Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Oι διαφορετικές ανάγκες ανδρων και γυναικών στον έρωτα

Οι διαφορετικές ανάγκες ανδρών γυναικών στον έρωτα
Κείμενο του ψυχοθεραπευτή John Gray  

Το πιο ενδιαφέρον και σημαντικό σχετικά με τις Βασικές συ­ναισθηματικές ανάγκες είναι ότιορισμένες έχουν μεγαλύτερη σημασία από άλλες, ανάλογα με το φύλο 
Η αγάπη, η πρώτη από τις εφτά ανάγκες, είναι εξίσου σημαντική για τους άντρες και για τις γυναίκες.
Η αντρική πλευρά ενός ανθρώπου έχει κυρίως ανάγκη από την εμπιστοσύνη, την παραδοχή και την εκτίμηση, ενώ η γυναικεία από το ενδιαφέρον, την κατα­νόηση και το σεβασμό.
Επειδή, άντρες και γυναίκες δεν καταλαβαίνουν ότι οι Βα­σικές τους ανάγκες διαφέρουν, κάνουν ένα πολύ κοινό λάθος: δίνουν στο σύντροφό τους εκείνο που θα ήθελαν οι ίδιοι, βγά­ζοντας το συμπέρασμα ότι αυτό θέλει ο σύντροφός τους. Νιώ­θουν μεγάλη έκπληξη όταν δεν τους ανταποδώσει τη χάρη. 
Για παράδειγμα, πολλές φορές μια γυναίκα δείχνει σε έναν άντρα τόσο ενδιαφέρον και κατανόηση που εκείνος νιώθει πως δεν τον εμπιστεύεται. Η γυναίκα δίνει ενδιαφέρον και κατανόη­ση γιατί αυτά κυρίως χρειάζεται από το σύντροφό της. Κακώς βγάζει το συμπέρασμα ότι εκείνος θα εκτιμήσει το ενδιαφέρον της κι ότι θα της το ανταποδώσει. Εκείνος, όμως, μπορεί ν αντιδράσει με αδιαφορία ή ίσως μπορεί να θεωρήσει τη βοήθειά της ασφυκτική κι ενοχλητική!  Όταν της κρατήσει κακία για τι ενδιαφέρον της, τότε εκείνη μπερδεύεται και σαστίζει.
Από την άλλη πλευρά, ένας άντρας μπορεί να δείχνει τόση παραδοχή κι εμπιστοσύνη ώστε η σύντροφός του να συμπεραί­νει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για κείνη και να του κρατάει κακία.
Ο άντρας δίνει εμπιστοσύνη και παραδοχή στη σύντρο­φό του γιατί είναι αυτά που ο ίδιος έχει κυρίως ανάγκη. Αν, για παράδειγμα, εκείνη είναι εκνευρισμένη, ίσως εκείνος κρατήσει μια απόσταση -για να ξεδιαλύνει τα πράγματα- και την αγνοή­σει. Από τη δική του άποψη, της δίνει παραδοχή κι εμπιστο­σύνη. Την εμπιστεύεται ότι μπορεί να χειριστεί μόνη της την υπόθεση της και τη δέχεται με το να μην προσπαθεί ν’ αλλάξει τα πράγματα. Εκείνη, όμως, το ερμηνεύει σαν εγκατάλειψη και απόρριψη. Νιώθει ότι αυτός δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για κείνη.
Σε αυτά τα δύο παραδείγματα, επειδή το ζευγάρι δεν κατα­λαβαίνει απόλυτα τις διαφορετικές ανάγκες που έχει ο καθένας τους, απέτυχε να αλληλοβοηθηθεί - όταν όχι μόνον προσπα­θούσε να βοηθήσει, αλλά πίστευε ότι έκανε και καλή δουλειά!
Αυτή είναι μια εντυπωσιακή πληροφορία. Είναι τό­σοι πολλοί οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι, ενώ εκείνοι προ­σφέρουν στη σχέση τόσα πολλά, ο σύντροφός τους δεν ανταπο­δίδει τίποτα. Σίγουρα δίνουν, όχι όμως αυτό που χρειάζεται ο άλ­λος.
Αν κάποιος καταφέρει να δώσει σωστά, το αποτέλεσμα είναι ότι ο αποδέκτης χαίρεται να ανταποδώσει τη βοήθεια. Είναι απόλυτα φυσικό, αυτό που δίνουμε προς τα έξω να ξαναγυρίζει σε μιας. Δώσε για να πάρεις είναι η υπόσχεση κάθε σχέσης.
Ο βασικός λόγος που ο χρυσός αυτός κανόνας δεν έχει πά­πα επιτυχία στις σχέσεις μας, είναι ότι,αυτό που δίνουμε δεν είναι πάντα αυτό που χρειάζεται ο σύντροφός μας. Και οι δύο κομίζουν ότι δίνουν, αλλά κανένας δεν παίρνει.
Για να παίρνουμε περισσότερα από τις σχέσεις μας πρέπει α μάθουμε να δίνουμε όχι αυτό που εμείς έχουμε ανάγκη, αλλά αυτό που χρειαζεται ο σύντροφός μας.
Όταν πετύχουμε να εκπληρώσουμε τις ανάγκες του, αυθόρμητα θ’ αρχίσει να ανταποκρίνεται.. Αν ο σύντροφός μας δεν συγκινείται από τις προσφο­ρές μας, αντί να τον κατηγορούμε σαν αχάριστο, πρέπει να ψάξουμε για άλλους, αποτελεσματικότερους τρόπους προσφοράς. 
Aπόσπασμα από το σύγγραμμα Άνδρες και Γυναίκες. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Θυμάρι για την ευγενική παραχώρηση του υλικού. 
ΠΗΓΗ:boro.gr
AdTech Ad

Δεν υπάρχουν σχόλια :