Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα μέτρα ανάπτυξης, όχι λιτότητας

Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα μέτρα ανάπτυξης, όχι λιτότητας

Μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαΐου, ο ηγέτης του κόμματος των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ ανοίγει τα χαρτιά του μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» για τις διαθέσεις του απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, απέναντι στην ανάγκη προώθησης αναπτυξιακών πολιτικών, αλλά και ευρύτερα απέναντι στην ενωμένη ευρωπαϊκή οικογένεια και τη θέση της Βρετανίας μέσα σε αυτήν.
Ο 45χρονος πολιτικός, η παράταξη του οποίου προηγείται μάλιστα με βραχεία κεφαλή (μίας ή δύο ποσοστιαίων μονάδων) στις δημοσκοπήσεις αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Τόρις του Ντέιβιντ Κάμερον, παρουσιάζεται αλληλέγγυος προς την Ελλάδα, δηλώνει υπέρμαχος της ανάπτυξης, στρέφει τα πυρά του ενάντια στη λιτότητα και δεν κρύβει τον ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκό του προσανατολισμό.
Μήνυμα συμπαράστασης
«Το Εργατικό Κόμμα καλωσόρισε και είδε με ικανοποίηση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της στην Ευρωζώνη. Εκφράζουμε την ελπίδα η σταθερότητα και η ανάπτυξη να επανέλθουν στη χώρα σας. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα στην παρούσα φάση χρειάζεται μόνο μέτρα ανάπτυξης κι όχι άλλα μέτρα λιτότητας που να αυξάνουν την ανεργία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ηγέτης των Εργατικών με δηλώσεις του στο «Εθνος της Κυριακής» και συνεχίζει: «Εάν κερδίσουμε τις εκλογές της 7ης Μαΐου, η κυβέρνησή μου και εγώ θα επιδιώξουμε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι οποίες θα αποβλέπουν μόνο στην ανάπτυξη, χωρίς άλλα μέτρα λιτότητας. Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη που θα εστιάζει την κοινωνική και οικονομική της πολιτική μόνο στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης».
Και μόνο το γεγονός βέβαια ότι ο Μίλιμπαντ «τολμάει» να συνεχίζει να βλέπει το Ηνωμένο Βασίλειο ως κομμάτι της ΕΕ αρκεί για να τον θέσει απέναντι από τον μεγάλο του αντίπαλο Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς και από τον τρίτο στις δημοσκοπήσεις Νάιτζελ Φάρατζ του αντιευρωπαϊκού βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP).
Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της Αγγλίας από την ΕΕ δεν πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την επόμενη βρετανική κυβέρνηση. Η θέση της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκεται στην καρδιά μιας αναμ
Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της Αγγλίας από την ΕΕ δεν πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την επόμενη βρετανική κυβέρνηση. Η θέση της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκεται στην καρδιά μιας αναμορφωμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης
Στην προσπάθειά του να περιορίσει τη διαρροή ψήφων προς το UKIP, ο Κάμερον έχει δεσμευθεί ότι εάν κερδίσει τις εκλογές της 7ης Μαΐου θα προχωρήσει (έως το τέλος του 2017) σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Εντ Μίλιμπαντ φυσικά διαφωνεί, πράγμα που τον φέρνει αυτομάτως πιο κοντά στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τις τελευταίες ημέρες πολιτικοί όπως ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αλλά και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχουν «αποδομήσει» με παρεμβάσεις τους τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Συντηρητικού Ντέβιντ Κάμερον περί δημοψηφίσματος.
«Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της Αγγλίας από την ΕΕ δεν πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την επόμενη βρετανική κυβέρνηση, ειδικά από τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα όπως είναι η κακή κατάσταση του εθνικού συστήματος υγείας και τα φτωχά επίπεδα διαβίωσης μεγάλης μερίδας Βρετανών. Το Εργατικό Κόμμα πιστεύει ότι η θέση της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκεται στην καρδιά μιας αναμορφωμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημειώνει από την πλευρά του ο Μίλιμπαντ και συνεχίζει αναλύοντας τον συλλογισμό του: «Τα πλεονεκτήματα από την παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι στρατηγικά καθώς και οικονομικά, ειδικά αυτήν τη στιγμή που η Βρετανία βρίσκεται σε τροχιά αυτοπεποίθησης και εμπνέει εμπιστοσύνη».
Αλλαγή σχέσης με την ΕΕ
Οσο για τις μελλοντικές του διαθέσεις απέναντι στους άλλους 27 της Ενωμένης Ευρώπης, ο 45χρονος Μίλιμπαντ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση των Εργατικών θα αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους εταίρους μας στην ΕΕ. Παράλληλα, ωστόσο, θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τα επιχειρήματά μας για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν πρόκειται να ανακινήσουμε θέμα εξόδου από την ΕΕ, αλλά θα επιδιώξουμε αλλαγές μέσα στην ΕΕ που θα είναι προς όφελος των οικογενειών των εργαζομένων στη Βρετανία.
Φυσικά ο κόσμος στη Βρετανία θέλει να έχει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μεταφορές εξουσιών από το Λονδίνο προς τις Βρυξέλλες. Εμείς ως Εργατικό Κόμμα, εάν συγκροτήσουμε την επόμενη κυβέρνηση, πρόκειται να το διασφαλίσουμε αυτό νομοθετικά κατά τέτοιον τρόπο ώστε στο μέλλον να προβλέπεται μεταφορά εξουσιών προς τις Βρυξέλλες μόνο με την απόλυτη και καθαρή συναίνεση του βρετανικού λαού».
ΛΟΝΔΙΝΟ: ΛΑΜΠΗΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :