Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή και απαιτείται η επιτάχυνση των ενεργειών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αύξηση της απασχόλησης με τη βοήθεια των πόρων του ΕΣΠΑ.
Στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ζ.-Κ.Γιούνκερ, διάρκειας δύο ωρών, συμφωνήθηκε η από κοινού επεξεργασία πρωτοβουλιών με στόχο την άμεση αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για την απασχόληση και την ανθρωπιστική κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό και ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε η σύσταση μιας Task Force από ελληνικής πλευράς στην οποία επικεφαλής θα τεθεί ένα υψηλό πολιτικό πρόσωπο, κατά πάσα πιθανότητα υπουργός που θα αναλάβει τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών και των υπουργείων. Θα λειτουργεί παράλληλα και σε στενή συνεργασία με την ευρωπαϊκή Tasκ Force, που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με τη διαφορά ότι στη θέση του επικεφαλής που ήταν μέχρι τώρα ο Χορστ Ράιχενμπαχ, θα τοποθετηθεί πολιτικό πρόσωπο και θα είναι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ Βάλντις Ντρομπρόβσκις.
Χρονικός ορίζοντας για τη σύσταση της ελληνικής ομάδας είναι το τέλος Απριλίου, οπότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης από τους θεσμούς.
Στις δηλώσεις του ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων σε σχέση με την Ελλάδα, γιατί δεν σημειώθηκε αρκετή πρόοδος. Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε, συνέχισε, ενώ απέκλεισε εντελώς την πιθανότητα αποτυχίας. Δεν είναι η στιγμή για διχόνοιες και διαιρέσεις, είπε, υπονοώντας προφανώς την αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών μεταξύ της Αθήνας και του Βερολίνου.
Ο κ. Γιούνκερ προσέθεσε ότι πιστεύει πως είναι δυνατή η επίλυση των προβλημάτων μέσα στις επόμενες βδομάδες, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει τον υποστηρικτικό της ρόλο, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι αυτή που λαμβάνει τις αποφάσεις, αλλά το Εurogroup.
Αισιόδοξος ότι «υπάρχει πολιτική βούληση ώστε να βρεθούν λύσεις στα κοινά μας προβλήματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας. «Συζητούμε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να βρούμε τον βέλτιστο τρόπο εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία συζητήθηκαν και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μ. Σουλτς που διήρκεσε 45 λεπτά. Θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση του δράματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με την αξιοποίηση πόρων από το ταμείο εγγυήσεων για τους νέους, είπε ο Μ. Σουλτς, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν πόροι προς αξιοποίηση για την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης. Αναφορικά με τις εντάσεις και τις διαφορετικές ερμηνείες για αποφάσεις που ελήφθησαν, ενώ αναγνώρισε ότι οι μεγαλύτερες εντάσεις υπάρχουν με τη Γερμανία, τόνισε ότι συνάντησε «έναν πρωθυπουργό που κατάλαβε ότι είναι πρωθυπουργός και όχι μόνο πρόεδρος του κόμματός του».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση για την ανάκαμψη της οικονομίας με ρεαλιστικούς στόχους, αλλά πρώτα απ' όλα πρέπει να βρεθεί λύση για την άμεση χρηματοδότηση της χώρας όπου ή κατάσταση είναι σοβαρή.
Ο κ. Σουλτς θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ του αιτήματος για τις γερμανικές αποζημιώσεις και της συζήτησης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών. Η διασύνδεση των δύο θεμάτων είναι αντιπαραγωγική και ακατάλληλη, τόνισε.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι συνάντησε έναν πρωθυπουργό που έχει επίγνωση των κινδύνων για τη χώρα του και που έχει τη δέσμευση να συμφωνήσει με τους εταίρους, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η πολύ σοβαρή προσέγγιση που διέκρινε στο πρόσωπο του πρωθυπουργού θα αντιπροσωπεύεται και στο σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ζήτησε την αλληλεγγύη των εταίρων με συγκεκριμένους τρόπους για να επιλυθεί η πολύ δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα.
«Περνάω το 90% του χρόνου μου για την εξεύρεση άμεσων λύσεων, αλλά τώρα ήρθε ο καιρός να μιλήσουμε για το μέλλον, αλλά μέλλον με 60% ανεργία νέων δεν είναι το μέλλον», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθούν λύσεις που είναι προς το κοινό μας συμφέρον, τόνισε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας ότι «δεν υπάρχει ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα» και στο τέλος του δρόμου θα επιλυθούν όλες οι παρεξηγήσεις και θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου.
Βρυξέλλες: Βαγγέλης Δεμίρης
ΠΗΓΗ:ethnos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου