί την ηρεμία στα Πανεπιστήμια

Tης Χαράς Καλημέρη
Σε νέα φάση αναταραχής εισέρχονται τα Πανεπιστήμια. Μετά τους φοιτητές των σχολών Νομικής και Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών που έβαλαν «λουκέτο» στο κτίριο της Νομικής Σχολής στην οδό Σόλωνος κι ενώ συνεχίζεται η κατάληψη στην κοσμητεία της σχολής Επιστημών Υγείας, χθες ο σύλλογος φοιτητών του Μαθηματικού του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε κατάληψη έως την ερχόμενη Πέμπτη.

Σήμερα, εξάλλου, κλειστό θα είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ κατάληψη οργανώνεται και στο Γεωπονικό.
Στο μεταξύ, στο Πανεπιστήμιο Πατριών συνεχίζεται για έκτη εβδομάδα η κατάληψη του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και πλέον απειλείται το εξάμηνο, ενώ η εξεταστική περίοδος του φθινοπώρου έχει χαθεί. Τις αντιδράσεις πυροδότησε η πρόταση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδ. Φορτσάκη να διεξάγονται ηλεκτρονικές ψηφοφορίες από τους φοιτητές για τη λήψη αποφάσεων σε ζητήματα, όπως οι καταλήψεις.
Προσπάθειες 
Χθες, πάντως, από την πρυτανεία έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. «Η πρόταση αυτή, σε καμία περίπτωση, δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα και τη χρησιμότητα των φοιτητικών συλλόγων, των οποίων η δράση μπορεί πάντοτε να είναι εποικοδομητική και υπ' αυτή την έννοια αξίζει μάλιστα να ενισχυθεί», διευκρίνισε η πρυτανεία με ανακοίνωσή της.
Από την πλευρά της, πάντως, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών για «σχέδιο αυταρχισμού και τρομοκρατίας», με στόχο την απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών των φοιτητικών συλλόγων.
«Η νεολαία έχει βγει ήδη μπροστά για να γράψει το τέλος αυτής της κυβέρνησης και τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει» ανέφερε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της, κλείνοντας το «μάτι» στις φοιτητικές καταλήψεις.
Την ίδια ώρα, με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασε τελικώς χθες η Σύγκλητος του ΕΜΠ που διεκόπη βιαίως προχθές από ομάδα φοιτητών που απαιτούσε από τα μέλη της να καταδικάσουν τις ενέργειες του Θεοδ. Φορτσάκη. Τα μέλη της Συγκλήτου αρνήθηκαν και οι φοιτητές προχώρησαν σε κατάληψη της Πρυτανείας στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου. Χθες, πάντως, οι φοιτητές άνοιξαν το κτίριο στο κοινό και κάποιες διοικητικές υπηρεσίες του ΕΜΠ λειτούργησαν κανονικά.
Εν τω μεταξύ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις προκειμένου να εκπαιδεύσει τους μετεγγραφέντες φοιτητές των οποίων ο αριθμός είναι, σε πολλές περιπτώσεις, υπερδιπλάσιος του αριθμού των ήδη εγγεγραμμένων μετά από επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ειδικότερα, ζήτησε από την πολιτεία να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση με βάση συγκεκριμένη επιχορήγηση ανά μετεγγραφόμενο, να επιστραφούν όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι που τελούν σε διαθεσιμότητα, να προκηρυχθούν θέσεις καθηγητών και να δοθεί δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτου διδακτικού προσωπικού.

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :