Στο... συρτάρι παραμένει η νομοθετική παρέμβαση στα εργασιακά.
Οποιαδήποτε απόπειρα να ψηφίσει η κυβέρνηση νέο νόμο για τις συλλογικές συμβάσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού θεωρείται πλέον, επισήμως, «μονομερής ενέργεια», αν προηγουμένως δεν συμφωνηθεί ότι οι αλλαγές είναι συμβατές με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις συμβάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Η συγκριτική ανάλυση όσων επιδιώκει να νομοθετήσει η κυβέρνηση και εκείνων που ισχύουν στην Ε.Ε. δεν είναι βέβαιο ότι θα «ενισχύσουν» την ελληνική πλευρά.
Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται μεν νομοθετικά (χωρίς επιδόματα) στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., αλλά, σε συνάρτηση με την ανταγωνιστικότητα, το μεσοσταθμικό πληθωρισμό της νομισματικής ένωσης, το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών κ.ά. Σύμφωνα με μελέτη του οικονομολόγου Χρ. Ιωάννου, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα ήταν το 2011 όχι στα 751,40 ευρώ, αλλά, 658,95 ευρώ, αν είχε ληφθεί υπόψη η πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα στη διάρκεια της δεκαετίας και 575,07 ευρώ, αν ακολουθούσε τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.
Σε καμία χώρα - μέλος της Ε.Ε. δεν υπάρχει μονομερής προσφυγή στη διαιτησία, ενώ είναι υποχρεωτική σε κλάδους που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες.
Σε καμία χώρα δεν ισχύει υπουργικό «βέτο» για τις ομαδικές απολύσεις και μόνο η Ολλανδία εφαρμόζει σύστημα τελικής έγκρισης από τη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης. Αποκλίσεις υπάρχουν, τέλος, και ως προς το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο των απολύσεων (10% σύμφωνα με κοινοτική οδηγία έναντι 5% στην Ελλάδα, αλλά, με διαφορετική κλιμάκωση ως προς τον αριθμό των απασχολουμένων).
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου