Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Η Die Welt ξαφνικά ευχαριστεί τους Ελληνες

Την άποψη πως ανεξάρτητα του πως θα τελειώσει η μάχη Αθήνας-δανειστών οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ευχαριστήσουν τους Ελληνες σημειώνει ο Χένρικ Μπόντερ σε άρθρο του στην Die Welt.

«Είτε μείνουν είτε φύγουν από την Ευρωζώνη, το γεγονός ότι όλοι είμαστε απόγονοί τους θα πρέπει να μας κάνει ευγνώμονες» σημειώνει ο αρθρογράφος και συνεχίζει λέγοντας ότι «με το πείσμα τους και τη διαστροφή που έχουν κάποιοι, έχουν καταντήσει την ΕΕ μια κοινότητα δίχως αξίες, η οποία έχει μετατραπεί σε ιδεολογικό κατασκεύσμα με κύριο σκοπό την αυτοσυντήρηση».
«Γνωρίζουμε καλά πως μια χώρα που ανήκει στην ευρωζώνη δεν μπορεί να ξεφύγει και μάλιστα οι σχεδιαστές του ευρώ δεν το είχαν σκεφτεί καθόλου μια τέτοια περίπτωση. Κάτι τέτοιο είναι απλά ανήθικο...» σημειώνει και υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη βασίζεται σε μια παράλογη ιδέα.
Η ιδέα σύμφωνα με την οποία κράτη-μέλη μπορούν να ομογενοποιήσουν τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά με περιορισμένη πολιτική και οικονομική συνεργασία.
Το πιο σημαντικό μέσο ομογενοποίησης είναι το ευρώ, το οποίο έχει ως στόχο να αντισταθμίσει τις οικονομικές διαφορές, αλλά και την ανεργία μεταξύ κρατών-μελών.
Ο αγώνας δρόμου για την ισότητα
Κανένας δεν θα έκανε έναν αγώνα αυτοκινήτων στον οποίο θα συμμετείχαν καρτ, φόρμουλες και πύραυλοι, καθώς το αποτέλεσμα θα ήταν προβλέψιμο και μόνο οι διοργανωτές θα γιόρταζαν μια τέτοια κούρσα ως «νίκη της ισότητας» λέει ο αρθρογράφος.
«Εντός της ΕΕ, αυτό το είδος “ισότητας” σημαίνει ότι δεν υπάρχει στη νότια Ευρώπη, μια κατάσταση που είναι παρόμοια με τη Μεγάλη Ύφεση της Μεγάλης Ύφεσης» σημειώνει ο οικονομολόγος Μαξ Οτε ο οποίος προέβλεψε την οικονομική κρίση το 2006 και κάποιοι γελούσαν μαζί του.
Τα γέλια δεν κράτησαν πολύ, καθώς το 2008, η κρίση ήταν εκεί. Και επτά χρόνια αργότερα, η ΕΕ εξακολουθεί να είναι απασχολημένη προσπαθώντας να διαχειριστεί την κρίση. Επιπλέον, η κρίση είναι ουσιαστικά το μόνο πράγμα που ενώνει την ΕΕ και την Ευρωζώνη.
Αν ο γάμος «είναι να επιχειρήσει να λύσει τα προβλήματα σε ζευγάρια τα οποία δεν μπορούν να λύσουν μόνοι τους», όπως λέει ο Γούντι Άλεν, έτσι και η ΕΕ είναι ένας «γάμος» στον οποίο οι συμμετέχοντες πρέπει να ασχοληθούν με τα προβλήματα που θα είχαν γλιτώσει αν η ομάδα είχε συνδεθεί.».
Αιχμές κατά της Μέρκελ
Ο αρθρογράφος, πάντως, επιρρίπτει ευθύνες και στην Ανγκελα Μέρκελ σημειώνοντας «Γιατί να έχουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εάν στο τέλος της ημέρας, η καγκελάριος καθορίζει τι θα γίνει;».
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :