Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Τροχάδην για συμφωνία: Η κυβέρνηση φέρνει μέτρα & περιμένει παρέμβαση Ομπάμα

Αγκάθια στον δρόμο για συμφωνία Ελλάδας και εταίρων υπάρχουν ακόμα και δεν είναι άλλα από τον ΦΠΑ, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό κενό.

Ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία πως ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο οι δύο πλευρές θα δώσουν τα χέρια.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει μέτρα. Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου καθαρογράφουν κείμενο-συμφωνία 20 σελίδων στο οποίο αναφέρονται τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση και οι συμβιβασμοί στους οποίους θα προχωρήσει προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία και η χώρα να αναπνεύσει ξανά. Την ίδια ώρα, η Αθήνα περιμένει την επίσημη παρέμβαση των ΗΠΑ στους G7 υπέρ της Ελλάδας για μία ρεαλιστική λύση έπειτα από 7 χρόνια κρίσης και λιτότητας
Τα μέτρα που έχουν κλειδώσει και έρχονται
  • Επανέρχεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για όσους έχουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ (αύξηση κατά 30% στην έκτακτη εισφορά).
  • Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ με έκπτωση μέσω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
  • Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα, πισίνες και αεροσκάφη.
  • Νέου τύπου περαίωση για υποβολή -χωρίς πληρωμή προστίμων- δηλώσεων για κρυφά εισοδήματα.
  • Νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εσωτερικού (φόρος 30%) και του εξωτερικού (φόρος 15%).
  • Αλλάζουν οι φορολογικοί συντελεστές για τα εισοδήματα με τροποποιήσεις στις κλίμακες για όσους έχουν εισοδήματα που χαρακτηρίζονται μεσαία, δηλαδή γίνεται λόγος για ποσά από 20.000 και 25.000 ευρώ, όπου φαίνεται ότι θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος.
Τρία τα «καυτά» θέματα
Επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου εξηγούν στο iefimerida.gr ότι «οι δυο πλευρές θα πρέπει να γεφυρώσουν αποστάσεις στο Brussels Group», με την ατζέντα να περιλαμβάνει τρία «καυτά» θεμάτα:
  • 1,8 δισ. το «κοστούμι» από τον ΦΠΑ: Με την παρέμβαση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τα επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ, που χαρακτηρίζεται «τρομερά μεγάλο νούμερο» από το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση επιμένει στον τριπλό συντελεστή, υπογραμμίζοντας ότι προϊόντα όπως τα φάρμακα και τα τρόφιμα θα πρέπει να βρίσκονται στη χαμηλή κλίμακα.
  • Ασφαλιστικό: Η Αθήνα έχει πει «ναι» στην ενοποίηση των ταμείων και στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων (χωρίς αυτό να περιλαμβάνει όσους έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα), με τους δανειστές να επιμένουν σε αύξηση ορίου ηλικίας στα 67.
  • Δημοσιονομικο κενό: Απόσταση καταγράφεται και στο δημοσιονομικό κενό, αφού η Αθήνα το υπολογίζει στο 1,2 δισ., με τους υπολογισμούς της Κομισιόν να θέλουν έξτρα 1,7 δισ.
Σε ό,τι αφορά τις 100 δόσεις, η Αθήνα ελπίζει ότι θα αποφέρουν 600 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι Θεσμοί δεν εμφανίζονται τόσο αισιόδοξοι.
Παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας στους G7
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, εκδόθηκε μια λιτή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία με εντολή του Προέδρου Ομπάμα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου στους G7, στη Δρέσδη, θα ζητήσει από όλα τα μέρη να καταλήξουν άμεσα σε μια εποικοδομητική ρεαλιστική λύση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναμένεται να πιέσουν τις χώρες της Ευρωζώνης και την Ε.Ε., κυρίως δε τη Γερμανία, να βρεθεί άμεσα μια λύση με την Ελλάδα, η οποία όμως δεν θα σημαίνει σε καμία περίπτωση χρηματοδότηση της Ελλάδας χωρίς ένα αυστηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα πρέπει να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση.

«Αν υπάρξει αποτυχία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, τότε θα υπάρξει μια σκιά πάνω από το μέλλον του ευρώ. Το ίδιο όμως θα συμβεί και σε περίπτωση που η Ελλάδα λάβει χρηματοδότηση χωρίς να δεσμευθεί ρητώς πως θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», υπογράμμισε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των G7 που θα διεξαχθεί στη Δρέσδη από 27 έως 29 Μαΐου. Η ομάδα των G7 αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των 7 μεγαλύτερων προηγμένων οικονομιών (ΗΠΑ, Βρετανίας, Καναδά, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας) και στις συνεδριάσεις της μετέχουν η ΕΕ και το ΔΝΤ.
Συνομιλίες Τσίπρα
Το βλέμμα όλων, επομένως, εστιάζεται στην «Ομάδα των Βρυξελλών», με την Αθήνα να ελπίζει ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες αύριο και μεθαύριο, ώστε να υπάρξει ένα πλαίσιο συμφωνίας τις επόμενες ημέρες. Ταυτόχρονα, καλά ενημερωμένες πηγές επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με ηγέτες και Ευρωπαίους αξιωματούχους, στην κατεύθυνση απεμπλοκής των διαβουλεύσεων.

Αλλοι δύο κρίσιμοι σταθμοί
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι:
  • Είτε να υπάρξει μία ένεση ρευστότητας του ELA αντίστοιχη με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας.
  • Είτε να υπάρξει αύξηση του κουρέματος στα ενέχυρα των ελληνικών ομολόγων.

Αύριο, Πέμπτη, θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη και το Euro Working Group, το οποίο, πέραν της οικονομικής συγκυρίας στην Κύπρο, αναμένεται να εξετάσει και τις διαπραγματεύσεις για τη χώρα μας. Η ελληνική πλευρά δεν σταματά να εργάζεται για μια συμφωνία εντός των «κόκκινων γραμμών» και είναι διατεθειμένη να παράσχει όσα πιο πολλά στοιχεία χρειαστούν, ενώ αναμένει να δοθεί το «πράσινο φως» για να περάσει στο επόμενο στάδιο.

Τέλος, εάν κυλήσουν όλα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου, τα δύο πρώτα 24ωρα του Ιουνίου θα συγκληθεί -εκτάκτως- το Eurogroup που θα «σφραγίσει» τη συμφωνία, καθώς στις 5 του μήνα εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, στην οποία, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «η Αθήνα επιθυμεί να ανταποκριθεί πλήρως».


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :