Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Κόρινθος: Τα μυστικά της Περαίας

Την επόμενη φορά που θα έχετε διάθεση για μια εκδρομή, μην το σκεφτείτε καν. Γύρω στη μιάμιση ώρα από Αθήνα, η αιωνιότητα γιορτάζει καθημερινά.



Αρχαία ιστορία και ρομάντζο στο ακρωτήριο Μελαγκάβι
%IMAGEALT%
Ας ξεμπερδεύουμε με τις οδηγίες καταρχήν: από την εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στρίβετε προς Λουτράκι και συνεχίζετε ευθεία προς Λίμνη Βουλιαγμένης. Στο τέλος της λίμνης στρίβετε δεξιά προς Ηραίον ή ακρωτήριο Μελαγκάβι. Αφήνετε το αυτοκίνητο εκεί που τελειώνει ο δρόμος και το βλέμμα σας έχει τραβήξει ήδη κάτι πανέμορφο πάνω στο άγριο ύψωμα. 

Ο λιθόκτιστος φάρος του Μελαγκαβίου θεωρείται υπόδειγμα αντίστοιχης αρχιτεκτονικής, ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό και στέκει εκεί από το 1897 που πρωτολειτούργησε με πετρέλαιο- από το 1982 ηλεκτροδοτήθηκε. Με το φως του βοηθάει τα πλοία που κατευθύνονται στο λιμάνι και τη διώρυγα της Κορίνθου, και με το κινηματογραφικό σκηνικό του πολλές ψυχές να νιώσουν πως βρήκαν την αγαπημένη τους γωνιά πάνω στη γη.

Είναι άγριος και ρομαντικός μαζί και όπως οι μεγάλοι έρωτες, σε κάνει να ευγνωμονείς και για τον αέρα που αναπνέεις. Αξίζει με το παραπάνω να σκαρφαλώσετε στη βάση του για να δείτε πόσο απέραντος δείχνει ο Κορινθιακός αλλά αν κοιτάξετε κάτω από τα κοφτερά βράχια, ετοιμαστείτε για γρήγορη κατάβαση. Το μεγάλο θαύμα είναι το Ηραίο.

Σε έναν κρυφό κολπίσκο μια σταλιά, έχει χωρέσει ένα τοπίο τόσο μυστηριακό που νομίζεις πως έφτασες με μηχανή του χρόνου. Είναι τα ερείπια της Ηρας Λιμενίας που σχεδόν βρέχονται απ' τη θάλασσα και αγκαλιάζονται από τους πέτρινους όγκους. Κίονες, καθίσματα, απομεινάρια από το αρχαίο ιερό της πανίσχυρης θεάς, καταλήγουν σε μια διάφανη μινιατούρα-παραλία, την οποία προτιμούν ιδιαίτερα οι “εναλλακτικοί” το καλοκαίρι (και οι ψαροτουφεκάδες).

Απόκρημνα βράχια και γαλαζοπράσινα νερά αγκαλιάζουν την Ηρα Λιμενία
%IMAGEALT%
Αλλά όποια εποχή κι αν πάτε, θα δείτε επισκέπτες να ξαπλώνουν στις αρχαίες κερκίδες για να νιώσουν την ενέργεια ή να διαλογίζονται οκλαδόν στο προαιώνιο δάπεδο, λάτρεις της ιστορίας να παρατηρούν κάθε σπιθαμή, και οικογένειες ανακουφισμένες που υπάρχει κάτι τόσο συναρπαστικό σε τόσο μικρή απόσταση από την πόλη. Ανάμεσα στα αρχαία χτίστηκε παλαιότερα και το εκκλησάκι του Ιωάννου του Νηστευτή, το οποίο αργότερα «μετακόμισε» μεν, σε προνομιακό ύψωμα δε. Μπείτε αν το βρείτε ανοιχτό, αυτό θα πει «απόκοσμη γαλήνη». Αλλά ας μιλήσουμε ιστορικά.

Το 1930 οι ανασκαφές στο Ηραίο θεωρήθηκαν «οι πιο σημαντικές των τελευταίων 30 χρόνων στην Ελλάδα» αφού αποκάλυψαν τα σημαντικότερα λείψανα του πρώιμου Κορινθιακού πολιτισμού των ιστορικών χρόνων. Η κατασκευή των λατρευτικών χώρων ξεκίνησε το 800 π.Χ. και συνεχίστηκε ως το 300 π.Χ. σε δύο σημεία: την Ηρα Λιμενία που μόλις διασχίσαμε και την Ηρα Ακραία που επεκτείνεται μερικά βήματα πιο πάνω.

Βλέπετε, η Περαία Γη (γη πέρα απ' τη θάλασσα) ή Περαχώρα, συγκέντρωνε τότε χιλιάδες πιστούς από πλούσιους τόπους (Κόρινθο έως Συρία κ.ά.) και ένας τόσο σημαντικός ναός δεν θα μπορούσε να υστερεί σε εγκαταστάσεις. Αυτό το μεγαλείο έφεραν στο φως οι σκαπάνες στην Ηρα Ακραία. Περπατώντας ανάμεσα σε πεύκα και ελιές, με τον αέρα να ανακατεύει βουνίσιες με θαλασσινές μυρωδιές, θα ανακαλύψετε κι εσείς τα θεμέλια του μεγάλου Ιερού με τον βωμό, θα δείτε τους χώρους συμποσίων, τα πανάρχαια μονοπάτια και την αψιδωτή υδατοδεξαμενή που σώζεται ακμαιότατη.

Βέβαια, γύρω στα 750μ. ξετυλίγεται το υπέρτατο μυστήριο: ένα «ανεξήγητο» ακόμα υδροδοτικό σύστημα με σκάλες που οδηγούν κάτω από τη γη, σε υπόγειες δεξαμενές, δαιδαλώδεις σήραγγες και στενά τούνελ. Αλλά θα έχετε ήδη τόσα που θα ανυπομονείτε να διαδώσετε τα Περαία μυστικά.

ΠΗΓΗ:thetravelbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :