Τρεις από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει την έκτακτη χρηματοδότηση του ELA μέχρι το ύψος των 2 δισ. ευρώ για να καλύψουν απόσυρση των καταθέσεων, αναφέρουν έγκυρες πηγές στο Reuters.
Ο περιορισμός των συνθηκών ρευστότητας οδήγησαν την Τράπεζα της Ελλάδος να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγκρίνει την έκτακτη γραμμή ρευστότητας για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Η γραμμή εγκρίθηκε για δύο εβδομάδες και αναμένεται νεότερη απόφαση επανέγκρισης στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συβουλίου της ΕΚΤ.
Οι εκροές των καταθέσεων πάντως μετεκλογικά έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.
Η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, κυρίως λόγω της θέσης της Bundesbank, θεωρείται κρίσιμη.
Παρά το γεγονός λοιπόν πως η σανίδα σωτηρίας του ELA δεν είναι δεδομένη, αφού πάντα ένα ποσοστό ψήφων για το θέμα μέσα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ μπορεί να εγείρει βέτο, εκτιμάται πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντική πιθανότητα να διατηρήσουν την πρόσβαση σε αυτού του είδους τη χρηματοδότηση. Αυτή η εκτίμηση αναφέρεται και στο διάστημα για μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης της χώρας στο τέλος Φεβρουαρίου και για όσο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση διεξάγει διαπραγματεύσεις. Προϋπόθεση αποτελεί η χώρα να έχει εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με την Ευρωζώνη, με στόχο κάποιο πακέτο διάσωσης, αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.
Με την προϋπόθεση αυτή εκλείπει η απειλή για την Ελλάδα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.
Ο ELA απαιτεί είτε ένα συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με την Ευρωζώνη ή την προοπτική για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Υπενθυμίζεται δε πως η ΕΚΤ διατήρησε ανοιχτές τις πιστωτικές της γραμμές για Ελλάδα και Κύπρο στο παρελθόν.
Στην Ελλάδα η εκτίμηση τραπεζικών κύκλων, όπως αυτή μεταφέρεται στο διεθνές πρακτορείο, είναι πως θα απαιτηθούν δύο ή τρεις το πολύ μήνες να ισορροπήσουν οι τράπεζες και ως τότε θα είναι σε θέση όποτε χρειάζεται να χρησιμοποιούν τη διευκόλυνση του ELA.
Από τη Bundesbank, ωστόσο, εκφράζονται ανησυχίες πως θα μπορούσε να γίνει κατάχρηση του ELA. Η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα δεν θέλει οι ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τον ELA προκειμένου να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλουν στην κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας. Ιδιαίτερα μάλιστα αν στη συνέχεια οι τράπεζες κάνουν χρήση αυτού του βραχυπρόθεσμου χρέους ως εγγύηση για να αντλήσουν και νέα ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. H BuBa εκτιμά πως σε κάθε άλλη περίπτωση η χρηματοδότηση του βραχυπρόθεσμου χρέους της χώρας θα αποτελούσε εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση.
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου