Πτώση, η οποία παρουσιάζει ανοδικές τάσεις όσο περνούν οι ημέρες, παρατηρείται στις τουριστικές κρατήσεις λόγω των πολιτικών εξελίξεων με τα στοιχεία της Amadeus να δείχνουν ότι η διενέργεια του δημοψηφίσματος και η ανησυχία που υπάρχει για το τι μέλλει γενέσθαι επηρεάζει άμεσα τον ελληνικό τουρισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Amadeus, τα οποία επεξεργάστηκε το SETE Intelligence, και δημοσιεύτηκαν πριν από λίγο στην ιστοσελίδα τουΣυνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το διάστημα 27-30 Ιουνίου παρατηρείται –για το σύνολο της χώρας- μία πτώση στις κρατήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι της τάξεως του 17%, όταν το διάστημα 1-26 Ιουνίου υπήρχε μία αύξηση 3%. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, όμως, είναι πως διαμορφώνονται τα ποσοστά ανά ημέρα. Έτσι, ενώ στις 27 Ιουνίου υπήρξε μία οριακή αύξηση 1% στις κρατήσεις, στις 28 Ιουνίου παρατηρήθηκε μείωση 17%, στις 29 Ιουνίου ανέβηκε στο -21% και στις 30 Ιουνίου η πτώση έφθασε στο 30%. Η μεταβολή πριν και μετά τις 26 Ιουνίου διαμορφώνεται στο -26%, ενώ συνολικά για το διάστημα Ιανουάριος – Μάιος 2015 υπήρχε μία μικρή αύξηση της τάξεως του 3%.
Σημειωτέον πως τα στοιχεία αυτά δημοσιεύτηκαν λίγα μόλις λεπτά μετά την αποστολή από το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσης όπου σημειωνόταν ότι «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τελευταίων τριών ημερών έχει καταγραφεί μικρή μείωση στις «κρατήσεις τελευταίας στιγμής» και μεμονωμένες ακυρώσεις. Οι μεγάλοι διεθνείς tour operator εξακολουθούν να εμπιστεύονται και να στηρίζουν την χώρα μας με επίσημες δηλώσεις τους».
Από τα στοιχεία της Amadeus προκύπτει ότι η Αθήνα, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη είναι οι περιοχές που έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ υπάρχουν και περιοχές όπως οι Κυκλάδες και το Ιόνιο όπου το πρόσημο παραμένει θετικό αν και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το τι συνέβαινε μέχρι τις 26 Ιουνίου. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της Amadeus ενδεχομένως να μεταβληθούν καθώς δεν έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα οι ακυρώσεις κρατήσεων που θα αναδείξουν πιθανότατα μία δυσμενέστερη εικόνα. Ήδη οι online κρατήσεις αναψυχής, που δεν επιδέχονται ακύρωση, δείχνουν σημαντικά μεγαλύτερη πτώση (έως -43%) στις 30/06.
Αθήνα
Στην Αθήνα, οι κρατήσεις στο διάστημα 1-26 Ιουνίου ήταν στο -3% και μεταξύ 27-30 Ιουνίου η πτώση έφθασε στο -23% με τη μεταβολή πριν και μετά τις 26 Ιουνίου να είναι στο -20%. Στις 30 Ιουνίου η πτώση ήταν στο -36%, ενώ τις δύο προηγούμενες ημέρες ήταν στο -27% (29 Ιουνίου) και στο -23% (28 Ιουνίου). Το διάστημα Ιανουαρίου – Μάιου, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Amadeus, υπήρχε πτώση 6% στις κρατήσεις.
Στη Θεσσαλονίκη, ο Ιούνιος πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ήταν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ενώ μετά παρατηρείται μείωση 85 στις κρατήσεις. Το πρώτο πεντάμηνο του έτους η Θεσσαλονίκη είχε πτώση 4% στις κρατήσεις.
Κρήτη και Δωδεκάνησα
Η Κρήτη εμφανίζεται να έχει ξεκινήσει αρκετά καλά τη χρονιά με 38% αύξηση στις κρατήσεις στο πρώτο πεντάμηνο και +5% μεταξύ 1 και 26 Ιουνίου, για να υπάρξει μία καθίζηση της τάξεως του -17% μεταξύ 27 και 30 Ιουνίου. Η μεταβολή πριν και μετά τις 26 Ιουνίου είναι της τάξεως του -22%, ενώ και εδώ η χειρότερη ημέρα ήταν η 30η Ιουνίου με πτώση 26% έναντι -20% στις 29 Ιουνίου και -18% στις 28 Ιουνίου.
Αντίστοιχη με την Κρήτη εικόνα και στα Δωδεκάνησα. Η χρονιά ξεκίνησε πολύ θετικά με +45% στο διάστημα Ιανουαρίου – Μάιου και στο +11% σε εκείνο 1-26 Ιουνίου αλλά μεταξύ 27 και 30 Ιουνίου παρατηρείται πτώση 14% με την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα να είναι στο -28%.
Υπάρχουν, πάντως και περιοχές που το πρόσημο παραμένει θετικό. Στις Κυκλάδες, το πεντάμηνο είχαμε αύξηση 27% στις κρατήσεις και στο διάστημα 1-26 Ιουνίου η αύξηση ήταν στο +31%. Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες του Ιουνίου δεν υπήρξε μείωση σε σχέση με πέρσι αλλά ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε σημαντικά καθώς η αύξηση ήταν στο +13% και η μεταβολή πριν και μετά τις 26 Ιουνίου ήταν στο -18%. Το ανησυχητικό είναι ότι η 30η Ιουνίου ήταν η μόνη ημέρα που υπήρξε μείωση στις κρατήσεις και στις Κυκλάδες της τάξεως του 5%.
Οι κρατήσεις στο Ιόνιο ξεκίνησαν με αύξηση 27% στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου, ενώ στο διάστημα 1-26 Ιουνίου ήταν στο +47%. Ο ρυθμός επιβραδύνθηκε στο +33% στο διάστημα 27-30 Ιουνίου, αν και εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ στις 29 Ιουνίου η αύξηση ήταν στο +28% στις 30 Ιουνίου ανέβηκε στο +34%.
Μία ερμηνεία για τη διαφορετική πορεία των περιοχών είναι ότι τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη προτιμούν πολλοί Γερμανοί και Βρετανοί τουρίστες, οι οποίοι επηρεάζονται από το τι διαβάζουν στα μέσα ενημέρωσης στις χώρες τους, ενώ στις Κυκλάδες και το Ιόνιο υπάρχει ισχυρό τουριστικό ρεύμα από τη Γαλλία και την Ιταλία. Οι Γάλλοι και οι Ιταλοί τουρίστες θεωρείται ότι είναι από αυτούς που επηρεάζονται λιγότερο από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα που θέλουν να επισκεφτούν.
Του Δημήτρη Μαλλά
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου