Πρασόπιτα
Για 6-8 άτομα
Υλικά
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας
• 1½ κιλό πράσα
• 350 γρ. γάλα εβαπορέ
• 1 κουταλιά αλεύρι
• 4 κουταλιές λευκό κρασί
• 400 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση Πλένετε τα πράσα, τα κόβετε σε ροδέλες και τα βράζετε για 8΄. Αφού τα σουρώσετε, τα βράζετε μαζί με το γάλα μέχρι να απορροφηθεί το περισσότερο νερό. Στη συνέχεια, ρίχνετε στην κατσαρόλα το αλεύρι, το οποίο έχετε διαλύσει στο κρασί, και ανακατεύετε για 2΄.Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη γραβιέρα και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Στο ταψί, το οποίο έχετε λαδώσει, απλώνετε ένα-ένα τα περισσότερα φύλλα της ζύμης -επίσης λαδωμένα-, ρίχνετε τη γέμιση και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Ψήνετε στους 190° C για 45-50΄.
Ντοματόπιτα με ανθότυρο
Για 6-8 άτομα
Υλικά
• 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
• 4 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 600 γρ. ντοματίνια
•1 κουταλάκι ρίγανη
•10 ελιές κομμένες στη μέση (κατά προτίμηση Καλαμών)
• 300 γρ. ανθότυρο
• Λίγο γάλα φρέσκο
• Αλάτι
• Πιπέρι
Εκτέλεση Σε λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις μαραθούν, προσθέτετε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να «πιει» τα υγρά. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε τα περισσότερα φύλλα, τα οποία έχετε λαδώσει ελαφρά. Στη συνέχεια, ρίχνετε το μείγμα, σκορπίζετε τις ελιές και το ανθότυρο σε φέτες. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία έχετε αλείψει με λίγο γάλα, και ψήνετε στους 190° C για περίπου 45΄.
Για 6-8 άτομα
Υλικά
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας
• 1½ κιλό πράσα
• 350 γρ. γάλα εβαπορέ
• 1 κουταλιά αλεύρι
• 4 κουταλιές λευκό κρασί
• 400 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση Πλένετε τα πράσα, τα κόβετε σε ροδέλες και τα βράζετε για 8΄. Αφού τα σουρώσετε, τα βράζετε μαζί με το γάλα μέχρι να απορροφηθεί το περισσότερο νερό. Στη συνέχεια, ρίχνετε στην κατσαρόλα το αλεύρι, το οποίο έχετε διαλύσει στο κρασί, και ανακατεύετε για 2΄.Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη γραβιέρα και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Στο ταψί, το οποίο έχετε λαδώσει, απλώνετε ένα-ένα τα περισσότερα φύλλα της ζύμης -επίσης λαδωμένα-, ρίχνετε τη γέμιση και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Ψήνετε στους 190° C για 45-50΄.
Ντοματόπιτα με ανθότυρο
Για 6-8 άτομα
Υλικά
• 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
• 4 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 600 γρ. ντοματίνια
•1 κουταλάκι ρίγανη
•10 ελιές κομμένες στη μέση (κατά προτίμηση Καλαμών)
• 300 γρ. ανθότυρο
• Λίγο γάλα φρέσκο
• Αλάτι
• Πιπέρι
Εκτέλεση Σε λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις μαραθούν, προσθέτετε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να «πιει» τα υγρά. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε τα περισσότερα φύλλα, τα οποία έχετε λαδώσει ελαφρά. Στη συνέχεια, ρίχνετε το μείγμα, σκορπίζετε τις ελιές και το ανθότυρο σε φέτες. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία έχετε αλείψει με λίγο γάλα, και ψήνετε στους 190° C για περίπου 45΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου