Ντολμαδάκια από την γιαγιά μου την Κωνσταντία την Σμυρνιά.
Τι χρειαζόμαστε:
- 250 γρ. αμπελόφυλλα(μικρά και τρυφερά)
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2-3 κρεμμύδια τριμμένα
- 250 γρ. ρύζι Καρολίνα
- 1-2 φρέσκες ώριμες ντομάτες τριμμένες!!!!!!!!!
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 1/4 κούπα βραστό νερό
- χυμό από 1 1/2 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
- 1/2 κουταλιά ζάχαρη!!!!!!!!!!!
Πώς το κάνουμε:
1)Πλένουμε και ζεματάμε για 2-3 λεπτά τα αμπελόφυλλα.
2)Ετοιμάζουμε την γέμιση (φρέσκα κρεμμυδάκια, κρεμμύδια, ντομάτες,μαϊντανό, δυόσμο,ζάχαρη, ρύζι, αλάτι, πιπέρι, 1/2 λάδι).
3)Απλώνουμε ένα φύλλο στο πιάτο μας με τις ίνες από την πάνω πλευρά.
Πάνω στα χέρια είναι καλύτερα!
6)Διπλώνουμε τα πλαϊνά
.
7)Τυλίγουμε ελαφρά(όχι σφιχτά).
8)Καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλας μας με λίγα αμπελόφυλλα και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε σειρές.
9)Προσθέτουμε το νερό, το υπόλοιπο λάδι και τον χυμό λεμονιού, καλύπτουμε και από πάνω με λίγα αμπελόφυλλα και μετά με ένα πιάτο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και τα σιγοβράζουμε για 40′.
– Μη λυπάστε τα κρεμμύδια, μυρωδικά και οπωσδήποτε δυόσμο. Το λεμόνι και η ντομάτα στη γέμιση κρατάει το ρύζι σπυρωτό.
Λίγα μυστικά ακόμα
-Σερβίρεται με γιαούρτι ή τζατζίκι-Για τη σος γιαουρτιού*: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σος. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.- *400 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
- χυμό από 1 λεμόνι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. κρύο νερό
- 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- αλάτι
– Μη λυπάστε τα κρεμμύδια, μυρωδικά και οπωσδήποτε δυόσμο. Το λεμόνι και η ντομάτα στη γέμιση κρατάει το ρύζι σπυρωτό.
-Γίνονται και με κιμά αρκεί να αφαιρέσουμε τον δυόσμο και να βάλουμε πολύ λιγότερο ρύζι.
-Αν κάνεις γέμιση με κιμά θέλει σάλτσα αυγολέμονο (κάστερ+νερό-φωτιά-χυλός-αυγολέμονο) αντί γιαούρτι
-Εγώ μερικές φορές αντικαθιστώ τον δυόσμο (για όσους δεν τους αρέσει) με λίγο κύμινο .
-Άλλοι βάζουν μέσα ψιλοκομμένα κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κουκουνάρια,σταφίδα , άνηθο κ.α. Τα ντολ. γιαλαντζί είναι απλά και κυριαρχεί ο δυόσμος και το κρεμμύδι!!!
-Η χαμηλή φωτιά είναι απαραίτητη για να μην κολλήσουν!!!
Καλή επιτυχία!
Πηγή:constantinoupoli.com
λέμονο (κάστερ+νερό-φωτιά-χυλός-αυγολέμονο
ΠΗΓΗ:biologikaorganikaproionta
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου