Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Πρώτες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ: «Συνεννοήσεις» και διαπραγμάτευση οι βασικοί «πονοκέφαλοι»

Πρώτες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ: «Συνεννοήσεις» και διαπραγμάτευση οι βασικοί «πονοκέφαλοι»

του Ηλία Μπενέκου
Στις επόμενες κινήσεις της Κουμουνδούρου, στην πορεία προς το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά και στις πρώτες πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν στο πεδίο της διαπραγμάτευσης είναι πλέον στραμμένα όλα τα βλέμματα εντός και εκτός Ελλάδας.

Αποφεύγοντας να ανοίξουν άμεσα τα χαρτιά τους τα στελέχη της Κουμουνδούρου περιορίζονται να χαρακτηρίσουν «ιστορική νίκη» τη σαφή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, επιμένοντας μάλιστα όχι μόνο στον αντίκτυπο που αυτή έχει στο εσωτερικό της χώρας, αλλά – κυρίως – προσδίδοντάς της ευρωπαϊκές διαστάσεις.
Αν και ο ενθουσιασμός είναι εμφανής μεταξύ των στελεχών του κόμματος, από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των exit polls, ωστόσο το θρίλερ της κατάκτησης της αυτοδυναμίας ή μη, περιορίζει, σε πρώτη φάση τις δηλώσεις .
Οι δηλώσεις ωστόσο, περί «ήττας του δόγματος της λιτότητας» «αλλαγής της πολιτικής στην Ευρώπη», δίνουν στίγμα προθέσεων για τη στρατηγική της επόμενης μέρας, καθώς πρόκειται για τοποθετήσεις που εν πολλοίς προοιωνίζονται και το βασικό επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα κληθεί να έχει με τους εταίρους το προσεχές διάστημα.
Υπό το φως των εξελίξεων εξάλλου, η Κουμουνδούρου εστιάζει το ενδιαφέρον της και στο αν θα έχει τη δυνατότητα να συγκροτήσει μόνη της κυβέρνηση, ή θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους στο νέο πολιτικό σκηνικό της βουλής που θα συγκροτηθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατ επανάληψη ξεκαθαρίσει ότι ανεξάρτητα αυτοδυναμίας θα αναζητήσει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, στις προγραμματικές δηλώσεις που θα καταθέσει στη βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κορυφαία στελέχη κάνουν λόγο για «κυβέρνηση σωτηρίας» που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της διαπραγμάτευσης, αλλά και της αναχαίτισης της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ δηλώνουν έτοιμοι για συνεννοήσεις αλλά με «προσανατολισμό» στην βάση της εφαρμογής ενός αντιμνημονιακού προγράμματος.
Στο θέμα των συνεργασιών, ειδικότερα, από την Κουμουνδούρου αποτελεί διακηρυγμένη θέση, πως οποιοσδήποτε πιθανός σύμμαχος θα πρέπει αφενός να είναι έτοιμος να στηρίξει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως παρουσιάστηκε από τον Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, αλλά ταυτόχρονα να διαθέτει την «φερεγγυότητα» να το υπηρετήσει, κάτι που εκ των πραγμάτων θέτει εκτός συζήτησης οποιοδήποτε κόμμα μετείχε σε κυβερνήσεις που ψήφισαν μνημόνια.

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :