Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Ηχηρό μήνυμα από Μ. Ντράγκι προς την Ελλάδα

Ηχηρό μήνυμα από Μ. Ντράγκι προς την Ελλάδα


Μετά το «καμπανάκι» της ΕΚΤ την περασμένη Τετάρτη και λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη, από πολλές απόψεις, συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προσεχή εβδομάδα, ήρθε μία έκθεση που φέρει την υπογραφή Μ. Ντράγκι, να στείλει ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική πλευρά ότι ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας έχει τελειώσει και πλέον εισερχόμαστε σε ... «ναρκοπέδιο».

Όπως σημειώνεται στην τακτική έκθεσή της ΕΚΤ για τη Χρηματοοικονομική Σταθερότητα, οι προσδοκίες για κίνδυνο χρεοκοπίας έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα και ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει σημαντικές εκροές καταθέσεων.
Χαρακτηριστικά αναφέρει «το κρατικό ρίσκο που προκύπτει από την Ελλάδα συγκεκριμένα, έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας των τελευταίων έξι μηνών, ενώ ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα έχει βιώσει σημαντικές εκροές καταθέσεων, απώλεια πρόσβασης στις αγορές χρηματοδότησης και επιδείνωση της ποιότητας των asset».
Προσθέτει δε ότι οι αντιδράσεις της αγοράς στις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι ήπιες για την ώρα, αλλά ελλείψει μιας άμεσης συμφωνίας για τις διαρθρωτικές ανάγκες, το ρίσκο μιας ανοδικής προσαρμογής του ασφάλιστρου κινδύνου που απαιτείται για τα ευάλωτα κράτη της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά.
Η ΕΚΤ αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα έρχονται σε αντίθεση με τις τάσεις στην ευρύτερη Ευρωζώνη, καθώς οι αποδόσεις αυξήθηκαν και τα spreads σε σχέση με τη Γερμανία, διευρύνθηκαν.
Η μακρά και αβέβαιη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νεοσύστατης ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, συνέβαλαν στο να υπάρχουν περίοδοι ακραίας μεταβλητότητας στις ελληνικές αγορές.
Επίσης υποστηρίζει ότι η μετάδοση από την Ελλάδα στις άλλες περιοχές της Ευρωζώνης ήταν περιορισμένη. «Πραγματικά, προκάλεσε μικρή μόνο μεταβλητότητα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και επίσης στα επίπεδα των swaps της Πορτογαλίας και της Ισπανίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει δε ότι οι δυσκολίες χρηματοδότησης της Ελλάδας δεν είχαν αρνητικές επιπτώσεις σε άλλες ευάλωτες χώρες, όπου το μέσο ποσοστό ανάπτυξης των καταθέσεων έγινε θετικό το 2015, και ανήλθε στο 1,9% τον Φεβρουάριο. Χαρακτηριστικό είναι ακόμη ότι η έκθεση του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει 95% από το 2011, όπως αναφέρει η ΕΚΤ.
Ανησυχία για την αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
Η ΕΚΤ σημειώνει παράλληλα ότι βασικός κίνδυνος για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα είναι να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα η υποτονική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. «Η προοπτική ενός περιβάλλοντος χαμηλής ονομαστικής ανάπτυξης παραμένει ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει τις τρέχουσες προκλήσεις για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ», αναφέρει στην εξαμηνιαία της έκθεση η ΕΚΤ.
Η κεντρική τράπεζα υπογραμμίζει και πάλι την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές, επισημαίνοντας ότι ενώ η νομισματική πολιτική «μπορεί να στηρίξει τις συνθήκες για την οικονομική ανάπτυξη», ωστόσο άλλες πολιτικές, όπως οι μεταρρυθμίσεις «χρειάζονται για να υποστηρίξουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».
Η ΕΚΤ αναφέρει ότι συνολικά η ανάληψη κινδύνων στην Ευρωζώνη «υπολείπεται» άλλων περιοχών, αν και αυξάνεται το τελευταίο διάστημα η ανάληψη κινδύνων στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :