Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ανέλαβε επισήμως την τραπεζική εποπτεία

Ανέλαβε επισήμως την τραπεζική εποπτεία

Έτοιμος να υπερασπιστεί το ευρώ επανέλαβε για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, στη χθεσινή τελετή ανάληψης από την κεντρική τράπεζα των καθηκόντων εποπτείας των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης.
«Σε ένα περιβάλλον που απειλούταν η συνοχή της Ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο εμπιστεύτηκαν την ΕΚΤ με αρμοδιότητες εποπτείας - είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά, και υπογράμμισε ότι πλέον, εκτός από τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών, αποστολή της ΕΚΤ είναι και η αποτροπή ανάληψης υπερβολικών κινδύνων από τις τράπεζες.
Έμπρακτη απόδειξη της αποφασιστικότητας της ΕΚΤ θεωρείται η απόφαση να αγοράσει τίτλους από τον ιδιωτικό τομέα για να ενισχύσει τη ρευστότητα στην οικονομία. Ήδη έχουν αγοραστεί πάνω από 11 δισ. ευρώ καλυμμένα ομόλογα, ενώ από σήμερα το πρωί θα ξεκινήσουν οι αγορές τιτλοποιημένων δανείων (ABS) καθώς χθες δημοσιεύτηκε η σχετική απόφαση στην ιστοσελίδα της τράπεζας, όπου αναφέρεται ότι «θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα που θα ακολουθεί τη δημοσίευση του νομικού κειμένου στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ». Οι αγορές ABS «θα υλοποιηθούν με ομοιομορφία και, κατ' εξαίρεση κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης, συγκεντρωμένα και στη συνέχεια μέσω των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος».
ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :