Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Καρλ Σάντμπεργκ

Καρλ Σάντμπεργκ ( 1878-1967 , Αμερικανός ποιητής)
Ποιητής, ιστορικός και μυθιστοριογράφος. Καταγόταν από οικογένεια φτωχών Σουηδών μεταναστών.
Μερικές από τις εξαιρετικές ποιητικές του συλλογές: "Ποιήματα του Σικάγου" (Chicago Poems, 1916), "Ξεφλουδιστές καλαμποκιού" (Cornhuskers, 1918), "Καπνός και Ατσάλι" (Smoke and Steel, 1920), "Καλημέρα, Αμερική" (Good Morning, America, 1928), "Ο Λαός, Ναι" (The People, Yes, 1936), "Τα Πλήρη Ποιήματα" (The Complete Poems, 1950).
Ο Σάντμπεργκ έλαβε μικρή σχολική μόρφωση κι έκανε πολλές σκληρές δουλειές στα παιδικά του χρόνια - γαλατάς, θυρωρός κουρείου, κτίστης, χαμάλης θεατρικών σκηνικών, εργάτης πλινθοποιίας και τορναδόρος κεραμευτικής - που τον έφεραν σε επαφή με τους ανθρώπους, τις σκηνές και τα περιβάλλοντα που θα περιγράψει αργότερα στα έργα του.
Ο Σάντμπεργκ περιγράφει με εύγλωττη ποίηση και τρόπο ρεαλιστικό τη δύσκολη και πολλές φορές απάνθρωπη προσαρμογή των μεταναστών σε μια βιομηχανική κοινωνία. Μίλησε με βροντερή και ξεκάθαρη φωνή για τις αμέτρητες φάμπρικες και τα σφαγεία, τους σιταγρούς και τα λιβάδια, τις ασφυκτικές πόλεις, την αποπνικτική ατμόσφαιρα και τους μαύρους ουρανούς στις φτωχογειτονιές που ζούσαν οι νεοφερμένοι μετανάστες. Τα περισσότερα έργα του τα διατρέχει ένας σπόρος δυνατός της αμερικανικής κοινωνικής ιστορίας. Είναι η ιστορία της Αμερικής που αλλάζει, του Σικάγου που γίνεται το μεγάλο σύμβολο της αστυφιλίας, των εργατών και νέων μεταναστών που πολεμούν για ψωμί και αξιοπρέπεια.
Η ποίηση του Σάντμπεργκ ήταν επηρεασμένη από το μεγάλο Αμερικανό ποιητή Γουόλτ Ουίτμαν (Walt Whitman) και όλο το έργο του διαπνεόταν από βαθιά πίστη στα δημοκρατικά ιδεώδη.
Στα χρόνια που ακολούθησαν τη δημοσίευση της συλλογής "Τα Ποιήματα του Σικάγου" (1916), ο Σάντμπεργκ συνήθιζε να λέει δημόσια: "Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στο Δάντη, το Μίλτον και μένα. Αυτοί έγραψαν για την Κόλαση χωρίς ποτέ να δουν το μέρος. Εγώ έγραψα για το Σικάγο κοιτάζοντας την πόλη για χρόνια και χρόνια". Το ποίημά του "Σικάγο" είναι η επικύρωση και η κατηγόρια της Αμερικής. Το πρόσωπο της Αμερικής είναι η πόλη μ' ένα πρόσωπο ελεεινό, ζαρωμένο, κτηνώδες και αμαρτωλό, μα συγχρόνως κι ένα πρόσωπο περήφανο, τραχύ, δυνατό και πανούργο.
Ο Καρλ Σάντμπεργκ έγραψε και ιστορικά βιβλία για τον Αβραάμ Λίνκολν, που γνώρισαν τεράστια επιτυχία: "Αβραάμ Λίνκολν: Τα Χρόνια στο Πραίρι" (Abraham Lincoln: The Prairie Years, 1929) και το μνημειώδες τετράτομο έργο "Αβραάμ Λίνκολν: Τα Χρόνια του Πολέμου" (Abraham Lincoln: The War Years, 1939). Το 1940 βραβεύθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ Ιστορίας και τον ίδιο χρόνο εξελέγη μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων
ΠΗΓΗ:boro.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :